Çmimet e pronave rezidenciale gjermane, në rënien më të madhe në 60 vjet

0
Shpërndaje lajmin

Sipas një studimi të ri, çmimet për pronat e paluajtshme rezidenciale gjermane ranë më shumë në vitin 2023 sesa në të paktën 60 vjet.
Çmimi i godinave ra me 8,9 për qind, shtëpive për një familje me 11,3 për qind dhe ndërtesave të apartamenteve me 20,1 për qind, sipas Institutit Kiel për Ekonominë Botërore (IfW), transmeton albinfo.ch.
“Shpejtësia dhe shtrirja e rënies aktuale të çmimeve të pasurive të paluajtshme në Gjermani janë historikisht të paprecedentë. Kurrë më parë që kur komitetet e ekspertëve filluan të mbledhin çmimet e blerjes në vitet 1960, çmimet e pronave nuk kanë rënë kaq shpejt”, thuhet në raport.
Megjithatë, rënia e fundit e çmimeve u parapri nga një rritje e çmimeve, ose një periudhë e qëndrueshme rritjeje, e cila ishte gjithashtu e pashembullt në terma historikë dhe filloi rreth vitit 2009. Që atëherë, çmimet janë rritur tre deri në katërfish, në varësi të segmentit të pasurive të paluajtshme. Kjo ndodhi përpara se të fillonte një përplasje e papritur e tregut në vitin 2022.
“Në dritën e rritjes së tepruar të çmimeve për më shumë se dhjetë vjet dhe një mjedisi të ri të normave të interesit, një fazë e korrigjimit të çmimeve është plotësisht e përshtatshme dhe nuk është shkak për shqetësim për ekonominë në tërësi, edhe në nivelin aktual,” ka thënë presidenti i IfW, Moritz Schularick, shkruan thelocal.de.
Studimi bazohet në Indeksin Gjerman të Pasurive të Paluajtshme (Greix), një projekt i përbashkët i dy komiteteve ekspertësh për çmimet e pronave, bazuar në vlerat e tyre të njohura të shitjes – që i përkasin ECONtribute dhe IfW.
Sipas të dhënave, ritmi i rënies së çmimeve u ngadalësua në tremujorin e katërt të vitit 2023. Krahasuar me tremujorin paraardhës, çmimet e banesave të bashkëpronësisë ranë vetëm 0,6 për qind, ndërsa çmimet e banesave për një familje ranë me 1,2 për qind.
A do të vazhdojnë të bien çmimet?
Çmimet e shitjes për godinat në shtatë zonat kryesore metropolitane të Gjermanisë (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Këln, Mynih, Shtutgart) ndryshuan në mënyrë drastike në vitin 2023.
Në Këln dhe Shtutgart, çmimet ranë mjaft ndjeshëm me 3.6 për qind secila në një krahasim tremujor. Në Berlin (ulje 0,4 për qind), Frankfurt (ulje 0,2 për qind) dhe Hamburg (rritje 0,2 për qind), çmimet priren të qëndrojnë pak a shumë të njëjta.
“Është e mundur që çmimet e pasurive të paluajtshme sapo kanë filluar të arrijnë fundin. Të paktën për këtë aludon sjellja e bankave qendrore, të cilat pritet të ulin normat e interest. Kjo gjithashtu duhet ta bëjë financimin e pronave përsëri më të lirë dhe në këtë mënyrë të stimulojë kërkesën”, ka thënë Schularick, duke nënvizuar se në vitin 2024 mbetet shumë për të parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *