Cilat janë më të rejat në prezantimin e rregullave të reja të udhëtimit ETIAS dhe EES të BE-së?

0
Shpërndaje lajmin

Pas disa vonesave, së shpejti duhet të dimë një afat kohor të saktë për hyrjen në funksion të sistemeve të reja kufitare dixhitale të BE-së dhe rregullat e autorizimit të udhëtimit, të cilat do të prekin qytetarët jo-BE që udhëtojnë në zonën Shengen.
Siç është rënë dakord nga ministrat e BE-së në qershor, afati kohor i përditësuar për “gatishmërinë teknike” të Sistemit të Hyrjes/Daljes nga BE (EES) dhe Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) (shih më poshtë për një kujtesë se çfarë janë EES dhe ETIAS ) duhet të paraqitet në mbledhjen e Këshillit të Drejtësisë dhe Punëve të Brendshme më 19 tetor, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
“Afati kohor i përgjithshëm me faza nga gatishmëria teknike deri në vendosjen e plotë, duke përfshirë gatishmërinë e të gjitha shteteve anëtare për të përdorur sistemet, i nënshtrohet miratimit dhe vendimeve në nivelin e qeverisjes dhe institucional të BE-së, duke përfshirë të gjitha shtetet anëtare”, thuhet në një email nga zyra e shtypit. të agjencisë së BE-së përgjegjëse për zbatimin e teknologjisë.
Por çfarë po ndodh në përgatitje për nxjerrjen e sistemit të hyrjes EES dhe skemës së autorizimit të udhëtimit ETIAS dhe çfarë do të ndodhë pas fillimit të kontrolleve të reja kufitare? Ja çfarë dimë deri tani, përcjell tutje albinfo.ch.
Kur mund të ndodhë nisja?
Pas kaq shumë vonesash, ndoshta është e kotë të spekulosh, por për momentin EES ka të ngjarë të prezantohet në fund të vitit 2024 dhe më pas për ETIAS do të jetë pranvera e vitit 2025.
Ndërkohë që datat e shumëpritura për nisjen e këtyre skemave janë ende duke u përgatitur, tashmë është rënë dakord që kjo të mos ndodhë gjatë periudhës së verës apo të Krishtlindjeve/Vitit të Ri për shkak të numrit të njerëzve që udhëtojnë në ato momente.
Franca nga ana e saj ka kërkuar shtyrjen e nisjes së EES deri pas Olimpiadës së Parisit, të cilat janë në korrik dhe gusht të vitit 2024.
Pra, data e mundshme e fillimit për EES mund të jetë vjeshta 2024. Prezantimi i ETIAS pritet gjashtë muaj pasi EES të ketë dalë – pra pranvera 2025 sa më parë.
“Komisioni mbetet i përkushtuar për të funksionalizuar sistemin e hyrjes/daljes dhe ETIAS sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Anitta Hipper, zëdhënëse për çështjet e brendshme, për The Local.
Fushata informative
Hipper tha gjithashtu se “një fushatë informacioni mbarëbotërore është duke u përgatitur” për të informuar udhëtarët se si do të funksionojnë të dy sistemet.
Duke pasur parasysh shkallën e operacionit, shoqatat e industrisë që përfaqësojnë linjat ajrore në janar u bënë thirrje autoriteteve evropiane të planifikojnë një fushatë komunikimi për të paralajmëruar shtetasit jo-BE për kërkesat e reja.
EU-LISA, agjencia përgjegjëse për teknologjinë konfirmoi se fushata e informimit publik do të nisë gjashtë muaj përpara se ETIAS të bëhet funksionale.
“Ai do të kryhet në 19 gjuhë, duke përfshirë 13 gjuhë jo të BE-së, në vende të treta, në qendrat kryesore të udhëtimit dhe në pikat e kalimit kufitar në 30 vendet evropiane,” tha agjencia.
Përgatitje për linjat ajrore, tragetet dhe kompanitë hekurudhore
Për zbatimin e sistemit të ri kufitar po përgatiten edhe transportuesit ajror, tokësor dhe detar. Ata do të jenë përgjegjës për të kontrolluar – përpara hipjes – nëse pasagjerët kanë autorizimin e saktë të udhëtimit.
Për EES, ata do të duhet të verifikojnë nëse pasagjeri që udhëton për në BE ka përdorur tashmë numrin ose hyrjet e lejuara të autorizuara nga viza e tyre (një vizë mund të jetë një hyrje ose të lejojë hyrje të shumëfishta). Për ETIAS, ata do të duhet të kontrollojnë nëse kanë një autorizim të vlefshëm.
Aktualisht, kompanitë thjesht kontrollojnë pasaportën gjatë check-in. Në të ardhmen, transportuesit do të duhet t’u dërgojnë pyetje verifikimi pasagjerëve sa më shpejt që të jetë 48 orët para nisjes, në mënyrë që të kontrollojnë nëse janë ‘OK’ ose ‘NUK OK’ për të udhëtuar duke përdorur një shërbim i dedikuar në internet, ‘ndërfaqja e operatorit’.
Nëse një transportues hip në një person pa pyetur ndërfaqen dhe më pas udhëtarit i refuzohet hyrja në kufi, kompania do të duhet të marrë pasagjerin dhe të përballet me gjoba. Nëse një personi i refuzohet hyrja pas “OK” nga ndërfaqja, nuk do të ketë penalitete, por operatori do të duhet të marrë përsëri personin.
Përgatitja për pasagjerët
Një shërbim ueb po përgatitet gjithashtu për të lejuar qytetarët jo-BE të verifikojnë statusin e qëndrimit të tyre të autorizuar në BE. Kur ETIAS të nisë, aplikacionet do të hapen nëpërmjet një aplikacioni dhe në faqen e internetit https://www.europa.eu/etias. Aktualisht, faqja e internetit ofron vetëm informacione rreth skemës.
“Ne po punojmë gjithashtu në një strategji optimizimi të motorit të kërkimit për t’u siguruar që faqja e internetit ETIAS të jetë e lehtë për t’u gjetur në kërkimet në internet,” shtoi Hipper.
Autoritetet e BE-së specifikojnë se nuk është ende e mundur të aplikohet për ETIAS dhe https://www.europa.eu/etias është e vetmja faqe zyrtare e ETIAS. Do të jetë e mundur të mandatohet aplikacioni për palët e treta, por Frontex tashmë ka lëshuar një paralajmërim për përhapjen e faqeve të internetit jozyrtare dhe mashtrimeve.
A do të ketë një periudhë mospagimi?
Një periudhë kalimtare do të pasojë nisjen e ETIAS. Për gjashtë muajt e parë, nëse një udhëtar nuk ka një autorizim të vlefshëm udhëtimi, autoritetet kufitare do ta lejojnë atë të kalojë, për sa kohë që ata kanë një dokument udhëtimi të vlefshëm dhe plotësojnë kushtet e hyrjes.
Pas kësaj, do të ketë një periudhë mospagimi të ‘shansit të fundit’ gjashtëmujore, gjatë së cilës udhëtarët pa ETIAS që hyjnë për herë të parë në zonën Shengen do të lejohen të kalojnë kufirin për sa kohë që plotësojnë të gjitha kushtet e hyrjes.
Po në lidhje me ruajtjen e të dhënave?
Të dhënat EES do të qëndrojnë në bazat e të dhënave për tre vjet në mënyrë të përsëritur, duke rifilluar periudhën në çdo hyrje.
ETIAS do të jetë i vlefshëm për tre vjet ose deri në skadimin e pasaportës së përdorur në aplikim, cilado qoftë e para. Një email do të njoftojë udhëtarët 120 ditë përpara skadimit të ETIAS-it të tyre, me mundësinë për të aplikuar për një autorizim të ri udhëtimi.
Nëse një aplikim ETIAS refuzohet, revokohet ose anulohet, dosja do të ruhet në bazën e të dhënave të BE-së deri në pesë vjet.
Një kujtesë se çfarë janë EES dhe ETIAS
Sistemi i hyrjes/daljes së BE-së (EES) është një skemë dixhitale për të regjistruar qytetarët jo-BE sa herë që kalojnë kufijtë e jashtëm të zonës Shengen. EES do të zëvendësojë vulosjen manuale të pasaportave me një regjistrim elektronik të hyrjeve dhe daljeve.
Sistemi u konceptua për të forcuar sigurinë kufitare, duke përfshirë zbatimin e rregullit të qëndrimeve maksimale 90-ditore në çdo periudhë 180-ditore për vizitorët jashtë BE-së.
Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) do t’u kërkojë njerëzve nga vendet jashtë BE-së të përjashtuara nga viza, të tilla si MB dhe SHBA, të cilët udhëtojnë në zonën Shengen për qëndrime të shkurtra, të aplikojnë për një autorizim udhëtimi, në thelb një heqje vizash. , para nisjes. Kostoja do të jetë 7 euro, por do të jetë falas për aplikantët që janë nën 18 ose mbi 70 vjeç, ose anëtarë të familjes së qytetarëve të BE-së ose të shtetasve të Islandës, Lihtenshtajnit, Norvegjisë ose Zvicrës.
Autorizime të ngjashme udhëtimi ekzistojnë në SHBA, Kanada dhe Australi, dhe Britania e Madhe do të nisë së shpejti të sajat.
Ky artikull është prodhuar në bashkëpunim me lajmet e rrugës Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *