Cilat janë të drejtat për pushim në Zvicër nëse fëmija juaj është i sëmurë?

0
Shpërndaje lajmin

Sipas ligjit zviceran, punonjësit që punojnë në Zvicër me përgjegjësi përkujdesjeje kanë të drejtë – në kushte të caktuara – të marrin pushim nga puna dhe të përmbushin detyrat e tyre ndaj fëmijëve ose të afërmve të tyre. Sipas Kodit Zviceran të Detyrimeve, rregulli i përgjithshëm është që një prind ka të drejtë për deri në tre ditë pushim të paguar për çdo incident për t’u kujdesur për fëmijën e tij të sëmurë dhe deri në 10 ditë të paguara çdo vit në total, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Çfarë duhet të bëj nëse fëmija im sëmuret? 
Është e rëndësishme të keni parasysh se edhe me ligjin zviceran në anën tuaj, do t’ju duhet të ndiqni disa hapa të thjeshtë përpara se të merrni pushim nga puna për t’u kujdesur për fëmijën tuaj të sëmurë.
Në parim, marrja e pushimit për t’u kujdesur për një fëmijë të sëmurë nuk ndryshon nga marrja e pushimit kur jeni vetë i sëmurë.
Në secilin rast, duhet të njoftoni punëdhënësin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse i paraqitni punëdhënësit tuaj certifikatën e mjekut, ai duhet t’ju japë deri në tre ditë leje me pagesë për t’u kujdesur për fëmijën tuaj të sëmurë.
Për shkak të kulturës formale të punës në Zvicër, zakonisht do t’ju duhet t’i jepni shefit tuaj një unazë për t’i bërë të ditur se fëmija juaj është i sëmurë, por kjo mund të ndryshojë nga vendi i punës në vendin e punës dhe disa kompani mund të jenë në rregull me një e-mail.
Në disa vende pune, punonjësit mund të lejohen të punojnë nga shtëpia, kështu që nëse sëmundja e fëmijës suaj nuk ju pengon të punoni plotësisht, mund të pyesni nëse ky është një opsion për ju (por mos e lodhni veten nëse keni shumë ndihmë kërkohet), përcjell tutje albinfo.ch.
Megjithatë, megjithëse nuk duhet të shtyheni nga marrja e lejes kur ju nevojitet, për sëmundje të vogla – si ftohja ose gripi – shumica e kompanive do të presin që të njoftohen çdo mëngjes nëse do të punoni atë ditë.
Nëse mungoni për më shumë se tri ditë për shkak të sëmundjes së fëmijës suaj, duhet të paraqisni certifikatën shtesë të mjekut që tregon datën e ekzaminimit (pas tri ditëve fillestare), por jo diagnozën. Ky i fundit i nënshtrohet konfidencialitetit të rreptë mjekësor në Zvicër.
A rrezikoj të humbas pagat? 
Nëse jeni i punësuar dhe nuk jeni në gjendje të kryeni punë për shkak të sëmundjes së fëmijës suaj, atëherë punëdhënësi juaj do t’i kërkohet të paguajë pagën tuaj për një periudhë kohore bazuar në kohëzgjatjen e punësimit tuaj dhe nëse kompania juaj ka një sigurim për përfitimin e sëmundjes për punonjësit – vetëm siç do të bënin nëse ju vetë do të sëmureni.
Ligji zviceran i punës detyron vetëm që punëdhënësit të ofrojnë leje bazë mjekësore me pagesë: në përgjithësi, tri javë në vitin e parë të punës, duke u rritur me çdo vit shtesë në maksimum rreth katër muaj, në varësi të kantonit.
Megjithatë, shumë punëdhënës zviceranë marrin sigurim që mbulon një marrëveshje më bujare pagash për sëmundjet. Individët gjithashtu mund të marrin një sigurim të tillë për veten e tyre, duke përfshirë nëse ata janë profesionistë të pavarur ose të papunë.
Por ndërsa shumica e punëdhënësve në Zvicër e kanë këtë sigurim, disa nuk e kanë. Nëse ju ndodh të punoni për këtë lloj të fundit, do të vazhdoni të merrni rrogën tuaj, por për një periudhë shumë të kufizuar: tre javë në vitin e parë të punësimit, me rritje për çdo vit shtesë, deri në maksimum katër muaj.
Megjithatë, kjo periudhë ndryshon në varësi të kantonit.
Megjithatë, megjithëse nuk duhet të shtyheni nga marrja e lejes kur ju nevojitet, për sëmundje të vogla – si ftohja ose gripi – shumica e kompanive do të presin që të njoftohen çdo mëngjes nëse do të punoni atë ditë.
Nëse mungoni për më shumë se tri ditë për shkak të sëmundjes së fëmijës suaj, duhet të paraqisni certifikatën shtesë të mjekut që tregon datën e ekzaminimit (pas tri ditëve fillestare), por jo diagnozën. Ky i fundit i nënshtrohet konfidencialitetit të rreptë mjekësor në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.
A rrezikoj të humbas pagat? 
Nëse jeni i punësuar dhe nuk jeni në gjendje të kryeni punë për shkak të sëmundjes së fëmijës suaj, atëherë punëdhënësi juaj do t’i kërkohet të paguajë pagën tuaj për një periudhë kohore bazuar në kohëzgjatjen e punësimit tuaj dhe nëse kompania juaj ka një sigurim për përfitimin e sëmundjes për punonjësit – vetëm siç do të bënin nëse ju vetë do të sëmureni.
Ligji zviceran i punës detyron vetëm që punëdhënësit të ofrojnë leje bazë mjekësore me pagesë: në përgjithësi, tre javë në vitin e parë të punës, duke u rritur me çdo vit shtesë në maksimum rreth katër muaj, në varësi të kantonit.
Megjithatë, shumë punëdhënës zviceranë marrin sigurim që mbulon një marrëveshje më bujare pagash për sëmundjet. Individët gjithashtu mund të marrin një sigurim të tillë për veten e tyre, duke përfshirë nëse ata janë profesionistë të pavarur ose të papunë.
Por ndërsa shumica e punëdhënësve në Zvicër e kanë këtë sigurim, disa nuk e kanë. Nëse ju ndodh të punoni për këtë lloj të fundit, do të vazhdoni të merrni rrogën tuaj, por për një periudhë shumë të kufizuar: tri javë në vitin e parë të punësimit, me rritje për çdo vit shtesë, deri në maksimum katër muaj.
Megjithatë, kjo periudhë ndryshon në varësi të kantonit.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *