Çmimet e shtëpive në Zvicër, të paarritshme për shumë njerëz

Shpërndaje lajmin

Një studim i kohëve të fundit i drejtuar nga ZHAW zbulon se çmimi i banesave është shumë i lartë për shumicën e njerëzve që dëshirojnë të kenë shtëpinë e tyre në Zvicër. Pronarët aspirantë të shtëpive do të dëshironin të shihnin mbështetje më të madhe, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Zvicra është një komb i qiramarrësve, diçka që reflektohet në normat e ulëta të pronësisë së banesave sipas standardeve ndërkombëtare. Në të gjithë Zvicrën, vetëm 36% e popullsisë jetonte në një shtëpi në pronësi të banorëve të saj në vitin 2020. Pronësia e shtëpisë varionte nga 15% në Baselstadt në 58% në kantonin Appenzell Innerrhoden.
Megjithatë, në realitet shumë të tjerë do të donin të kishin një shtëpi, por nuk mund të gjejnë asgjë që mund të përballojnë.
Studimi i ZHAW përfshiu intervistimin e një kampioni përfaqësues prej rreth 1000 njerëzve që nuk kishin një shtëpi në Zvicrën gjermanisht ose frëngjishtfolës gjatë gjysmës së dytë të vitit 2021. Nga ky grup 37% u kategorizuan si qiramarrës të përhershëm, 31% qiramarrës në kalim dhe 32% kërkues shtëpie që shpresojnë të blejnë diçka.
Pronësia e shtëpisë konsiderohej si e aksesueshme për disa të privilegjuar. Rreth 80% e atyre që kërkojnë të blejnë shtëpinë e tyre tani ose në të ardhmen kanë gjetur çmime shumë të larta. Një shumicë tha gjithashtu se nuk kishin asete të mjaftueshme ose nuk kishin gjetur ende një pronë të përballueshme. Vetëm 15.9% e kërkuesve të shtëpive dhe qiramarrësve në tranzicion të anketuar e konsideruan pronësinë e shtëpisë si të përballueshme. Çmimet e larta të pasurive të paluajtshme dhe mungesa e aseteve dhe të ardhurave të mjaftueshme shiheshin si barrierat kryesore.
Për të përmirësuar shanset e pronësisë së shtëpisë, 52.4% do të donin ndihmë për identifikimin e opsioneve të financimit dhe 52.7% do të donin ndihmë për përcaktimin e çmimit maksimal të blerjes që mund të përballonin. Përveç kësaj, ata do të dëshironin akses më të madh në asetet e tyre të pensioneve.
Motivimet kryesore për pronësinë e shtëpisë ishin vendosja afatgjatë (90%), liria e dizajnit (81%) dhe të kesh një vend të këndshëm (75%). Konsideratat financiare si stabiliteti financiar (72%) dhe dëshira për të siguruar familjen (68%) ishin më pak të rëndësishme. Vetëm 17% synonin të blinin një shtëpi dhe ta shisnin atë me një çmim më të lartë.
Dëshira për të zotëruar ishte e lidhur ngushtë me moshën. 45.8% e atyre të moshës 30-39 vjeç dëshironin të blinin një shtëpi krahasuar me vetëm 23.7% të atyre të moshës 50-69 vjeç. Pronësia e shtëpisë ishte gjithashtu e lidhur fort me të pasurit familje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *