Cyrih: Pse të qëndrosh në një apartament do t’ju kursejë para

Shpërndaje lajmin

Deri më tani, ka pasur pak informacion në nivel kantonal mbi shkallën e ndryshimit midis atyre që kanë rënë dakord së fundmi për të lidhur një marrëveshje qiraje dhe atyre që kanë marrë me qira afatgjatë. Një publikim i ri nga Zyra e Statistikave të Kantonit të Cyrihut hedh tani dritë mbi situatën.
Sipas studimit, familjet që nuk kanë ndërruar vendbanim për një kohë të gjatë paguajnë më pak qira se ato që lëvizin, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Për shembull, midis 2016 dhe 2020, ata që kishin marrëveshje afatgjata të qirasë paguanin mesatarisht një qira mujore neto prej 1840 CHF për një apartament me katër dhoma në kantonin e Cyrihut dhe ata që kishin ardhur rishtazi paguanin 2100 CHF.
Megjithatë, kjo shifër fsheh dallime të mëdha për sa i përket vitit ku u ndërtua prona si dhe rajonit ku ndodhet. Apartamentet në Cyrih të ndërtuara ndërmjet viteve 1945 dhe 1970, për shembull, janë më të lirat për t’u marrë me qira, ndërsa apartamentet e sapondërtuara janë të kuptueshme. me e shtrenjta. Sulmi me armë për një apartament në qytet ose afër liqenit do t’ju pengojë gjithashtu më shumë sesa të zhvendoseni në fshat – pavarësisht nga madhësia, përcjell tutje albinfo.ch.
Marrëveshjet e reja të qirasë janë më të kushtueshme se qiratë afatgjata – veçanërisht në qytetin e Cyrihut
Nëse do të krahasojmë qiranë e familjeve që lëvizin me qiranë e familjeve afatgjatë, shfaqet i njëjti model pavarësisht nga madhësia e apartamentit dhe rajoni i çmimit: familjet afatgjatë paguajnë në thelb më pak se qiramarrësit e rinj.
Dallimet midis qirave afatgjata dhe atyre të reja janë veçanërisht të dukshme në qytetin e Cyrihut, ku niveli i vendeve të lira të punës është gjithashtu më i ulët, dhe shumica e familjeve marrin me qira, kështu që kërkesa është gjithmonë e lartë. Nga ana tjetër, dallimet në qira janë të vogla në komunat më pak të shtrenjta, shumica e të cilave janë në rajonet veriore dhe perëndimore të kantonit.
Pra, çfarë qëndron pas ndryshimit?
Studimi zbuloi se familjet që zgjedhin të largohen nga vendbanimi i tyre shpesh nuk kanë jetuar në apartamentet e tyre për një kohë të gjatë dhe për këtë arsye tashmë paguajnë çmime më të larta qiraje. Si rezultat, kostoja e qirasë për apartamentet e mëvonshme të lira është tashmë dukshëm më e lartë se ato apartamente me qira afatgjatë. Prandaj arsyeja pse ata që lëvizin do të paguajnë gjithashtu një çmim më të lartë qiraje.
Megjithatë, ka përjashtime, veçanërisht në komunitetet më të lira, kryesisht periferike në veri dhe lindje të kantonit të Cyrihut, ku rreth 70 për qind e familjeve marrin qira.
Si një këshillë e përgjithshme, ka më shumë kuptim të angazhoheni për një apartament afatgjatë nëse kërkoni të kurseni para në qira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *