Cilat vende të BE-së japin shtetësinë më së shumti?

Shpërndaje lajmin

Disa vende në Evropë u japin nënshtetësinë rezidentëve të huaj shumë më tepër se të tjerat, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.
Numri i njerëzve që u është dhënë shtetësia në një vend të Bashkimit Evropian është rritur dhe rënë në vitet e fundit, një fluks i nxitur shpesh nga ngjarjet globale.
Brexit, për shembull, ka të ngjarë të ketë luajtur një rol kur 27 vendet e BE-së regjistruan 844,000 ‘qytetarë të rinj’ në vitin 2016, një numër që arriti pothuajse një milion nëse merren parasysh kërkesat për nënshtetësinë e Mbretërisë së Bashkuar. Pandemia mund të ketë pasur gjithashtu një ndikim, pasi më pak njerëz ishin në gjendje të lëviznin përtej kufijve në krahasim me të kaluarën.
Sipas të dhënave të fundit të zyrës statistikore të BE-së, Eurostat, në vitin 2020 shtetet anëtare të BE-së u dhanë shtetësi 729,000 personave, një rritje nga 706,400 në 2019 dhe 607,113 dhjetë vjet më parë (2011). Shumica dërrmuese, rreth 620,600 ose 85 për qind, ishin më parë shtetas të një vendi joanëtar të BE-së, ndërsa 92,200 (13%) ishin shtetas të një shteti tjetër anëtar të BE-së. Vetëm Hungaria dhe Luksemburgu u dhanë shumicën e shtetësive të reja shtetasve të tjerë të BE-së (67% dhe 63% respektivisht). Rreth 7.9 për qind e njerëzve që fituan shtetësinë në BE në vitin 2020 ishin më parë pa shtetësi.
Çdo vend ka rregulla të ndryshme në lidhje me natyralizimin, për shembull, në lidhje me kërkesat e qëndrimit, shtetësinë e dyfishtë ose lidhjet familjare.
Pesë vende përbëjnë pothuajse tre të katërtat (74%) të shtetësive të reja të dhëna në vitin 2020: Italia, Spanja, Gjermania, Franca dhe Suedia.
Italia u dha shtetësinë 131,800 individëve, rreth 18 për qind e totalit të BE-së. Zyra italiane e statistikave, Istat vuri në dukje se 80 për qind ishin rezidentë në Itali, një rritje me 26 për qind krahasuar me vitin 2019, ndërsa shtetësia sipas martesës ra me 16,5 për qind. Përqindja më e madhe e ‘qytetarëve të rinj’ ishin nga Shqipëria, Maroku dhe Brazili, ndërsa rumunët ishin grupi më i madh midis shtetasve të BE-së, të ndjekur nga polakët dhe bullgarët. Spanja u dha nënshtetësinë 126,300 personave, ose 17 për qind e totalit të BE-së, një rritje me 27,300 – më e madhja në Evropë – gjatë vitit 2019. Rumunët ishin sërish grupi më i madh i mbajtësve të rinj të pasaportës spanjolle midis shtetasve të tjerë të BE-së, të ndjekur nga italianët dhe bullgarët. Grupet më të mëdha të qytetarëve të rinj ishin nga Maroku, Kolumbia dhe Ekuadori, përcjell tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.