Cilat janë punët më të kërkuara në Austri për momentin?

0
Shpërndaje lajmin

Një sondazh i ri tregon sektorët me numrin më të madh të shpalljeve për punë – dhe në cilat shtete në Austri mund t’i gjeni ato.
Sfidat ekonomike në Austri dhe “mungesa e fuqisë punëtore e nxitur demografikisht” shënuan tregun e punës të vendit vitin e kaluar, ka theksuar një studim i ri nga Stepstone, shkruan albinfo.at.
Në vitin 2022, rreth 531,000 vende pune u shpallën në vend, një rënie prej 6 për qind krahasuar me një vit më parë, zbuloi sondazhi, i cili shqyrtoi shpalljet e punës në 22 media të shkruara dhe 22 borde punësimi në të gjithë Austrinë.
Pavarësisht rënies së njoftimeve për punë, industri të veçanta vazhdojnë të kenë një numër të lartë vendesh të lira pune, me një numër të madh reklamash të vendosura gjatë gjithë vitit.
Sektori me vendet e lira të punës më të shpallura ishte “Profesionet e trajnimit teknik” (Technische Ausbildungsberufe), me rreth 64,000 shpallje pune. Këto profesione përfshijnë lloje të ndryshme teknikësh, duke përfshirë ata që punojnë në ndërtim, teknologji automobilistike, saldim ose inxhinieri elektrike.
Grupi i dytë më i kërkuar i profesioneve ishte IT, me rreth 53,100 shpallje pune, i ndjekur nga Financa dhe Kontabiliteti (53,000), hoteleria (50,200) dhe shitjet (49,500), përcjell thelocal.at.
Kishte një rritje masive të kërkesës në sektorë të caktuar, veçanërisht në infermieri (+24 për qind) dhe për mjekë (+18 për qind). Asnjëherë më parë nuk janë shpallur kaq shumë pozita vakante për infermieri dhe asistent mjekësor sa në gjysmën e dytë të vitit 2023, sipas sondazhit.
Vetëm në tremujorin e katërt janë kërkuar punëtorë për gjithsej 5084 vende të lira pune. Austria e Epërme është rajoni më i prekur, me 1,486 vende të lira pune, e ndjekur nga afër nga 1,023 vende të lira në Austrinë e Poshtme dhe 862 në Vjenë.
Mjekët janë gjithashtu në kërkesë më të madhe se kurrë më parë: më shumë se 5,120 mjekë u kërkuan vitin e kaluar.
Nuk ka pasur kurrë aq shumë tenderë dhe vende të lira në sektorin e kujdesit shëndetësor sa në vitin 2023, komenton Dürhammer për zhvillimin.
Krahasimi i shteteve tregon se Carinthia është i vetmi shtet federal me rritje të vendeve të punës në vitin 2023. Vitin e kaluar, aty u shpallën rreth 26,000 vende pune, pesë për qind më shumë se në vitin 2022.
“Papunësia e nxitur demografikisht po ndikon në prirjen e përgjithshme drejt mungesës së fuqisë punëtore – pavarësisht nga ciklet ekonomike”, tha Nikolai Dürhammer, drejtor menaxhues i Stepstone për Austri dhe Zvicër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *