Efektet e ngrohjes globale 1.5°C në Zvicër dhe më gjerë

0
Shpërndaje lajmin

Planeti ynë në vitin 2023 duroi vitin më të nxehtë që nga fillimi i matjeve në mesin e shekullit të 19-të. Disa parashikime sugjerojnë se një rekord i ri mund të arrihet në vitin 2024: pragu 1.5°C, një kufi i vendosur nga komuniteti ndërkombëtar, mund të tejkalohet për gjithë vitin, raporton Swissinfo, transmeton albinfo.ch.
“Ky është një lajm shumë i keq. Ne mund të arrijmë 1.5 gradë më herët se sa pritej”, thotë Samuel Jaccard, një klimatolog në Universitetin e Lozanës, për swissinfo.ch.
Temperaturat do të rriten në vitin 2024 jo vetëm për shkak të emetimeve të gazrave serrë të shkaktuara nga njeriu, por edhe si rezultat i El Niño, një fenomen klimatik ciklik që rezulton në ngrohjen e fortë të ujërave të Oqeanit Paqësor.
Nga vjen kufiri 1.5°C?
Në vitin 2015, pothuajse çdo vend në botë, përfshirë Zvicrën, nënshkroi Marrëveshjen e Parisit për Klimën, traktati i parë universal dhe ligjërisht i detyrueshëm për të reduktuar emetimet. Shtetet vendosën një objektiv për të kufizuar ngrohjen mesatare globale “shumë nën 2°C” krahasuar me nivelet para-industriale (të cilat bazohen në mesataren e viteve 1850-1900), duke synuar një rritje maksimale prej 1.5°C.
Shiriti me dy shkallë buron nga një seri studimesh shkencore, disa që datojnë në vitet 1970, të cilat zbuluan se ngrohja më e madhe globale do të rezultonte në një situatë të paprecedentë për qytetërimin njerëzor. Pasojat jo vetëm që do të dëmtonin florën dhe faunën e tokës, por do të ishin katastrofike për njerëzit. Vendet miratuan zyrtarisht kufirin me dy shkallë në Konferencën e Ndryshimeve Klimatike të Kankunit në 2010, duke besuar se ai ishte ambicioz, por i arritshëm.
Por në vitet që pasuan, vendet më të cenueshme ndaj ndryshimeve klimatike, veçanërisht shtetet e vogla ishullore, kërkuan një rishikim të këtij objektivi, duke argumentuar se ndërprerjet e paqëndrueshme do të ishin të mundshme edhe përpara se të arrihet pragu i dy shkallëve. Në vitin 2015, bazuar në provat më të fundit shkencore të disponueshme, kufiri i sigurt u ul në 1.5°C.
Pse 1.5°C konsiderohet një prag kritik?
Një raport i veçantë nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) i publikuar në vitin 2018 theksoi rëndësinë e kufizimit të ngrohjes globale në 1.5°C për të ruajtur integritetin e sistemit klimatik dhe për të zvogëluar rreziqet që lidhen me rritjen e temperaturave.
Sipas Johan Rockström, drejtor i Institutit të Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit Klimatik, objektivi 1.5°C nuk është i krahasueshëm me objektivat në negociatat e tjera politike, mbi të cilat mund të bëhen kompromise. Një rritje prej 1.5°C nuk është një numër arbitrar apo politik, por një kufi planetar, tha ai për The Guardian.
Kjo nuk do të thotë se tejkalimi i pragut qoftë edhe me një të dhjetën e shkallës do të shkaktojë fundin e botës. Por kufizimi i ngrohjes sa më shumë që të jetë e mundur mund të zvogëlojë gjasat e ndryshimeve të pakthyeshme në klimë dhe në këtë mënyrë në planet.
Një ngrohje prej 1,5°C është e preferueshme se ajo prej 1,6°C, dhe çdo e dhjetë e një shkalle e shmangur zvogëlon rrezikun e afrimit të pikave tona pa kthim, siç është shkrirja e akullit të Antarktidës Perëndimore, thotë Sonia Seneviratne, një klimatologe dhe profesore. në institutin federal të teknologjisë zvicerane ETH Cyrih.
A do të thotë tejkalimi i 1.5°C dështim i njërit prej dy qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit?
Pragu tashmë është tejkaluar disa herë, por për periudha të kufizuara kohore (disa ditë ose javë). Në vitin 2023, gati gjysma e ditëve ishin më të ngrohta me më shumë se 1.5°C krahasuar me epokën para-industriale. Gjatë dy ditëve të nëntorit, ngrohja madje i kaloi dy gradë Celsius për herë të parë që kur ka ekzistuar matjet.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *