Disa kuriozitete për shkretëtirën e Saharasë

0
Shpërndaje lajmin

 
Pa dyshim se Saharaja është një shkretëtirë unike në botë, si për nga madhësia e saj, ashtu edhe për ekosistemin që është krijuar në të. Këtu ju tregojmë 15 kuriozitete rreth saj të renditura nga më së paku tek më befasuesja. Sa larg mund të shkojë ajri i Saharasë?
Më e madhja në botë
Sahara nuk është vetëm ndonjë shkretëtirë, pasi ajo ka një shtrirje të 9.065.253 kilometra katrorë, gjë që e bën atë më të madhen në botë. Sidoqoftë, ka njerëz që mendojnë se është pak më e vogël, pasi e gabojnë atë me një nga pjesët më të famshme të saj: Sahara Perëndimore.
Në hartën vijuese politike mund të shihni vendet që kanë një pjesë të sipërfaqes së kësaj shkretëtire. Janë ato që janë me ngjyra:
Një peizazh me dëborë
Edhe pse është një fenomen i çuditshëm dhe i pazakontë, ndonjëherë bie borë në këtë shkretëtirë. Kjo ka ndodhur në dunat e Ain Sefra, një qytet në Algjeri. Dy herët e fundit kanë qenë në 1979 dhe 2016.
Ky fenomen ndodh falë temperaturave të ulëta që arrihen gjatë natës (rreth 0 gradë).
Nepërkë me brirë në shkretëtirë
Fauna e Saharasë është mjaft e mahnitshme. Një nga kafshët më të shquara është nepërka me brirë në shkretëtirë. Ky gjarpër karakterizohet nga ka brirë të vegjël në kokë.
Për shkak të ngjyrës së tij, ajo fshihet lehtësisht në rërë për të mbrojtur veten nga grabitqarët ose për të mbajtur nën vëzhgim viktimat e mundshme. Përmes dhëmbëve të tij është i aftë të injektojë një të rrezikshëm veneno.
Oaza e parajsës
Jo gjithçka është rërë në shkretëtirën e Saharasë. Për fat të mirë, ne gjithashtu mund të gjejmë oaza të bukura që janë formuar falë ujëmbajtësve nëntokësorë në zonë. Disa nga më të spikaturat janë oazat Awbari, Bajariya dhe Gardaya.
Shkretëtira e bardhë e Egjiptit
Edhe pse duket si dëborë apo akull, kjo pjesë e Saharasë e njohur si Shkretëtira e bardhë Farafra i detyrohet ngjyrës së gurëve gëlqerorë. Era i ka gërryer dhe u ka dhënë formë, duke dhënë forma të çuditshme.
Legjenda e Merzouga
Erg Chebbi është një zonë e madhe e dunave në Marok. Këtu zakonisht tregohet një popullor legjendë. Ajo shpjegon se, vite më parë, banorët e Merzouga po bënin një aheng kur një grua dhe fëmijët e saj kërkuan ndihmë.
Duke i injoruar ata, ata vdiqën. Si pasojë, një stuhi e madhe rëre mbuloi qytetin përgjithmonë. Për këtë arsye, thuhet se në mesditë mund të dëgjoni britma midis dunave.
Një flamur luftarak
Republika Demokratike Arabe e Sahrawi, e njohur gjithashtu si Sahara Perëndimore, është një zonë që njihet vetëm si shtet nga disa vende. Më parë ishte Sahara Spanjolle, por më vonë u bë zotërimi i Marokut dhe Mauritanisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *