Cilat punë janë të kërkuara në Zvicër tani – dhe sa mund të fitoni?

Shpërndaje lajmin

Tregu i punës i Zvicrës është rikuperuar mirë nga pandemia me Covid dhe duket se nuk është ndikuar (të paktën deri më tani) nga lufta në Ukrainë.
Në fakt, shumë sektorë janë në kërkim të punëtorëve të kualifikuar, sipas Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO), i cili raporton se shkalla e papunësisë ishte një rekord e ulët 2.3 përqind në prill dhe numri i punëkërkuesve është aktualisht 25 përqind më i ulët. se në të njëjtën kohë në vitin 2021, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Cilët sektorë kanë më shumë mundësi punësimi?
Konsensusi midis agjencive të rekrutimit dhe shoqatave të industrisë është se numri më i madh i vendeve të lira të punës është aktualisht në sektorët e IT dhe hotelierisë, ku vendet e lira të punës u rritën në prill me 1.5 për qind krahasuar me muajin e kaluar, sipas hulumtimit të ri nga agjencia e rekrutimit Michael Page.
Megjithatë, kjo është një figurë kombëtare. Vetëm në rajonet frëngjishtfolëse, numri i vendeve të punës të ofruara në këta dy sektorë u rrit me 4.6 për qind.
Për sa i përket degës së hotelierisë, Claude Meier, drejtor i shoqatës së industrisë Hotellerie Suisse, e quajti mungesën e punëtorëve të kualifikuar në sektorin e tij “shumë akute”.
“Edhe para pandemisë, ishte e vështirë të gjeje staf. Tani situata është përkeqësuar”, tha ai.
Megjithatë, edhe degët e tjera po përjetojnë një lulëzim.
Punët në shëndetësi, ndërtim dhe shitje janë të shumta, dhe ka gjithashtu një kërkesë të madhe për elektricistë, marangozë dhe kopshtarë. “Mungesa e punonjësve të kualifikuar është një problem i madh. Ne jemi duke kërkuar dëshpërimisht për fuqi punëtore të trajnuar”, tha Barbara Jenni nga shoqata e industrisë Jardin Suisse për platformën e lajmeve Watson, përcjell tutje albinfo.ch.
Në fushën e shëndetësisë, më shumë se 13,000 pozicione infermiere janë vakante dhe spitalet po kërkojnë dëshpërimisht staf. Kjo mungesë mund të ketë pasoja serioze në kujdesin ndaj pacientëve, pasi institucionet mjekësore mund të detyrohen të kufizojnë numrin e shtretërve.
Mungesa e fuqisë punëtore ndikon në të gjithë ekonominë
Ashtu si në sektorin e shëndetësisë, mungesa e punëtorëve mund të ketë pasoja edhe në funksionimin e industrive të tjera. Për shembull, kompanitë mund të mos jenë në gjendje të prodhojnë produkte të mjaftueshme, të sigurojnë dorëzim në kohë ose të ofrojnë shërbim adekuat ndaj klientit.
“Nëse punëdhënësit nuk mund të plotësojnë vendet e tyre të lira, produktiviteti dhe prodhimi ekonomik do të bien në afat të gjatë”, sipas Simon Wey, Kryeekonomist në Shoqatën e Punëdhënësve Zvicerane.
“Në fund të fundit, e gjithë ekonomia vuan nga mungesa e fuqisë punëtore”, shtoi ai.
Megjithatë, ka një pikë të ndritshme në mungesën e punëtorëve: rritjet e pagave, me pagat që pritet të rriten në Zvicër më shumë se në vitet e mëparshme.
Një studim i fundit i 1,550 kompanive zvicerane nga instituti i kërkimit ekonomik KOF në universitetin ETH në Cyrih, zbuloi se një numër punëdhënësish aktualisht presin një rritje mesatare të pagave prej 1.6 për qind për vitin.
Dallimet janë domethënëse edhe pse mes punëdhënësve për sa i përket rritjes së pagave, tha KOF: më shumë se 40 përqind e kompanive të anketuara prisnin që pagat të rriteshin me 2 përqind ose më shumë brenda 12 muajve.
Megjithatë, rreth një e katërta e kompanive prisnin që rritja e pagave të ishte vetëm 0.5 për qind ose më pak.
Cilët sektorë mund të përfitojnë nga paga më të larta?
Rritje prej më shumë se 2 për qind priten në sektorin e shërbimeve financiare, në shërbimet e informacionit dhe teknologjinë e informacionit, si dhe në industrinë e hotelerisë, sipas KOF.
Në sektorë të tjerë, megjithatë, rritja e pagave do të jetë më e ulët – për shembull, ata që punojnë në industrinë kimike, me shumicë dhe arkitekturë, do të marrin rritje prej 1.5 për qind dhe punonjësit në sektorët e kujdesit shëndetësor dhe arsimit parashikohen rritje me rreth 1 për qind.
Fatkeqësisht për punonjësit në industrinë e pasurive të paluajtshme dhe shtypshkronjës, nuk ka rritje të pagave në horizont.
Rreth 90 përqind e kompanive zvicerane rregullojnë pagat e tyre vetëm një herë në vit, raporton KOF: në janar (66 përqind), në mars ose prill (15 përqind) dhe në dhjetor (9 përqind).
A do të ndikojë lufta në Ukrainë pagat e Zvicrës?
Zakonisht, ngjarjet politike ose ekonomike nuk ndikojnë menjëherë në paga, pasi reagimet e tregut janë disi të vonuara.
Kjo do të thotë se pagat ose punësimi nuk ka gjasa të preken nga lufta këtë vit, por mund të ndjehen pasojat e saj në 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *