Dhuna ndaj fëmijëve në emër të disiplinimit, bëhet shqetësuese në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Gjysma e të gjithë fëmijëve zviceranë kanë përjetuar dhunë në shtëpi. Përsa i përket mbrojtjes së fëmijëve, është e pakuptueshme që deri më tani nuk ka pasur një ndalim të qartë të dhunës si masë disiplinimi.
“Nëna ime na ndëshkoi me kamxhik dhe goditje me pirun”, thotë 26-vjeçari Jairo.
Fondacioni Zviceran për Mbrojtjen e Fëmijëve supozon se gjysma e të gjithë fëmijëve kanë përjetuar dhunë fizike ose psikologjike në edukimin e tyre të paktën një herë, shkruan 20minuten.
Për më tepër, shifrat aktuale nga spitalet zvicerane të fëmijëve tregojnë se rastet veçanërisht të rënda janë në rritje. Në vitin 2022, pothuajse 1,900 fëmijë u trajtuan për një kërcënim akut për mirëqenien e tyre. Kjo është një rritje prej 14% krahasuar me vitin 2021.
Ndryshe nga pjesa më e madhe e Evropës, ndëshkimi trupor nuk është i ndaluar në mënyrë eksplicite në disiplinim në Zvicër.
“Ne jemi duke mbetur prapa pjesës tjetër të botës këtu. 23 nga 27 vendet e BE-së kanë rregulla ligjore për edukimin jo të dhunshëm,” thotë Regula Bernhard Hug, Drejtore Menaxhuese e Mbrojtjes së Fëmijëve në Zvicër, përcjell albinfo.ch.
Në Zvicër, nga ana tjetër, disiplinimi shihet si një çështje private.
“Ka shumë të bëjë me idetë tona liberale”, thotë Bernhard Hug.
Shoqëria dhe shteti nuk duhet të ndërhyjnë në familje. Megjithatë, qëndrimi i Zvicrës për Mbrojtjen e Fëmijëve është i qartë: “Edukimi është çështje private, dhuna ndaj fëmijëve nuk është”, shkruan 20minuten.
Avokatja e fëmijëve sheh një zhvillim pozitiv, pasi thotë se “vetëm një pjesë shumë e vogël e prindërve e përdorin dhunën me vetëdije si një mjet edukimi”. Prindërve zakonisht u vjen tmerrësisht keq nëse kanë humbur kontrollin.
Megjithatë, sipas një sondazhi të Universitetit të Friburgut, 40% e prindërve kanë përdorur ndëshkimin trupor.
“Rastet shumë të rënda të dhunës janë në rritje. Këtë mund ta shihni edhe në shifrat e spitaleve të fëmijëve. Ky zhvillim na shkakton shqetësim të madh. Çdo fëmijë që përjeton një dhunë kaq të rëndë nga kujdestarët e afërt është një shumë” thotë Bernhard Hug, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *