Disa votues në tre kantone mund të votojnë në mënyrë elektronike në tetor

0
Shpërndaje lajmin

Për zgjedhjet e ardhshme të 22 tetorit për Këshillin Kombëtar, zviceranët që jetojnë jashtë vendit e janë të regjistruar në Basle, Saint-Gall dhe Thurgau do të mund të votojnë në mënyrë elektronike.
Ky vendim u mor nga Këshilli Federal të mërkurën, shkruan RTS.
Sistemi i përdorur gjatë zgjedhjeve federale do të jetë ai i Postës Zvicerane. Gjatë votimit më 18 qershor, të tre kantonet testuan për herë të parë këtë sistem të ri, pas një autorizimi të përgjithshëm nga Këshilli Federal për të kryer teste.
Në fakt, 4239 persona kishin futur një fletëvotim elektronik në kutinë e votimit për të votuar veçanërisht për ligjin për klimën, përcjell albinfo.ch.
Kantonet dhe Kancelaria Federale kanë nxjerrë të gjitha rezultate pozitive nga kjo provë. Në zgjedhjet federale 2019, votimi elektronik nuk ishte i mundur për shkak të shqetësimeve të sigurisë. Që atëherë, masat për përmirësimin e votimit elektronik janë zbatuar, tha qeveria në një deklaratë për shtyp.
Në kantonin Basle-City, votimi elektronik do të jetë i mundur edhe për votuesit me aftësi të kufizuara që banojnë në Zvicër. Në këtë kanton, votimi elektronik ka të bëjë si me zgjedhjet në Këshillin e Shteteve (1 vend) ashtu edhe në atë të Këshillit Kombëtar (4 vende), tha zëvendëskancelari Marco Greiner për Keystone-ATS javën e kaluar, shkruan RTS.
Në kantonin Saint-Gall, një numër i kufizuar votuesish në komunat që ofrojnë votim elektronik do të mund të kërkojnë gjithashtu ta përdorin atë, përveç zviceranëve jashtë vendit, por vetëm për zgjedhjet Kombëtar (12 vende).
Në Thurgau, votimi dixhital ka të bëjë gjithashtu vetëm me Kombëtaren (6 vende), përcjell albinfo.ch.
Në total do të mund ta përdorin rreth 65 mijë votues, pra 1.2% e elektoratit zviceran.
Votimi elektronik u përdor për herë të fundit në vitin 2015 për zgjedhjet e Këshillit Kombëtar. Më shumë se 132,000 votues në kantonet e Gjenevës, Lucernit, Basel-City dhe Neuchâtel u autorizuan më pas për ta përdorur atë, nga të cilët gjithsej 13,370 votuan në fakt në internet falë sistemeve individuale të verifikueshme të kantoneve të Gjenevës dhe Neuchâtel.
Përveç autorizimit të përgjithshëm të dhënë nga Këshilli Federal, një kanton që dëshiron të kryejë një provë votimi elektronik duhet gjithashtu të aplikojë në Kancelarinë Federale për miratim për çdo votë, shkruan RTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *