EES dhe ETIAS: Ndryshimet e mëdha për udhëtimet në Evropë

0
Shpërndaje lajmin

Për shkak se Brukseli e do zhargonin, të dyja këto njihen me akronime – EES dhe ETIAS – ato janë dy sisteme të veçanta, por të dyja janë planifikuar të hyjnë në fuqi gjatë vitit të ardhshëm, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Ja çfarë do të ndryshojnë;
1: EES – Sistemi i hyrjes/daljes
Kjo nuk ndryshon asgjë për sa i përket vizave apo dokumenteve të kërkuara për udhëtim, apo të drejtave të udhëtarëve, por ndryshon mënyrën se si kontrollohen kufijtë e jashtëm të BE-së dhe zonës Shengen.
Është në thelb një përmirësim sigurie, duke zëvendësuar sistemin aktual që mbështetet te rojet kufitare me pulla me një sistem elektronik rrëshqitjeje/shqitjeje jashtë që do të regjistrojë më shumë detaje si statusi i imigracionit.
Kur – data e fillimit supozohej të ishte maji 2023, por kjo më pas u shty në “deri në fund të 2023” dhe ka raporte se do të shtyhet përsëri deri në vitin 2024, me zyrtarë në Paris të prirur ta shtyjnë atë deri pas Parisit. Lojërat Olimpike në verën e 2024.
Ka shqetësime serioze se infrastruktura kufitare në MB në pikat e kalimit ndër-kanal nuk do të jetë në gjendje të përballojë kontrollet e zgjeruara dhe bisedimet po vazhdojnë midis përfaqësuesve të Francës dhe MB.
Ku – kjo është për kufijtë e jashtëm të BE-së dhe zonës Shengen, kështu që nuk vlen nëse jeni duke udhëtuar midis Francës dhe Gjermanisë për shembull, por do të zbatohet nëse hyni në ndonjë vend të BE-së ose zonës Shengen nga një vend jashtë BE-së, p.sh. duke kaluar nga Mbretëria e Bashkuar në Francë përmes tunelit të Kanalit ose duke fluturuar në Gjermani nga SHBA, përcjell tutje albinfo.ch.
Çfarë – Udhëtarët do të duhet të skanojnë pasaportat e tyre ose dokumente të tjera udhëtimi në një kioskë të automatizuar sa herë që kalojnë një kufi të jashtëm të BE-së. Ai nuk do të zbatohet për rezidentët e huaj të vendeve të BE-së ose ata me viza qëndrimi afatgjatë.
Kur udhëtarët jo-BE hyjnë për herë të parë në zonën Shengen/BE, sistemi do të regjistrojë emrin e tyre, të dhënat biometrike dhe datën dhe vendin e hyrjes dhe daljes. Skanimet e fytyrës dhe të dhënat e gjurmëve të gishtave do të merren dhe do të ruhen për tre vjet pas regjistrimit fillestar.
Sigurisht, shumë aeroporte tashmë kanë skanerë biometrikë të pasaportave, por ata vetëm po kontrollojnë nëse pasaporta juaj është e vlefshme dhe se fotografia përputhet me fytyrën tuaj, përcjell tutje albinfo.ch.
Sistemi EES llogarit gjithashtu se sa kohë mund të qëndroni brenda BE-së, bazuar në të drejtat tuaja të qëndrimit ose shtesën tuaj 90-ditore, dhe gjithashtu kontrollon nëse pasaporta juaj është shënuar ndonjëherë për shkelje të imigracionit, si p.sh. qëndrimi i tepërt i vizës.
Kush – kjo është për shtetasit jo-BE që po hyjnë në BE si vizitorë (në vend të banorëve). Sistemi skanon pasaportën tuaj dhe do t’ju tregojë se sa kohë mund të qëndroni (bazuar në shtesën 90 ose vizën e lidhur me pasaportën).
Po banorët? Shtetasit jo të BE-së, të cilët jetojnë në një vend të BE-së dhe kanë një kartë qëndrimi kombëtar, si p.sh. një carte de séjour në Francë ose një TIE në Spanjë, nuk preken nga kjo, pasi ata kanë të drejtë për qëndrime të pakufizuara brenda vendit të tyre të banimit.
Ne pyetëm Komisionin Evropian se si funksionon sistemi për banorët dhe na u tha: “Sistemi i hyrjes/daljeve nuk do të zbatohet për qytetarët jo-BE që posedojnë një dokument qëndrimi ose leje qëndrimi. Të dhënat e tyre personale nuk do të regjistrohen në hyrje/dalje. Sistemi.
“Mjafton që mbajtësit e dokumenteve të tilla t’i paraqesin para rojeve kufitare për të vërtetuar statusin e tyre.
Komisioni më vonë sqaroi se qytetarët jo-BE që janë rezidentë në një vend të BE-së nuk duhet të përdorin eGates ose skanerë automatikë, por në vend të kësaj duhet të shkojnë në radhë me një roje personalisht (nëse ka) ku mund të tregojnë si pasaportën dhe vendbanimin e tyre. dokument.
Megjithatë, nuk ka asnjë sugjerim që ata me qëndrim të përhershëm do të humbasin të drejtën e tyre të qëndrimit nëse kalojnë përmes portave automatike kur hyjnë në BE, sepse statusi i tyre i qëndrimit është i garantuar – për sa kohë që ata mund ta vërtetojnë këtë me lejen e tyre. Edhe pse ata mund të përballen me shqetësimin e disa pyetjeve shtesë herën tjetër që të udhëtojnë.
Çfarë ndryshon në fakt kjo?
Përveç një procesi më të teknologjisë së lartë në kufi (dhe radhëve potencialisht të mëdha në Dover) ka të ngjarë të ketë dy efekte kryesore nga kjo.
Për shtetasit jo të BE-së që kanë rezidencë në një vend të BE-së, kjo mund të nënkuptojë fundin e procesit mjaft të paqëndrueshëm të vulosjes së pasaportave, i cili ka qenë një çështje e veçantë për britanikët që nga Brexit, me praktikat e egra zyrtare jokonsistente nga rojet kufitare që kanë frustruar shumë britanikë. banorët e BE-së dhe i lanë me vula të pasakta në pasaportat e tyre.
Për vizitorët në BE, kjo forcon zbatimin e rregullit 90-ditor. Ai nuk e ndryshon vetë rregullin, por do të thotë se kushdo që tenton të qëndrojë më tepër ose të ‘luajë’ sistemin do të dallohet menjëherë.
Qëllimi tjetër i deklaruar i Komisionit Evropian është siguria, duke e bërë më të lehtë zbulimin e rreziqeve të sigurisë në kufi.
A do të ketë vonesa për udhëtarët jashtë BE-së?
Është shumë e mundshme, por në masë të madhe do të varet nga vendi ku po mbërrini në BE.
The Local raportoi kohët e fundit se një numër vendesh në zonën Shengen të Evropës pranojnë se kanë frikë nga vonesat dhe koha e pamjaftueshme për të testuar procesin përpara kontrolleve të reja, më rigoroze kufitare të EES.
Austria dhe Gjermania janë më të zëshmit në paralajmërimin se koha e përpunimit të pasaportave do të rritet kur EES të bëhet funksionale. “Detyrat shtesë që rezultojnë nga rregullorja EES do të çojnë në një rritje të mprehtë të kohërave të procesit”, të cilat pritet të “dyfishohen në krahasim me situatën aktuale”, thonë autoritetet austriake. “Kjo do të ndikojë gjithashtu në kohën e pritjes në pikat e kalimit kufitar (në Austri, gjashtë aeroportet ndërkombëtare),” vijon dokumenti.
“Për më tepër, kontrolli kufitar do të bëhet më i ndërlikuar pasi përveç dallimit midis personave të përjashtuar nga viza dhe atyre që kërkohen nga viza, ne do të duhet të bëjmë dallimin midis TCN-së së kërkuar nga EES dhe TCN-së (shtetasve të vendeve të treta), si dhe ndërmjet TCN e regjistruar dhe e paregjistruar në EES,” vënë në dukje zyrtarët austriakë.
Bazuar në një analizë të trafikut të pasagjerëve të kryer me industrinë e aviacionit, autoritetet gjermane vlerësojnë se kohët e kontrollit do të “rriten ndjeshëm”.
Franca pret të jetë gati për futjen e EES “përsa i përket rrugëve të pasagjerëve, trajnimit dhe sistemeve kombëtare”, por pranon se “rrjedhshmëria mbetet një shqetësim” dhe “diskutimet po vazhdojnë… për të bërë përparim në këtë pikë”.
2: ETIAS – Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit
 
Kush – Kjo është e rëndësishme vetëm për shtetasit jo të BE-së që nuk jetojnë përgjithmonë në një vend të BE-së ose kanë vizë për një vend të BE-së.
Prandaj mbulon turistët, pronarët e shtëpive të dyta, ata që janë në vizita familjare ose që bëjnë punë afatshkurtër.
Kur – Ashtu si me EES, edhe kjo është shtyrë disa herë dhe data e fillimit të saj tani është thjesht “2024”.
Çfarë ndryshon – Qytetarët e shumë vendeve joanëtare të BE-së, përfshirë MB, SHBA, Kanada, Australi dhe Zelandën e Re mund të kalojnë deri në 90 ditë në çdo 180 në BE ose zonën Shengen pa pasur nevojë për vizë – e ashtuquajtura dita ’90 rregull’.
Kjo është vendosur të ndryshojë – njerëzit kanë ende të drejtë të kalojnë deri në 90 ditë në çdo 180, por procesi nuk do të jetë më plotësisht pa administrator.
Në vend të kësaj, udhëtarët do të duhet të plotësojnë një aplikim në internet përpara se të udhëtojnë.
Pasi lëshohet, autorizimi zgjat për tre vjet, kështu që udhëtarët e shpeshtë nuk kanë nevojë të plotësojnë një aplikim të ri çdo herë, por ai duhet të rinovohet çdo tre vjet.
Për këdo që ka udhëtuar në SHBA kohët e fundit, sistemi është në thelb i ngjashëm me vizën ESTA që kërkohet për qëndrime të shkurtra.
Sa – Çdo aplikim kushton 7 €, por është falas për moshën nën 18 vjeç dhe mbi 70 vjeç.
Si – Procesi i aplikimit është tërësisht online. Komisioni Evropian thotë se aplikimet duhet të trajtohen brenda disa minutave, por këshillon udhëtarët që të aplikojnë 72 orë përpara në rast vonese.
Po banorët?
Kjo nuk vlen për banorët, kështu që ata nuk do të kenë nevojë të kryejnë procesin online përpara udhëtimit. Në vend të kësaj, ata do të tregojnë pasaportën dhe dokumentin e qëndrimit në kufi, ashtu siç bëjnë tani.
Çfarë ndryshon kjo?
Kjo shënon fundin e udhëtimit pa viza në BE për shumë grupe. Për turistët dhe vizitorët në BE është një ndryshim i madh, që do të thotë se detyrat para pushimeve tani do të përfshijnë vizën online për të gjithë anëtarët e grupit, përveç rezervimit të një hoteli/fluturimi etj.
Procesi në vetvete tingëllon mjaft i thjeshtë – dhe secila vizë zgjat për tre vjet, kështu që udhëtarët e rregullt nuk do të kenë nevojë ta bëjnë këtë çdo herë – por duket se mesazhi i asaj që kërkohet tani nuk do të filtrojë tek shumë pushues, duke çuar në skena konfuze në kufi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *