November 29, 2021

Çka kushton lirë në Zvicër?

Shpërndaje lajmin

Ne i pyetëm lexuesit tanë se çfarë mendojnë se është me të vërtetë e vlefshme në Zvicër. Ja çfarë thonë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

1) Udhëtimi një ditor kalon nga sallat e qytetit

Shumë bashki rreth Zvicrës ofrojnë leje udhëtimi njëditore, të cilat lejojnë banorët vendas të udhëtojnë pothuajse në të gjithë rrjetin e transportit publik zviceran për rreth 40 franga zvicerane.

Lexuesit vunë në dukje gjithashtu se biletat supersaver të SBB/CFF mund të kenë vlerë të mirë. Dhe blerja e një karte udhëtimi me gjysmë tarife për rrjetin hekurudhor konsiderohet gjithashtu një investim i mirë. Kjo kartë gjysmë tarife ofron një zbritje prej 50 për qind në udhëtimet me hekurudhë, autobus dhe anije nëpër Zvicër. Kushton 185 franga për vitin e parë dhe më pas 165 franga për vitet në vijim.

2) Transporti publik për fëmijë

Karta e udhëtimit SBB/CFF Junior lejon fëmijët nga mosha gjashtë vjeç deri në ditëlindjen e 16-të të udhëtojnë për një vit të tërë për 30 franga zvicerane nëse udhëtojnë me një prind që ka një biletë të vlefshme, përcjell tutje albinfo.ch.

3) Ushqimi në restorantin Migros

Restorantet e zinxhirit të supermarketeve Migros janë, sipas standardeve zvicerane, një vend i mirë dhe i lirë për të ngrënë me pjatën kryesore gjatë drekës që kushton rreth 10 franga zvicerane. Ekziston edhe një opsion i arsyeshëm mëngjesi me disa rrotulla buke, gjalpë dhe reçel dhe një pije të nxehtë që kushton rreth 7 franga.

Një tjetër opsion relativisht i lirë në Zvicër janë menutë e vendosura (Tagesmenü/menu du jour) që shumë restorante ofrojnë në kohën e drekës.

4) Elektronikë

Disa lexues vunë re se çmimet për pajisjet elektronike në Zvicër ishin të vështira për t’u tejkaluar, të paktën në krahasim me vendet e tjera në Evropë, pjesërisht për shkak të normës më të ulët të tatimit mbi vlerën e shtuar në Zvicër (norma standarde është 7.7 përqind).

Një lexues gjithashtu vuri në dukje se periudha e garancisë është e mirë në Zvicër. Dy vjet janë standarde për produkte të reja, përcjell tutje albinfo.ch.

5) Ngjitësja e taksës së autostradës

Rrugët “pa njolla” dhe “të klasit të lartë” të Zvicrës u lavdëruan nga lexuesit tanë, të cilët thanë se ngjitësja prej 40 frangash që kërkohej për të udhëtuar në rrjetin e autostradave të vendit ishte me vlerë të mirë.

6) Shkollat

Sistemi arsimor publik i Zvicrës është i shkëlqyer dhe – siç theksuan disa nga lexuesit tanë – absolutisht falas. Në fakt, kjo e drejtë për një arsim bazë “adekuat” dhe falas është e garantuar edhe në kushtetutën zvicerane.

Me kujdesin ndaj fëmijëve gjithashtu shpesh të bazuar në nivelet e të ardhurave të prindërve, kjo mund të jetë çuditërisht e përballueshme, siç vuri në dukje një lexues tjetër.

7) Shkollimi universitar

Tarifat e shkollimit në universitetet zvicerane janë të ulëta sipas standardeve të shumë vendeve të tjera. Në institutin teknik prestigjioz ETH në Cyrih, për shembull, tarifat e shkollimit dhe semestrave janë gjithsej 649 franga në semestër. Por kjo duhet të balancohet kundrejt 16-26,000 frangave të vlerësuara në kostot e studimit dhe të jetesës që studentët shpenzojnë çdo vit.

8) Verë dhe birrë e mirë

Lexuesit tanë vunë në dukje se supermarketet në Zvicër shesin verë dhe birrë relativisht të cilësisë së mirë për çmime shumë më të lira se sa do të gjeni diku tjetër.

9) Parking në qytet

Disa njerëz vunë në dukje se parkimi i makinave në qytetet zvicerane është më i lirë se “në shtëpi” me tarifa prej 1 frang në orë jo të rralla.

10) Tarifat e hyrjes në pishina dhe park ujor

Sipas lexuesve të The Local, si biletat me një hyrje ashtu edhe lejet e sezonit për pishina të jashtme janë me vlerë të mirë në Zvicër.

11) Ikea dhe H&M

Një numër i lexuesve tanë theksuan se rrobat në dyqane si H&M dhe mobilet nga Ikea janë në fakt me çmime shumë të ngjashme në Zvicër në krahasim me vendet e tjera. Me paga, përgjithësisht më të larta në Zvicër, kjo do të thotë se këto produkte janë relativisht të lira.

12) Karburanti (benzinë, naftë dhe benzinë)

Mbushja e një rezervuari është çuditërisht më e lirë në Zvicër sesa në vendet fqinje, gjë që është e pazakontë, pasi çmimet për shumicën e mallrave janë më të ulëta përtej kufirit.

Një arsye për këtë janë normat relativisht më të ulëta të taksave për benzinën në Zvicër. Vetëm Austria ka taksa më të ulëta për karburantin se Zvicra (mes fqinjëve të Zvicrës).

“Turistët e karburantit” gjerman, por mbi të gjitha francezë “marrin benzinën e tyre në Zvicër, raporton Blick.

Pra, nëse keni kaluar kufirin për të bërë pazar, mbushni rezervuarin kur të ktheheni në territorin zviceran nëse dëshironi të kurseni.

13) Ajri i pastër, malet

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, shumë lexues theksuan se shumë nga gjërat më të mira të Zvicrës janë në të vërtetë pa pagesë – nga ajri i pastër dhe nivelet e larta të sigurisë deri te peizazhet e mrekullueshme dhe rrjeti i mahnitshëm i shtigjeve publike që ju lejojnë të eksploroni qarkun në një shëtitje. ritmin.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *