January 13, 2022
Shpërndaje lajmin

Situata epidemiologjike në Zvicër po përkeqësohet, me numrin e rasteve të raportuara çdo ditë tani mbi 8,000 – rreth 2,000 më shumë se në javën e kaluar.

Dhe ndërsa numri i pranimeve të lidhura me Covid në njësitë e kujdesit intensiv ishte relativisht i ulët deri në mes të nëntorit, ai tani është rritur nga 154 pacientë të raportuar të hënën në 172 të enjten, përcjell albinfo.ch.

Situata pritet të përkeqësohet më tej, me disa ekspertë zviceranë që paralajmërojnë se vendi është në rrugë për të arritur norma të infeksionit Covid të ngjashme me ato të Austrisë fqinje – ku një bllokim aktualisht është duke u zhvilluar – brenda tre javësh.

Task Forca për Covid-19 tha se numri i njerëzve në spital me Covid po rritej me 40 për qind çdo javë dhe do të arrijë kapacitetet e stilit të Austrisë në mes të dhjetorit, me operacionet e anuluara dhe spitalet që duhet të marrin vendime se kë të trajtojnë në mënyrë intensive.

Megjithatë, pavarësisht situatës që ekspertët e përshkruajnë si kritike, ministri zviceran i Shëndetësisë Alain Berset njoftoi të mërkurën se situata në spitale “nuk është jashtë kontrollit”, duke thënë se masat e mëtejshme duhet të vendosen në një nivel kantonal dhe jo në një nivel federal, përcjell tutje albinfo.ch.

Pse qeveria nuk po zbaton asnjë masë pavarësisht rritjes së infeksioneve?

Përveç faktit se Zvicra ka qenë më e ngadaltë se fqinjët e saj në vendosjen e kufizimeve të ndryshme, ekziston një besim i përgjithshëm në mesin e vëzhguesve politikë se ky është një vendim strategjik nga ana e Këshillit Federal, i cili dëshiron të presë deri pas referendumit të 28 nëntorit për të futur rregulla më të ashpra.

Kjo për shkak se një nga çështjet në diskutim në referendum është një ndryshim në legjislacionin ekzistues Covid-19, i cili fokusohet veçanërisht në certifikatën Covid.

Nëse kundërshtarët e certifikatës mbizotërojnë në votime, kërkesat në lidhje me dhe që përfshijnë certifikatën do të anulohen – një situatë që Këshilli Federal dëshiron ta shmangë me çdo kusht.

A do të thotë kjo se Këshilli Federal do të vendosë masa të reja kombëtare pas votimit?

Duke pasur parasysh historinë e qeverisë gjatë gjithë pandemisë, asgjë nuk është e sigurt.

Sidoqoftë, nëse votuesit vendosin të mbajnë certifikatën Covid (dhe sondazhet tregojnë se do ta bëjnë), Këshilli Federal mund të prezantojë disa rregulla më të rrepta, veçanërisht nëse numri i pranimeve në ICU të lidhura me koronavirusin vazhdon të rritet.

Është e dyshimtë që qeveria do të shpallë një bllokim mbarëkombëtar, siç është rasti në Austri, sepse të paktën deri më tani, shpërthimet janë rajonale, të përqendruara kryesisht në pjesën lindore dhe qendrore të Zvicrës.

Cilat kufizime ka të ngjarë të zbatohen në nivel kombëtar?

Pesë strategji janë aktualisht në diskutim, sipas platformës së lajmeve Watson të Zvicrës:

2G (e vaksinuar ose e rikuperuar); testimi i përjashtuar

Ky opsion tashmë është diskutuar në Zvicër.

Për kreun e Task Forcës Tanja Stadler, si dhe për një numër drejtorësh të shëndetësisë kantonale, kjo strategji është një “alternativë ndaj mbylljeve”.

Por pranimi i 2G nuk është unanim midis ekspertëve.

Epidemiologu Christian Althaus, për shembull, nuk e sheh atë si një opsion të zbatueshëm.

“Unë dyshoj se një rregullim 2G sjell shumë. Në vend të kësaj, unë do të vazhdoj të ofroj teste PCR falas, por do ta reduktoj vlefshmërinë e tyre në 48 apo edhe 24 orë”, shkroi ai në Twitter.

Kjo strategji e ka vërtetuar tashmë efektivitetin e saj në uljen e numrit të infeksioneve në Mars 2020.

Megjithatë, deri më tani, nuk duket të jetë një opsion i zbatueshëm për Zvicrën.

Mbyllja gjashtëjavore e bizneseve dhe shkollave jo thelbësore pati pasoja të rëndësishme financiare dhe sociale dhe autoritetet shëndetësore bënë të ditur se një izolim tjetër do të futej vetëm si mjeti i fundit, pasi të kishin eksploruar të gjitha opsionet e tjera.

“Unë me të vërtetë shpresoj se do të jemi në gjendje ta marrim situatën nën kontroll në mënyra të tjera”, tha bioetika Samia Hurst-Majno.

Vaksinimi i detyrueshëm

A mund të ndjekë Zvicra shembullin e Austrisë dhe të prezantojë një mandat mbarëkombëtar të vaksinës Covid, veçanërisht pasi shkalla e vaksinimit në vend po ngec?

Berset ka deklaruar në mënyrë të përsëritur se vaksinimet do të mbeten vullnetare dhe vendi ka ndjekur strategjinë e inkurajimit dhe jo të detyrimit të vaksinimeve.

Megjithatë, ka disa indikacione se kjo masë drastike mund të mos jetë plotësisht jashtë tavolinës, të paktën në lidhje me grupe të caktuara njerëzish.

Sipas ligjit për epidemitë, Këshilli Federal mund të vendosë një detyrim vaksinimi për “grupe të caktuara njerëzish”, për shembull personelin infermieror apo mësuesit, të cilët janë veçanërisht të ekspozuar nga profesioni i tyre. Kantonet gjithashtu mund të miratojnë një detyrim në rast të një rreziku të veçantë, për shembull nëse kërcënohet sistemi shëndetësor.

“Vaksinimi i përkohshëm i detyrueshëm i punonjësve të kujdesit shëndetësor sigurisht që ka kuptim për mbrojtjen e pacientëve dhe padyshim meriton të ekzaminohet”, tha Althaus.

Ndërsa mandati i përgjithshëm i vaksinës duket shumë i pamundur për momentin, pasi qeveria dëshiron të shmangë detyrimin sa më shumë që të jetë e mundur, imunizimi i detyrueshëm për grupe të caktuara njerëzish mbetet (një opsion i largët).

Rruga e ndërmjetme

Me certifikatën Covid që kërkohet në të gjitha ambientet e brendshme, qeveria mund të vendosë të forcojë masat tashmë të vendosura.

Kjo mund të nënkuptojë rregulla të reja për punën në shtëpi, detyrime të rishikuara të maskave ose një kufizim të numrit të njerëzve gjatë demonstratave.

“Mund të ketë përsëri kufizime në tubime ose në numrin e njerëzve brenda. Asgjë nuk përjashtohet”, thotë mjeku kantonal i Zugut, Rudolf Hauri.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *