Deputeti zviceran: Gjeneva nuk duhet të punësojë punëtorë ndërkufitarë në institucionet publike

Shpërndaje lajmin

Një mocion është depozituar në Parlamentin kantonal për të ndaluar punonjësit francezë ndërkufitarë të punojnë në institucionet publike të Gjenevës, përcjell albinfo.ch.
Deputeti Stéphane Florey, i cili ka udhëhequr lëvizjen, tha se administrata kantonale dhe komunale, si dhe çdo kompani që subvencionohet me para publike, duhet të punësojë vetëm qytetarë zviceranë.
Megjithatë, disa institucione mund të përjashtohen nga ky rregull, si spitalet e Gjenevës, të cilat varen shumë nga fuqia punëtore ndërkufitare.
Partia e Florey, Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë, u ka kërkuar autoriteteve publike të Gjenevës që të ndalojnë rekrutimin e punëtorëve ndërkufitarë, “duke punësuar banorët vendas si prioritet”.
“Pothuajse një në tre punëtorë në Gjenevë është një udhëtar ndërkufitar dhe kështu zëvendëson gjenevasit në zënien e një pune në kantonin tonë”, tha partia.
Zyrtarët kantonalë, megjithatë, këmbëngulin se punonjësit ndërkufitarë janë një plus i caktuar për Gjenevën.
“Ne nuk mund të bëjmë pa ta”, tha Fabienne Fischer, e cila është përgjegjëse për Departamentin e Ekonomisë dhe Punësimit të Gjenevës.
Mocioni do të debatohet në Parlamentin e kantonit në të ardhmen e afërt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *