Dëbimet e emigrantëve rriten në Gjermani

0
Shpërndaje lajmin

Gjermania ka rritur kthimin e azilkërkuesve nga Gjeorgjia, Maqedonia e Veriut, Shqipëria, Moldavia dhe Serbia, aplikimet e të cilëve u refuzuan.
Dëbimet e personave që nuk është pranuar azili u rritën me më shumë se një të katërtën në gjashtë muajt e parë të vitit 2023, treguan të shtunën të dhënat nga Ministria e Brendshme e Gjermanisë.
Rreth 7,861 njerëz u larguan nga vendi midis janarit dhe qershorit, një rritje prej 27% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Nga të dëbuarit, 1,664 ishin gra dhe 1,375 ishin të mitur, shkruan DË.
Të dhënat janë kërkuar nga Partia e Majtë Socialiste dhe janë publikuar në Neue Osnabrücker Zeitung.
Statistikat treguan se shumica e emigrantëve u kthyen në Gjeorgji, Maqedoninë e Veriut, Shqipëri, Moldavi dhe Serbi, vendet e tyre të origjinës. Shumë nga të dëbuarit – 2,473 persona – u dërguan në kufirin me Austrinë.
Rregullat e Dublinit të Bashkimit Evropian për azilin thonë se kërkesat duhet të trajtohen nga vendi i parë në të cilin zbret një migrant ose refugjat, përcjell albinfo.ch.
Numri i njerëzve që u larguan vullnetarisht nga vendi u rrit gjithashtu, me 4,892 njerëz që pranuan fonde federale për t’u kthyer në vendin e tyre, dhe 2,309 njerëz morën fonde shtetërore ose lokale.
Sipas ligjit, ata të cilëve u refuzohen kërkesat për azil ose të cilëve u ka skaduar viza ose leja e qëndrimit duhet të largohen nga Gjermania.
Autoritetet e imigracionit duhet të kryejnë dëbimin e tyre nëse nuk ka faktorë lehtësues si sëmundje ose arsye të tjera për pezullim të përkohshëm. Megjithatë, këto deportime shpesh dështojnë.
Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme, në gjashtëmujorin e parë të vitit janë ndërprerë 520 tentativa dëbimi, shkruan DË.
Deri në fund të qershorit, 279,098 personave që u është refuzuar kërkesa e azilit të cilëve u kërkohej të largoheshin, jetonin ende në Gjermani. Pothuajse 225,000 prej tyre kishin një Duldung (leje qëndrimi e toleruar), e cila ndonjëherë ofrohet pavarësisht se kërkesa e tyre për azil refuzohet.
Një raport në fillim të këtij viti tregoi gjithashtu se mijëra emigrantë të dëbuar ishin kthyer fshehurazi në vend.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *