Cilat pjesë të Zvicrës janë më të goditura nga mungesa e banesave?

Shpërndaje lajmin

Përkeqësimi i mungesës së banesave të përballueshme dhe rritja e qirave në Zvicër është një nga temat ‘më të nxehta’ në Zvicër për momentin.
Megjithatë, disa pjesë të vendit janë më të prekura se të tjerat, të paktën tani për tani, përcjell albinfo.ch.
Ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin, po mbledh së bashku përfaqësues të kantoneve, sektorit të ndërtimit, si dhe shoqatave të qiramarrësve dhe pronarëve për të gjetur zgjidhje për situatën kritike.
Ndër masat që duhen diskutuar janë rregullat për përdorimin e tokës, në mënyrë që më shpejt të ndërtohen më shumë shtëpi të reja.
Ku është më shumë nën presion tregu i banesave?
Situata është më kritike në dhe pranë qendrave të mëdha urbane, ku ndodhen shumë kompani shumëkombëshe, me fuqinë punëtore të pasur të saj që rrit çmimet e qirave.
Situata në Gjenevë, për shembull, ka qenë e tensionuar prej vitesh, për shkak të gjeografisë dhe demografisë së saj.
Kantoni është i vendosur në cepin jugperëndimor të vendit, ku ndodhet midis Francës dhe Liqenit të Gjenevës. Toka për ndërtime të reja është e kufizuar, ndërkohë që kërkesa është në rritje të vazhdueshme.
Në pjesën zvicerane-gjermane, zona e Cyrihut të Madh, e cila përfshin qytetin dhe kantonin e Cyrihut, si dhe Zug, po lufton gjithashtu me mungesën e strehimit të përballueshëm, siç dëshmohet nga trazirat e lartpërmendura.
Në fakt, shumica e rajoneve të Zvicrës janë tani në grahmat e krizës së strehimit, thonë ekspertët.
Sipas një analize të bankës Raiffeisen, rënia e shkallës kombëtare të vendeve të lira të punës po prek 22 nga 26 kantone. Deri më tani janë kursyer vetëm Jura, Basel-City, Glarus dhe Schaffhausen.
Tradicionalisht, qytetet e vogla dhe të ashtuquajturat kantone ‘rurale’ si ato në Zvicrën qendrore, janë më imun ndaj krizave të strehimit sesa homologët e tyre më të mëdhenj, më të industrializuar dhe më ndërkombëtarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *