Disa fakte të panjohura rreth Kullës Eiffel

Shpërndaje lajmin

Në vitin 1899, ajo u zbulua për herë të parë para botës dhe që atëherë është dashur nga shumë njerëz. Kulla Eiffel është një nga mrekullitë e jashtëzakonshme të botës.
Kulla është 1063 metra e gjatë dhe ka pamje nga qyteti i Parisit. Ajo nisi rrugën e inxhinierisë moderne dhe qytetërimit perëndimor.
Ndërsa kjo arkitekturë e lavdishme bëhet një vit më e vjetër sot, le të gërmojmë thellë për të ditur disa fakte të panjohura për këtë bukuri.
Fakte të panjohura rreth Kullës Eiffel:
Kur Kulla Eiffel ishte në krijimin e saj, ajo u cilësua si ‘katastrofike’, ‘qesharake’ dhe ‘e padobishme’. Njerëzit në atë kohë besonin se ndërtimi i kësaj strukture ishte i pamundur.
Është lyer në 3 nuanca të ndryshme kafeje, me nuancën më të errët në krye dhe më të hapur në fund.
Tkurret në dimër, domethënë metali i kullës tkurret.
U deshën 26 muaj për të krijuar këtë mega kullë.
Ka një dhomë sekrete në majë të kullës, e cila është bërë për arkitektin Gustave Effiel.
Vende si Las Vegas, Pakistani dhe Rusia e kanë kopjuar strukturën e këtij monumenti.
Kulla ishte menduar të qëndronte vetëm 20 vjet! Meqenëse Gustave Eiffel kishte vetëm një leje 20-vjeçare për të përdorur tokën.
Ajo lyhet çdo 6-7 vjet dhe kërkon 50,000 kilogramë (110 ton) bojë për t’u veshur.
7,000,000 njerëz vizitojnë Kullën Eiffel çdo vit, nga të cilët 75% janë vizitorë ndërkombëtarë.
Ka 20,000 llamba që vezullojnë dhe konsumi i energjisë elektrike është 7,500,000 kilovat në vit.
Drita e përdorur në kullë bie nën aktin e të drejtës së autorit të ligjit francez dhe duhet të marrë miratimin nga qeveria përpara se të publikojë foton e saj kudo.
Kulla Eiffel mori statusin e saj si struktura më e lartë në botë për 41 vjet.
Kulla Eiffel dikur ishte “shitur” nga një mashtrues te një tregtari skrap.
Kulla Eiffel fillimisht ishte menduar të ndërtohej në Barcelonë.
Ka 6 ashensorë të cilët marrin 100 ngjitje në ditë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *