October 16, 2021

Edhe dy javë: Çka dihet për certifikatën e vaksinimit në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Me vaksinimet që vazhdojnë në të gjithë Zvicrën dhe në të gjithë botën, qeveritë kanë filluar të komplotojnë hapat e tyre të parë për t’u kthyer në normalitet.

Është bërë e qartë se një aspekt qendror i këtij kthimi në normalitet do të përfshijë zbatimin e një karte imuniteti të koronavirusit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ndryshe e njohur si ‘karton jeshil ’ose ‘certifikatë vaksinimi’, certifikata ka të ngjarë të jetë një formë e dixhitalizuar e pasaportës ekzistuese të vaksinimit e cila do tu jepte të drejtave të mbajtësve privilegjeve të caktuara.

Kur supozohet të zbatohet?

Qeveria Zvicerane ka njoftuar se karta e imunitetit do të zbatohet nga 7 qershori e tutje.

Pavarësisht nga një sasi e konsiderueshme informacioni që ende mbetet e paqartë në lidhje me skemën, Ministri i Shëndetësisë Alain Berset tha në 19 maj se kjo datë ishte ende qëllimi.

Si do të duket?

Qeveria Zvicerane tha se dokumenti duhet të jetë i lehtë për t’u përdorur dhe për t’u lexuar, kjo është arsyeja pse ai do të zbatohet në mënyrë uniforme në të gjithë vendin.

Berset i tha medias zvicerane se ai nuk dëshironte që ajo të bëhej një përgjegjësi kantonale pasi rezultati do të ishte 26 lloje të ndryshme të certifikatave.

Ndërsa nuk është ende e sigurt, mediat zvicerane raportuan se kur kalon imuniteti dhe funksionon ajo do të zbatohet si një kod QR, shkruan tutje albinfo.ch.

Njerëzit mund ta mbajnë atë në formë letre (d.m.th. të shtypura pasi është pak e vështirë të vizatosh një kod të saktë QR) ose në një telefon celular, tablet ose pajisje tjetër të ngjashme.

Indikacionet janë se mund të bëhet pjesë e aplikacionit Swiss Covid, megjithëse duhet të punohet më shumë në këtë fushë pasi që ky aplikacion nuk funksionon në smartphone të vjetër.

Çfarë do të më lejojë të bëj?

Megjithëse specifikat e sakta të një karte imuniteti të koronavirusit nuk janë përcaktuar në Zvicër, ‘karta’, e cila do të ishte në formë dixhitale, pritet të ketë dy funksione kryesore: vendore dhe ndërkombëtare.

Qeveria tha se synon “të zhvillojë një certifikatë të standardizuar, të mbrojtur nga falsifikimi dhe e njohur ndërkombëtarisht”.

Nga njëra anë, ajo do të jetë pjesë e një marrëveshje ndërkombëtare e cila do të lejojë që udhëtimi të bëhet përsëri.

Nga ana tjetër, ai do t’u lejojë disa privilegje njerëzve brenda vendit, për shembull duke vizituar bare dhe restorante, së bashku me ngjarje dhe duke marrë pjesë në aktivitete sportive dhe të kohës së lirë.

Kjo megjithatë nuk do të thotë dy karta të ndara, të gjitha funksionet përkundrazi do të vendosen në një dokument.

Specifikat e sakta për atë që ju lejohet të bëni ende nuk janë përcaktuar.

Çfarë të dhënash do të tregojë?

Raportet fillestare të mediave u përqëndruan në aspektin e vaksinës së planit të ri, d.m.th. që njerëzit që ishin vaksinuar do të regjistrojnë detajet e tyre në kartelë dhe do të kenë të drejtë të bëjnë gjëra të caktuara.

Tani është bërë e qartë se njerëzit që kanë testuar negativitet ndaj virusit dhe ata që e kanë kontraktuar atë kohët e fundit, por që janë rikuperuar do të kenë gjithashtu të drejtë për privilegje të caktuara.

Si do t’i mbrojë të dhënat e mia?

Ky ka qenë një shqetësim i madh si për qeverinë ashtu edhe për qytetarët.

Ndërsa qeveria dëshiron të sigurojë që të dhënat janë të sakta dhe se njerëzit nuk mund të mashtrojnë ose të falsifikojnë pasimet, qytetarët kanë shprehur shqetësime se të dhënat e tyre mund të mos jenë të sigurta.

Këshilli Federal ka premtuar t’i përmbahet rregullave të mbrojtjes së të dhënave, megjithëse mënyra se si ata planifikojnë ta bëjnë atë nuk është specifikuar.

Një zgjidhje e mundshme është të siguroheni që kodi QR të funksionojë në një mënyrë anonime, d.m.th. që kur skanohet të mos zbulojë ndonjë informacion në lidhje me personin, vetëm se ata kanë imunitet ndaj virusit.

Siç është raportuar nga agjencia e lajmeve Watson e Zvicrës më 20 maj, Këshilli Federal ende nuk ka treguar specifikat e planit të tij për t’iu përmbajtur rregullave të të dhënave.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *