January 22, 2022

Çka nëse shpërthen Covidi prapë në Zvicër? Qeveria ka 3 plane

Shpërndaje lajmin

Cilat janë ato?

Megjithëse Zvicra relaksoi një numër rregullash të koronavirusit nga 26 dhe 28 qershori, “pandemia nuk ka mbaruar”, siç tha ministri i Shëndetësisë, Alain Berset, në një konferencë shtypi.

Berset tha se Zvicra nuk duhet të vetëkënaqet me ndjenjën se beteja është fituar.

Ai shtoi, megjithatë, se vala e re nuk ka gjasa të jetë aq e madhe sa ato të mëparshme për shkak të fushatës së vaksinimit të vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo situatë lë një shkallë pasigurie për të cilën qeveria dëshiron të përgatitet sa më mirë, vuri në dukje Berset.

Këshilli Federal vendosi të mërkurën një procedurë “për secilin rast” për tre skenarë të mundshëm që mund të ndodhin në vjeshtë dhe dimër.

Këto plane përqendrohen kryesisht në zbulimin e shpejtë të varianteve dhe vazhdimin e vaksinimit, testimit dhe gjurmimit.

Skenari më i mirë: status quo

Në këtë skenar, numri i rasteve mbetet në një nivel të ulët, megjithëse shpërthime të vogla janë ende të mundshme.

Numri i infeksioneve mund të rritet pak për shkak të faktorëve sezonalë, dihet që virusi përhapet më ngadalë në verë dhe më shpejt në vjeshtë dhe dimër, por nuk vendos një barrë të konsiderueshme në sistemin shëndetësor.

Nëse kjo ndodh, nuk do të jenë të nevojshme masa përtej atyre që janë tashmë në fuqi.

Jo aq i mirë: më shumë raste pozitive

Në këtë skenar të dytë, ka një rritje të numrit të rasteve në vjeshtë ose dimër.

Mund të ketë disa arsye për këtë, për shembull përqindja e madhe e njerëzve të pavaksinuar, efektet sezonale, njerëzit priren të qëndrojnë brenda në shtëpi në një mot të ftohtë dhe rastet janë më të lehta, ose shfaqja e varianteve të reja, më infektive, shkruan tutje albinfo.ch.

Kjo situatë mund të rëndojë sistemin shëndetësor dhe të kërkojë rivendosjen e masave të caktuara, siç është detyrimi për të mbajtur maskë jashtë.

Vaksinat përforcuese mund të jenë gjithashtu të nevojshme.

Më e keqja: mutacione të reja të virusit

Në skenarin tre, shfaqen një ose më shumë variante të reja, kundër të cilave vaksina ose imuniteti pas rikuperimit janë më pak efektive ose jo më efektive.

Një valë e re pandemike shfaqet, që kërkon ndërhyrje të fortë nga autoritetet publike dhe një vaksinim të ri.

Cili nga tre skenarët ka më shumë të ngjarë të ndodhë?

Qeveria nuk e ka thënë, por duke gjykuar nga komentet e zyrtarëve shëndetësorë, dy të fundit janë pretendentët më të fortë.

Së pari, sepse mutacioni shumë ngjitës Delta, i cili po përhapet shpejt nëpër shumë vende, pritet të jetë dominues në Zvicër brenda disa javësh.

Pritet që virusi të përhapet më së shumti tek ata që nuk janë të vaksinuar dhe, në një shkallë më të vogël, te njerëzit që kanë bërë vetëm një vaksinë, sipas Andreas Cerny, epidemiolog në Universitetin e Bernës.

Një shqetësim tjetër lidhet me paraqitjen e varianteve të reja të cilat mund të jenë aq ose ndoshta edhe më ngjitëse se Delta dhe jo aq të përgjegjshme ndaj vaksinave aktuale.

Qeveria tha se shansi më i mirë për të shmangur skenarët e dytë ose të tretë është të sigurojë që njerëzit të vaksinohen.

“Vaksinimi i përhapur gjerësisht i popullatës është thelbësor për të hequr barrën e sistemit të kujdesit shëndetësor dhe për të menaxhuar epideminë. Një rritje e mundshme në numrin e rasteve të koronavirusit në vjeshtë do të varet kryesisht nga përqindja e popullsisë që është vaksinuar,” shkroi qeveria në një deklaratë për shtyp.

Qeveria ka treguar gjithashtu se po përgatitet për vaksinat përforcuese që do të ndodhin më 2022 dhe po inkurajon kantonet për të mbajtur në vend infrastrukturat e tyre të vaksinave.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *