Cilat universitete evropiane janë më të mirat në botë?

0
Shpërndaje lajmin

Në renditjen e Universitetit Botëror të Times Higher Education (THE) për vitin 2024, Kina ka shënuar epërsi mbi Perëndimin, jashtë sferës anglishtfolëse.  Universiteti i Oksfordit vazhdon epërsinë e tij në krye të tabelës së ligës së universitetit më të mirë në botë për të tetin vit, sipas renditjes së universiteteve botërore të botuar rishtazi në ‘2024 Times Higher Education’ (THE).
Institucione të tjera nga anglosfera dominojnë në top 10, me më të njohurat si Harvard (4) dhe Kembrixh (5) që vazhdojnë të përfaqësohen në krye të bordit. Megjithatë, pesë të parat janë zhvendosur pak, me Stanford që është ngritur nga i treti i përbashkët më 2023, në i dyti në renditjen e këtij viti dhe Instituti i Teknologjisë i Massachusetts (MIT), duke u rritur nga vendi i pestë në 2023, në të tretin, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Kjo ka ardhur kryesisht në kurriz të rënies së Harvardit me dy vende nga vendi i dytë në vitin 2023, me Kembrixhin që ka rënë nga vendi i tretë i përbashkët në vendin e pestë. Më gjerësisht, ka pasur një rënie të dukshme në pasurinë e universiteteve të SHBA-së dhe MB-së këtë vit, si dhe një rënie të mëtejshme për universitetet europiane, ndërsa ylli i Azisë vazhdon të rritet, veçanërisht për qendrat e arsimit të lartë në Kinë.
Universitetet Tsinghua (12) dhe Pekini (14) u ngjitën në tabelë, duke tejkaluar Universitetin e Pensilvanisë, Universitetin Johns Hopkins dhe Universitetin e Kolumbisë. Për të vazhduar trendin e rritjes së ndikimit akademik të Azisë, Universiteti japonez i Tokios tani tejkalon Universitetin e Edinburgut, King’s College në Londër dhe Shkollën e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, pasi u ngjit me 10 vende në pozicionin e 29-të.
Një analizë e të dhënave gjashtëvjeçare nga THE tregon se renditja mesatare e universiteteve amerikane ka rënë nga 296 në renditjen e vitit 2019 në 348 në edicionin e fundit; Renditja mesatare e Mbretërisë së Bashkuar gjithashtu është ulur, por në një masë më të vogël, nga 451 në 477.
Cilat universitete evropiane janë më të mirët në botë?
Sipas rezultateve të përgjithshme në renditjen THE për vitin 2024, institucionet evropiane vazhdojnë të jenë të përfaqësuara mirë në top 50. École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) pa ndryshimin më të rëndësishëm, duke u hedhur nga vendi 41 në 33 në një vit. Shkolla e Ekonomisë e Londrës (LSE) pati rënien më të madhe, nga vendi i 37-të në vendin e 46-të, një rënie e mëtejshme nga viti 2022 kur ishte e 27-ta në listë.
Në përgjithësi, shumica e institucioneve evropiane në top 50 mbetën të qëndrueshme, ose duke ruajtur të njëjtin pozicion ose duke përjetuar një rënie modeste. Jo-lëvizësit përfshinin ETH Zurich (11), Universiteti Teknik i Mynihut (i 30-ti i përbashkët dhe ende pozicioni i tij më i mirë në renditje që nga viti 2011) dhe University College London (22).
Për sa i përket cilësisë së kërkimit – të përcaktuar nga THE si “ndikimi i citimeve, fuqia e kërkimit, përsosmëria e kërkimit dhe ndikimi i kërkimit” – të kryera në secilin institucion, universitetet europiane u paraqitën shumë më mirë, me katër në 10 më të mirat. The Vita-Salute Universiteti San Raffaele në Milano, ishte universiteti i 10-të më i mirë për kërkime në botë. Hyrja më e lartë evropiane ishte Oxford (5) me një rezultat prej 99, i ndjekur nga Imperial College London (8) dhe UCL (9) me rezultate përkatësisht 98.6 dhe 9.
Ndërkohë që ende dominohet nga universitetet në SHBA dhe MB, Kina është duke u ngjitur ngadalë në renditjen e THE me institucionet kineze më afër se kurrë për t’u futur në top 10. Tani ka 13 universitete kineze në 200 më të mirët, shtatë më shumë se në vitin 2020. Renditja më e lartë këtë vit janë Universiteti Tsinghua dhe Universiteti i Pekinit, të dy duke u ngjitur në vendin e 12-të dhe të 14-të në listë respektivisht.
Rritja e institucioneve të Kinës është pasqyruar nga një rënie në pasurinë e universiteteve të SHBA-së dhe Britanisë së Madhe, me numrin në 200 vendet e para duke rënë me tre dhe katër respektivisht. Rënia tregon se pavarësisht mbajtjes së epërsisë ndaj rivalëve të saj kinezë, “fuqia relative e MB-së dhe SHBA-së po pakësohet”, tha për THE, Ming Cheng, profesor i arsimit të lartë në Institutin e Arsimit Sheffield në Universitetin Sheffield Hallam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *