Disa arsye për të qenë optimistë për jetën në Gjermani në vitin 2023

Shpërndaje lajmin

Pavarësisht nëse është mbështetja e inflacionit, transporti publik më i përballueshëm, ndryshimet e ligjit të shtetësisë apo udhëtimet – ka shumë për të pritur në Gjermani këtë vit.
Mbështetja e kostos së jetesës
Ky vit sheh nxjerrjen e disa paketave qeveritare për taksat dhe përfitimet, si dhe masa shtesë për të ndihmuar njerëzit të përballen me inflacionin në rritje në Gjermani.
Disa janë krijuar për të transferuar më shumë para te marrësit përmes përfitimeve të ndryshme, ndërsa të tjerët ju lejojnë të mbani më shumë nga fitimet tuaja në radhë të parë.
Nga më shumë njerëz që mund të aplikojnë për Wohngeld (ndihma për strehim) deri tek mbështetja shtesë ‘zyra e shtëpisë’ dhe përfitimet më të larta të fëmijëve, ato janë krijuar për t’i lënë njerëzit – veçanërisht ata në pozicione të cenueshme – me më shumë para në kuletat e tyre gjatë këtyre kohërave të vështira.
Përballë kostove spirale të energjisë, Gjermania po vendos kufij të çmimeve për gazin dhe energjinë elektrike. Frena e çmimit do të hyjë në fuqi nga marsi i këtij viti, por do të zbatohet në mënyrë retroaktive nga janari 2023 dhe do të zgjasë deri në prill 2024.
Ai kufizon çmimet e gazit në 12 cent për kilovat orë (kWh) dhe energjinë elektrike në 40 cent për 80 përqind të përdorimit, bazuar në konsumin e vitit të kaluar.
Gjermania kishte qenë shumë e varur nga energjia ruse, por është detyruar të heqë dorë nga nafta e papërpunuar, qymyri dhe gazi nga gjigandi i energjisë pasi Moska pushtoi Ukrainën më 24 shkurt të vitit të kaluar.
Megjithatë, Bundesrepublik ka punuar për të gjetur burime alternative të energjisë. Terminalet e rinj për importimin e gazit natyror të lëngshëm (LNG), për shembull, pritet të ndihmojnë. Në dhjetor, Gjermania hapi terminalin e saj LNG në portin e Detit të Veriut të Wilhelmshaven.
Transporti publik më i lirë
Vitin e kaluar e pa verën e biletës 9 €. Udhëtimi me transport publik në të gjithë Gjermaninë kushton vetëm 9 € në muaj gjatë qershorit, korrikut dhe gushtit. Kjo nuk do të përsëritet – por bileta mujore prej 49 € po vjen.
Për shkak se do të fillojë më 1 prill ose 1 maj (kjo është ende në ajër) kjo biletë do të ofrojë lehtësim dhe transport publik më të përballueshëm në të gjithë Gjermaninë. Njerëzit do të jenë në gjendje të ngasin autobusët, tramvajet, U-Bahn dhe madje edhe trenat rajonalë në biletë.
Udhëtarët do të mund të blejnë ‘Deutschlandticket’ si një abonim mujor.
Britania e Madhe dhe SHBA – Gjermania nuk e zhvendos një festë publike në një ditë jave nëse bie në fundjavë. Kjo do të thoshte se viti 2022 ishte një vit i tmerrshëm për punonjësit që ishin në gjendje të merrnin pushimet e tyre të fituara mirë.
Ky vit është shumë më mirë. 1 maji, për shembull, është të hënën këtë vit dhe dy festat e Krishtlindjeve bien të hënën dhe të martën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *