Cilat janë sfidat më të mëdha me të cilat përballet Zvicra këtë dimër

0
Shpërndaje lajmin

Në shumë aspekte, Zvicra po ecën më mirë se fqinjët e saj dhe kombet e tjera në gjithë BE-në – për shembull, normat e inflacionit dhe të papunësisë janë më të ulëta dhe ekonomia e saj është më e fortë. Megjithatë, vendi po përballet me disa sfida që duhet t’i zgjidhë më shpejt se sa vonë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Këto janë tri më urgjentet:
Rritja e kostove të kujdesit shëndetësor
Rritja e kostos së skemës së sigurimit shëndetësor të detyrueshëm të Zvicrës – e vendosur të rritet me 8.7 për qind në 2024 për të absorbuar kostot spirale të trajtimeve mjekësore dhe medikamenteve, ndër faktorët e tjerë – është një dhimbje koke e madhe jo vetëm për popullatën, por edhe për autoritetet.
Qeveria është përpjekur të ulë kostot e kujdesit shëndetësor, pa shkurtuar në fakt asnjë shërbim, në mënyrë që primet e sigurimit të mos vazhdojnë të rriten, por deri tani asgjë konkrete nuk ka dalë nga këto përpjekje.
Ndër masat që Këshilli Federal është zotuar të shqyrtojë janë rrjetet e koordinuara të kujdesit, të cilat shihen si një mënyrë për të reduktuar shërbimet e panevojshme mjekësore; marrëveshjet e çmimeve me kompanitë farmaceutike për të ulur koston e barnave; dhe futja e faturimit elektronik për të zëvendësuar sistemin e bazuar në letër për një mënyrë më të shpejtë, më efektive dhe – më e rëndësishmja – më e lirë për të transmetuar informacionin e faturimit.
Ndërsa ekziston një vullnet politik për t’i shkurtuar këto, përfundime konkrete nuk janë në horizont për momentin, përcjell albinfo.ch.
Mungesa e banesave
Ky është një tjetër problem i madh që ndikon në Zvicër, të cilin qeveria nuk ka mundur ta zgjidhë.
Qoftë kjo për shkak të rritjes së numrit të emigrantëve të rinj, të cilët, sipas disave, ushtrojnë presion të shtuar mbi çmimet e banesave dhe qirave, mungesës së tokës për ndërtim, apo thjesht evolucionit të përgjithshëm të tregut, fakti është se numri i banorëve në zonat kryesore të Zvicrës, nëpër qytete, po rritet dhe oferta e akomodimit po mbetet prapa kërkesës.
Si po e trajton qeveria këtë problem?
Ndërsa mungesa e tokës nuk mund të zgjidhet, sugjerime të tjera të ndryshme po shqyrtohen, duke përfshirë, për shembull, thjeshtimin e procedurave të lejeve të ndërtimit.
Ndër ato që duket se janë lehtësisht të zbatueshme (duke supozuar se ka vullnet të mjaftueshëm politik për ta realizuar) është lirimi i rregulloreve të caktuara aktualisht në fuqi.
Mes tyre janë edhe urdhëresat e zhurmës, të cilat kanë ngadalësuar aktivitetin e ndërtimit. Legjislacioni zviceran i ndërtimit dhe mjedisit rregullon nivelin e zhurmës së lejuar në projektet e banimit, por për të ndërtuar më shumë në mënyrë që të plotësohet kërkesa, rregulloret strikte si ato që lidhen me mbrojtjen nga zhurma do të duhet të zbuten, përcjell tutje albinfo.ch.
Mungesa e punëtorëve
Mungesa e fuqisë punëtore në një numër sektorësh – duke përfshirë kujdesin shëndetësor, IT dhe tregtinë teknike – është bërë gjithnjë e më e vështirë në vitet e fundit dhe madje po kërcënon ekonominë e Zvicrës.
Aktualisht, mungesa është “në nivelin më të lartë në Zvicër”, sipas një raporti nga Universiteti i St. Gallen.
Ndërsa shoqatat e punëdhënësve po shikojnë masa të ndryshme për të luftuar mungesën, në nivel politik, fokusi është në lejimin e më shumë emigrantëve nga jashtë BE/EFTA që të vijnë në Zvicër duke rregulluar më mirë shpërndarjen e kuotave për të huajt nga vendet e treta.
Ky sugjerim i veçantë ka marrë një vrull politik në mars, kur deputetët vendosën të lejojnë studentët jo-BE/EFTA që diplomohen nga universitetet zvicerane me një diplomë në një fushë që vuan nga mungesa e profesionistëve të kualifikuar të qëndrojnë në vend.
Megjithatë, ky propozim pësoi një pengesë kohët e fundit sepse ligjvënësit vendosën se masa do të ishte e vështirë për t’u zbatuar nga pikëpamja kushtetuese dhe aktualisht po kërkojnë mënyra për të krijuar bazën ligjore që t’i lejojë ata të miratojnë këtë ndryshim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *