Shpërndaje lajmin

Janar
Këtu është një përmbledhje:
Duke filluar nga ky muaj, prisni të paguani çmime më të larta të energjisë elektrike, shumën e saktë të rritjes në varësi të kantonit tuaj të banimit:
Qeveria zvicerane konfirmon ‘rritje të mprehtë’ të çmimeve të energjisë elektrike
Por tronditja e çmimeve nuk mbaron këtu: Gjithashtu duke filluar nga janari, primet tuaja mujore të shëndetit do të rriten mesatarisht me 6.6 për qind – rritja më e madhe në 20 vitet e fundit.
Kjo është mesatarja kombëtare; në varësi të vendit ku jetoni, rritjet do të jenë edhe më thelbësore, pasi primet vendosen individualisht nga secili kanton dhe bazohen në infrastrukturën e tyre shëndetësore, nivelet e financimit të qeverisë, si dhe në popullsinë më të re/më të shëndetshme kundrejt banorëve më të moshuar, të sëmurë kronikë.
Por kjo nuk është e gjitha.
Pavarësisht nëse jeni qiramarrës apo pronar shtëpie, prisni që qiratë/normat tuaja të hipotekave të rriten gjithashtu, për shkak të normave më të larta të interesit që u futën në Zvicër për të luftuar inflacionin.
Ju presin edhe disa zhvillime të tjera: disa banka zvicerane do të ofrojnë norma më të larta interesi për kursimet tuaja.
Në varësi të vendit ku jetoni në Zvicër, do të keni edhe disa ditë pushimi në festat publike:
1 janari, dita e Vitit të Ri, është një festë kombëtare (edhe pse meqenëse është e diel, shumica e njerëzve nuk do të kenë ditë pushimi)
2 janari, Dita e Shën Berchtold-it festohet në AG, BE, FR, GL, JU, LU, OW, SH, TG dhe VD.
Më 6 janar, GR, LU, SZ, TI dhe UR festojnë Epifaninë
Për qëllimet e këtij neni, shkurtesat për 26 kantonet zvicerane janë si më poshtë:
Aargau (AG), Appenzell Innerrhoden (AI), Appenzel Ausserhoden (AR), Bern (BE), Baselstadt (BL), Bazel (BS), Fribourg (FR), Gjenevë (GE), Glarus (GL) , Graubünden (GR), Jura (JU), Lucerne (LU), Neuchâtel (NE), Nidwalden, (NW), Obwalden (OW) Schwyz (SZ), Schaffhausen (SH), Solothurn (SO), St. Gallen ( SG), Ticino (TI), Thurgau (TG), Uri (UR), Valais (VS), Vaud (VD), Zug (ZG), Cyrih (ZH), shkruan The Local, transmeton albinfo.ch
Shkurt
Ashtu si çdo vit, shkurti është muaji tradicional i “skive familjare”, kur fëmijët marrin një javë pushim nga shkolla (përveç kantonit të Lucernit ku do të pushojnë për dy javë), kështu që familjet shkojnë në vendpushimet malore.
Është shumë herët për të ditur se si do të jetë situata e borës, por ky do të jetë shkurti i parë që nga viti 2019 pa asnjë kufizim Covid – të paktën bazuar në situatën aktuale.
Një lloj momenti historik do të vijë më 20 shkurt, megjithëse ka të ngjarë që as ta vini re.
Deri në atë ditë, drita e ditës shpejton deri në tre minuta në ditë, sipas almanakut, një kalendar shumë i dobishëm vjetor që përmban të dhëna astronomike dhe tabela të baticës, ndër informacione të tjera.
“Në datën 20, kohëzgjatja e ditës është 10 orë, 53 minuta, dhe në datën 21, është 10 orë, 56 minuta”, thuhet në të.
Kjo do të thotë që mëngjeset e hershme të errëta dhe mbrëmjet e hershme të errëta janë në rrugëdalje.
22 shkurti do të shënojë të Mërkurën e Hirit dhe fillimin e Kreshmës, e cila do të zgjasë 46 ditë, deri të Dielën e Pashkëve (shih më poshtë), transmeton tutje albinfo.ch.
Mars
Ky është një muaj i rëndësishëm për taksapaguesit e Zvicrës, pasi data 31 mars është afati i fundit për paraqitjen e deklaratave tatimore.
Megjithatë, është e zakonshme që tatimpaguesit të kërkojnë (dhe t’u jepet) një zgjatje, e cila ndryshon nga një kanton në tjetrin:
Por ka edhe ngjarje të tjera të rëndësishme.
21 Marsi shënon fillimin e Pranverës, të ashtuquajturin Ekuinoks Vernal.
Dhe më 26 mars do të fillojë koha e kursimit të ditës, kur ne do të vendosim orët tona një orë përpara dhe do të humbasim një orë gjumë.
Disa kantone festojnë gjithashtu festat publike në mars:
1: Dita e Republikës, NE
19: Dita e Shën Jozefit, GR, LU, NW, SZ, TI, UR, VS
Prill
Prilli është muaji tradicional i Pashkëve (megjithëse në disa raste në të kaluarën Pashka ka rënë në fund të Marsit).
Këtë vit, e diela e Pashkëve është në datën 7, me të Premten e Madhe që është festa kombëtare kudo, përveç TI dhe VS. Dhe e hëna e Pashkëve gjithashtu një ditë pushimi me përjashtim të NE, SO, VS dhe ZG.
Pushimet e Pashkëve do të ndryshojnë nga kantoni në kanton, zakonisht zgjasin dy javë.
Maj
Sistemi i ri i udhëtimit në mbarë BE-në, Sistemi i hyrjes dhe daljes (EES), është planifikuar të hyjë në fuqi këtë muaj.
Sistemi i ri ka katër synime – përmirësimin dhe modernizimin e sistemeve kufitare; për të përforcuar sigurinë dhe për të ndihmuar luftën kundër krimit dhe terrorizmit; për të ndihmuar vendet anëtare të BE-së të përballen me rritjen e numrit të udhëtarëve pa pasur nevojë të rrisin numrin e personelit kufitar; dhe për të identifikuar në mënyrë sistematike mbi-qëndruesit brenda zonës Shengen [dmth. personat që kanë qëndruar më gjatë se viza e tyre ose lejimi i limitit 90-ditor].
Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së, por është pjesë e Zonës Shengen dhe do të jetë pjesë e sistemit EES.
Për sa i përket festave publike, kjo është ajo që rezervon maji:
1: Dita e Punës, BL, BS, JU, LU, NE, SH, SO, TG, TI, ZH
26: Dita e Ngjitjes, kombëtare
29: Të hënën, kombëtare përveç NE, SO, VS, ZG
Qershor
Më 18 qershor, do të mbahet raundi i parë i referendumeve kombëtare, me çështjet për t’u hedhur në votim ende për t’u përcaktuar.
Data 21 shënon ditën e parë të verës, dhe e nesërmja, 22, është solstici – dita kur dielli është në pikën e tij më të lartë, me më shumë orë të ditës dhe më pak orë errësirë të çdo dite të vitit.
Në qershor ka edhe festat e mëposhtme publike:
8: Corpus Christi, kombëtare përveç AR, BL, BS, BE, GE, GL, NE, SH, SG, TG, VD, ZH
23: Pavarësia e Jura, JU
29: Shën Pjetri dhe Shën Pali, GR, TI
Korrik
Me shkollat në pushim veror, korriku është një muaj tradicional i pushimeve në Zvicër dhe pjesa më e madhe e vendit është në ndalesë (në të njëjtën mënyrë si Italia dhe Franca në gusht).
Këshilli Federal dhe parlamenti janë gjithashtu në pushim, kështu që edhe jeta politike ngadalësohet.
Megjithatë, ka disa ngjarje të mira muzikore si Festivali i Xhazit Montreux me famë botërore nga 30 qershori deri më 15 korrik dhe Festivali Paleo në Nyon afër Gjenevës nga 18 deri më 23 korrik, transmeton tutje albinfo.ch.
Gusht
Ky muaj fillon me Ditën Kombëtare të Zvicrës më 1 gusht (një e martë), e cila është e panevojshme të thuhet se është festë publike në të gjitha kantonet.
Një festë tjetër publike këtë muaj, edhe pse vetëm në gjysmën e 26 kantoneve të Zvicrës është më 15: Dita e Supozimit, e festuar në AG, AI, FR, JU, LU, NW, OW, SO, SZ, TI, UR, VS, ZG.
Gushti shënon gjithashtu muajin e rikthimit në shkollë, me datat që ndryshojnë sipas kantoneve.
Shtator
Këtë muaj jeta po kthehet në normalitet (domethënë normale për Zvicrën).
Kjo është gjithashtu kur një nga ngjarjet më “si zvicerane” (përveç Ditës Kombëtare të 1 gushtit) ndodh: zbritja e lopëve nga Alpet.
Kjo zbritje ka ndodhur çdo vit në të gjithë Zvicrën prej shekujsh. Në të gjithë vendin, rreth 12,000 bari dhe mbi 100,000 lopë kalojnë më shumë se tre muaj në male duke prodhuar djathë, përpara se të kthehen në fermat e tyre dimërore në vjeshtë.
Ju mund të shikoni lopët – fjalë për fjalë – të kthehen në shtëpi në fshatra të ndryshme anembanë vendit, që është një ngjarje po aq folklorike sa mund të shihni në Zvicër.
Ju mund të shihni datat në zonën tuaj në faqen e internetit të turizmit në rajonin tuaj.
Sa i përket festave publike, ato janë:
15: Jeûne genevois, GE
17: Jeûne federale (Festa Federale), përveç GE
18: Dita pas Agjërimit Federal, VD
22: Shën Mauritius, AI
25: Festivali i Brother Klaus, OW
Tetor
Shkollat në Zvicër do të kenë dy javë pushim vjeshtë.
22 është një ditë e rëndësishme në jetën politike zvicerane, pasi deputetët e Zvicrës për të dy dhomat e parlamentit (Këshilli i Shteteve dhe Këshilli Kombëtar) do të zgjidhen nga votuesit. Zgjedhjet zhvillohen çdo katër vjet.
Më 29 tetor, koha e kursimeve ditore do të përfundojë, me orët e kthyera 1 orë prapa, që do të thotë se do të ketë më shumë dritë në mëngjes.
Gjatë gjithë muajit, rajone të ndryshme vreshtare të vendit do të zhvillojnë festivale të vjeljes së rrushit; ju mund të gjeni një më të afërt me ju nga zyra juaj lokale e turizmit.
Nëntor
1 Nëntori: Dita e të Gjithë Shenjtorëve, është festë kombëtare, përveç në AR, BL, BS, BE, GE, GR, NE, SH, TG, VD dhe ZH.
Raundi i dytë i referendumeve kombëtare do të mbahet më 26.
Ky është gjithashtu një muaj i rëndësishëm për njerëzit që kanë një sigurim shëndetësor të detyrueshëm KVG / LaMal (që është praktikisht të gjithë në Zvicër), pasi 30 nëntori është afati i fundit për të anuluar planin tuaj dhe për të kaluar në një tjetër për vitin e ardhshëm — nëse është kështu ju do të dëshironit të bëni.
Dhjetor
Më 8: Konceptimi i Papërlyer është një festë publike në AG, AI, FR, GR, LU, NW, OW, SZ, TI, UR, VS dhe ZG.
Në datën 10, do të publikohet orari i ri i SBB-së për vitin 2024, siç është çdo vit të dielën e parë të dhjetorit.
Deputetët e parlamentit do të zgjedhin (ose rizgjedhin, sipas rastit) Këshillin Federal më 13 dhjetor.
Dimri zyrtarisht do të nisë më 22 dhjetor.
24, pragu i Krishtlindjes, është një festë publike në GL, dhe dita e Krishtlindjes, e 25, është një festë kombëtare.
31 dhjetori, nata e Vitit të Ri, është një festë në GL dhe 31, Dita e Restaurimit, në GE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *