Çiklizmi në Zvicër: 9 rregulla që mund të gjobiteni për shkelje

Shpërndaje lajmin

Sipas Departamentit Federal të Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikimeve të Zvicrës, 42 për qind e popullsisë rezidente zvicerane të moshës mbi 15 vjeç e quajti çiklizmin si një nga sportet dhe aktivitetet fizike që ata praktikojnë. Kjo do të thotë se pothuajse tre milionë banorë hipin në biçikletat e tyre të paktën herë pas here – dhe kjo është mbresëlënëse për një komb alpinistësh, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Në parim, të njëjtat rregulla të trafikut rrugor zbatohen për çiklistët si për shoferët në rrugët zvicerane: duhet të respektohen shenjat rrugore dhe semaforët, vlen e drejta e kalimit dhe kushdo që ngas një biçikletë të shpejtë elektronike duhet gjithashtu të respektojë kufijtë e shpejtësisë.
Megjithatë, çiklistët shpesh dyshohen se nuk respektojnë rregullat e trafikut. Prandaj, ne kemi hartuar një përmbledhje të të gjitha rregullave që zbatohen për çiklistët në Zvicër dhe gjobave që ata rrezikojnë të paguajnë nëse i shkelin ato, përcjell tutje albinfo.ch.
Injorimi i dritës së kuqe – 60 CHF
Pavarësisht se është ndoshta rregulli më i thjeshtë për t’u ndjekur, çiklistët janë fajtorë për kalimin e dritave të kuqe në mënyrë të përsëritur – veçanërisht në qytetet më të mëdha. Që nga fillimi i vitit 2021, biçikletat janë lejuar të bëjnë një kthesë djathtas në semaforët e kuq (një shigjetë e verdhë me simbolin e biçikletës do të tregojë se kjo është e lejuar) për sa kohë që as makinat dhe as këmbësorët nuk janë të penguara ose të rrezikuara. Por kini kujdes: çiklistët këshillohen që të mos e marrin këtë si leje të lirë për mospërfillje të sinjalit të dritës së kuqe.
Mosndalimi në shenjën e ndalimit – 30 CHF
Ashtu si me makinat, edhe atyre që janë në biçikletë u kërkohet të ndalojnë plotësisht (të dyja këmbët në tokë!) sa herë që përballen me një shenjë ndalimi. Ndërsa ky rregull mund të duket jashtëzakonisht i lodhshëm, ka për qëllim t’ju mbajë të sigurt në pika të verbëra dhe potencialisht të rrezikshme.
Vozitja në trotuar – 40 CHF
Ka shumë arsye pse çiklistët mund të zgjedhin të ngasin një biçikletë në trotuar, nga përdorimi i tyre si një rrugë e shkurtër për të shmangur një rrugë të ngarkuar ose të bllokuar. Cilado qoftë arsyeja, ngasja e biçikletës në trotuar nuk lejohet në Zvicër dhe përbën një kërcënim për këmbësorët.
Përjashtim: Aty ku nuk ka korsi biçikletash apo shtigje, fëmijët deri në moshën dymbëdhjetë vjeç lejohen të kalojnë nëpër trotuare.
Vozitja në zonën e këmbësorëve – 30 CHF
Në Zvicër, shumë rrugë tregtare dhe qytete të vjetra janë shndërruar në zona për këmbësorë që nga vitet 1980 dhe lejojnë vetëm trafik të kufizuar automjetesh (p.sh. dërgesa, taksi në hotele), me shpejtësinë e automjetit të reduktuar në ritmin e ecjes.
Natyrisht, ky zbatim çon në shumë konflikte në qytetet e brendshme me disa çiklistë që zgjedhin të shpërfillin vozitjen me një ritëm të qetë ose refuzojnë të zbresin dhe të shtyjnë biçikletat e tyre në zonat e shënuara në mënyrë eksplicite si zona këmbësore.
Injorimi i korsisë së biçikletave – 30 CHF
Nëse tregohet zyrtarisht nga shenjat e trafikut, çiklistët duhet të përdorin gjithmonë korsinë e biçikletave, e cila duhet të vozitet në drejtimin e përcaktuar të udhëtimit, siç përcaktohet në nenin 46 të Ligjit për Trafikun Rrugor.
Neni 46 gjithashtu përcakton se biçikletat mund të ngasin vetëm krah për krah në një shteg biçikletash në Zvicër, diçka që është e ndaluar në rrugë dhe shtigje të tjera.
Injorimi i këmbësorëve në vendkalimin e këmbësorëve – 40 CHF
Si për shoferët ashtu edhe për çiklistët zbatohen sa më poshtë: këmbësorët jo vetëm që kanë të drejtë përparësie nëse janë tashmë në vendkalimin e këmbësorëve, por edhe nëse janë në këmbë në trotuar dhe tregojnë qartë qëllimin për të kaluar. Biçikletat këshillohen fuqimisht t’i rezistojnë dëshirës për të kaluar – edhe nëse ka një boshllëk mjaft të gjerë sa të kalojë një biçikletë.
Rregulli është paksa i ndryshëm në një kalim zebra me një ishull qendror, i cili ligjërisht e kthen një rrip në dy. Edhe në këtë rast çiklistët këshillohen të ndalojnë dhe të presin që këmbësori të mos ndryshojë mendje.
Vozitja pa drita – 40 CHF (rrugë e ndriçuar) ose 60 CHF (në rrugë pa ndriçim)
 
Në Zvicër, dritat janë të detyrueshme në mbrëmje dhe gjatë natës – dhe po, edhe në zonat e ndriçuara mirë! Për biçikletat elektronike, ky rregull vlen edhe gjatë ditës.
Prandaj çiklistët duhet të sigurojnë që biçikleta e tyre të jetë e pajisur siç duhet, që do të thotë të kenë të paktën një dritë të bardhë të palëvizshme përpara dhe një dritë të kuqe të palëvizshme nga pas. Gjatë natës dhe në mot të mirë, dritat duhet të jenë të dukshme nga 100 metra dhe nuk duhet të verbojnë të tjerët.
Shënim: edhe në tunele, mund të aplikohet një gjobë nëse drita juaj nuk është e ndezur.
Lëshimi i timonit – 20 CHF
Ndërsa ngasja e biçikletës pa duar mund të bëjë një ushtrim të dobishëm ekuilibri, ai është i ndaluar. Dhe për arsye të mirë.
Ashtu si në një makinë, në të cilën të paktën njëra dorë duhet të qëndrojë në timon dhe dora tjetër duhet të jetë gati për të ndërhyrë, sipas Ligjit të Qarkullimit Rrugor, çiklistët duhet të kenë të paktën njërën dorë në timon gjatë drejtimit të automjetit.
Mungojnë pajisjet e biçikletave elektronike – CHF20 (pa zile/pasqyrë) ose CHF30 (pa helmetë)
Përveç detyrimit të ri për të mbajtur fenerët gjatë ditës, i vendosur që nga 1 prilli 2022, drejtuesit e biçikletave elektronike duhet gjithashtu të respektojnë rregulla të mëtejshme për ngasjen e sigurt në rrugët zvicerane.
Çiklistët e të gjitha biçikletave elektronike duhet të sigurojnë që biçikletat e tyre të kenë të instaluar një zile të përhershme. Për më tepër, ata me biçikleta të shpejta deri në 45 km/h duhet të kenë gjithashtu një pasqyrë me pamje nga pas të instaluar në biçikletat e tyre dhe të mbajnë një helmetë gjatë gjithë kohës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *