Economiesuisse paralajmëron për mungesën e energjisë elektrike

0
Shpërndaje lajmin

Në një buletin të ri, organizata ombrellë e biznesit paralajmëron se Zvicra nuk do të ketë mjaftueshëm energji elektrike deri në vitin 2050.
Shoqata kritikon se nëse Zvicra dëshiron të arrijë qëllimet e saj klimatike, nevojiten urgjentisht kushte të reja kornizë për të garantuar furnizimin me energji elektrike.
Economiesuisse, për shembull, dëshiron që prodhimi i energjisë të ketë përparësi ndaj interesave të tilla si mbrojtja e peizazhit, ose hapja e tregut të energjisë, shkruan 20minuten.
Sigurimi i importeve të energjisë elektrike nga Evropa është gjithashtu një çështje, shoqata po lufton për një marrëveshje institucionale me BE-në. Alexander Keberle, Shefi i Mjedisit, Energjisë dhe Infrastrukturës në Economiesuisse, sheh tre pika qendrore.
“Aktualisht, ne po zgjerojmë dhe investojmë aty ku grupet e interesit janë më të zhurmshme. Në Zvicër ka një përhapje të subvencioneve. “Përkundrazi, projektet duhet të nxirren në tender dhe më pas të zgjidhen bazuar në rendimentin më të mirë të energjisë elektrike – jo bazuar në politikë apo lobe”, thotë Keberle, përcjell albinfo.ch.
“Ndërtimi i një parku me erë kërkon aktualisht rreth 20 vjet – 19 prej të cilave nevojiten për lejen,” thotë Keberle. “Ne nuk po arrijmë askund si kjo.”
Duhet të vazhdohet gjithashtu kërkimi në çështjet e teknologjisë bërthamore.
“Do të duhet shumë nga gjithçka – ne nuk mund të përballojmë të jemi pa një teknologji,” thotë njeriu i economiesuisse, shkruan 20minuten.
Parlamenti ka ndërmarrë tashmë hapa të rëndësishëm me Dekretin e Ekspresit Diellor, Ekspresin me Erë dhe Dekretin e Mbulimit të Energjisë Elektrike, sipas economiesuisse, zgjerimi i planifikuar është shumë i vogël për të garantuar sigurinë e furnizimit dhe për të arritur objektivat klimatike.
Këshilltari Kombëtar i SVP Imark ndan shqetësimin e njëjtë, por ai fokusohet te zgjidhja bërthamore: “Nëse më në fund nuk arrijmë përparim me energjinë bërthamore, nuk do të arrijmë as qëllimet e dekarbonizimit dhe as nuk do të sigurojmë furnizimin me energji elektrike”, thotë Imark, përcjell albinfo.ch.
Zgjidhja për të Gjelbërit qëndron në realizimin e potencialit të efiçencës, menaxhimin inteligjent të kapacitetit të ruajtjes dhe një zgjerim të pajtueshëm me mjedisin të burimeve të reja të rinovueshme me fokus në solare.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *