Çka duhet të dinë punëtorët që punojnë jashtë gjatë verës në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Asnjë përfitim për punëtorët që punojnë në temperatura të larta nuk ekziston në Zvicër.
Ose, më mirë, nuk ekziston më, sepse para fillimit të mijëvjeçarit, shumë kantone kishin këto të ashtuquajtura ditë Hitzefrei. Megjithatë, për 20 vjetët e fundit, kjo nuk është më kështu. Në vitin 2003, Basel ishte kantoni i fundit që e hoqi këtë rregullore.
Një përjashtim kryesor është për gratë shtatzëna ose ato me gji, të cilave nuk u kërkohet të punojnë në temperatura mbi 28C (ose nën -5C në dimër), shkruan The Local.
Çfarë thotë ligji zviceran?
Në përgjithësi, punëdhënësi duhet të mbrojë shëndetin dhe sigurinë e punonjësve në vendin e punës.
Ndërsa kjo i referohet të gjitha llojeve të situatave në vendin e punës, Ligji Zviceran i Punës gjithashtu specifikon mbrojtjen shëndetësore në terma konkretë.
Në kushte ekstreme të motit, për shembull, temperatura e dhomës, qarkullimi i ajrit dhe lagështia relative duhet të koordinohen në atë mënyrë që “klima e dhomës të mos jetë e dëmshme për shëndetin dhe të përshtatshme për llojin e punës”, përcjell albinfo.ch.
Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO) ka nxjerrë gjithashtu udhëzime për punëdhënësit se si të mbrojnë fuqinë e tyre punëtore gjatë periudhave të nxehta.
Cilat janë rekomandimet e SECO për të mbrojtur punëtorët gjatë valëve të të nxehtit?
Për ata që punojnë në zyra ose hapësira të tjera të brendshme me temperaturë të brendshme të mesditës 32C, punëdhënësit duhet të konsiderojnë instalimin e ventilatorëve, ndryshimin e orëve të punës (duke shmangur periudhat e nxehtësisë së lartë në mes të pasdites) dhe ofrimin e pushimeve shtesë.
Për vendet e punës në natyrë, si p.sh. kantieret e ndërtimit, punëdhënësit duhet – përveç rregullimit vullnetar të orëve të punës siç u përmend më lart – të informojnë punëtorët edhe për rreziqet e diellit, nxehtësisë dhe ozonit; siguroni mjete mbrojtëse (veshje të përshtatshme, krem kundër diellit, etj.), si dhe zona me hije për periudhat e pushimit, duke siguruar që të ketë shumë ujë në shishe pranë, shkruan The Local.
Nivelet e përpjekjes fizike duhet gjithashtu të reduktohen ndërsa temperatura rritet më tej.
Kujdes nga aksidentet në punë të lidhura me nxehtësinë
Temperaturat e larta ngarkojnë trupin dhe mund të jenë të rrezikshme për njerëzit që punojnë jashtë, sipas një paralajmërimi të lëshuar nga Fondi Kombëtar i Sigurimit të Aksidenteve (SUVA).
“Statistikat tregojnë se në ditët kur temperaturat i kalojnë 30C, ka 7 për qind më shumë aksidente se në ditët e tjera të verës”, tha SUVA në një njoftim për shtyp, përcjell albinfo.ch.
Për të gjithë ata që punojnë jashtë (dhe punëdhënësit e tyre), SUVA sugjeron masat e mëposhtme:
 
Mbroni kokën nga nxehtësia dhe rrezet UV: nëse e lejojnë kërkesat e sigurisë, vishni një helmetë me një mbrojtës qafë dhe një maskë përpara ose një kapelë dielli; Mbulojeni lëkurën sa më shumë me rroba të lehta pune verore dhe aplikoni krem kundër diellit disa herë në ditë në zonat e ekspozuara; Jini të vëmendshëm ndaj ndjenjës së etjes dhe pini ujë të paktën çdo 20 minuta për të shmangur dehidratimin për shkak të djersitjes. Sigurohuni që të jeni mjaftueshëm të hidratuar para se të filloni punën; Bëni pushime të rregullta në hije. Pushimet e shkurtra të shpeshta sigurojnë rikuperim më të mirë sesa disa pushime të gjata; Përshtatni ritmin e punës sipas nxehtësisë dhe ndjenjës.
Çfarë ndodh nëse keni një problem shëndetësor të lidhur me nxehtësinë ose lëndim në punë?
Si për të gjitha llojet e aksidenteve, nëse punoni për punëdhënësin tuaj për të paktën tetë orë në javë, do të siguroheni automatikisht në skemën e detyrueshme të sigurimit të aksidenteve, e njohur gjithashtu si UVG (gjermanisht), LAA (francez) ose LAINF (italisht), përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *