Cilat pjesë të Zvicrës e flasin më mirë gjuhën angleze?

Shpërndaje lajmin

Zvicra ka rënë në një renditje ndërkombëtare për njohjen e anglishtes në krahasim me vitin e kaluar.
Zviceranët kanë një “zotësi të lartë” në anglisht, duke u renditur në vendin e 29-të në botë dhe të 23-tin në Evropë nga 35, sipas Indeksit të ri të zotësisë angleze EF 2022, përcjell albinfo.ch.
Por studimi zbuloi se aftësia e anglishtes ka rënë në vitet e fundit. Vendi alpin u rendit i 25-ti në vitin 2021 dhe zuri vendin e 18-të një vit më parë.
Të vetmet vende të Evropës Qendrore dhe Perëndimore pas Zvicrës ishin Italia, Spanja dhe Franca – tri vende që kanë mbetur prej kohësh në renditjen më të ulët në Evropë.
Renditja bazohet në rezultatet e testimit të më shumë se dy milionë të rriturve në 111 vende dhe rajone. Zvicra shënoi 563 pikë nga gjithsej 700 pikë të mundshme në indeks. Vendin e parë e zuri Holanda me 661 pikë.
Rezultati mesatar global ishte 502, sipas indeksit.
Ka dallime të mëdha në të gjithë Zvicrën kur bëhet fjalë për aftësinë e anglishtes. Studimi shqyrtoi dallimet rajonale dhe zbuloi se rajonet gjermanishtfolëse kishin një rezultat më të lartë. Rezultati EPI për rajonet gjermanishtfolëse ishte 585 nga 700 të mundshme.
Ndërkohë, për zonat frëngjishtfolëse rezultati ishte 556, dhe për rajonet italishtfolëse rezultati i aftësisë angleze ishte 543.
Kur bëhet fjalë për qytetet, Cyrihu që flet gjermanisht – një destinacion popullor për të huajt – shënoi 622 nga 700 në shkallën e aftësisë angleze, ndërsa Gjeneva në gjuhën frënge shënoi 555.
Nuk vlen asgjë që Zvicra ka katër gjuhë zyrtare. Rreth 62.1 për qind e banorëve flasin gjermanisht, 22.8 për qind flasin frëngjisht, 8 për qind flasin italisht dhe 0.5 për qind flasin romanisht.
Anglishtja nuk është gjuhë zyrtare, megjithatë është gjuha jokombëtare më e folur në Zvicër dhe përdoret rregullisht nga rreth 45 për qind e popullsisë në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *