Ekspertët e qeverisë zvicerane rekomandojnë censorë ajri për të ulur përhapjen e Covid-19

Shpërndaje lajmin

Një studim federal në vitin 2019 zbuloi se dy të tretat e klasave zvicerane ishin të ajrosura në mënyrë të pamjaftueshme. Në disa raste, ajri drejt fundit të ditës së shkollës ishte aq i dobët sa pritet të ndikojë në performancën e studentëve – nivelet e larta të CO2 i bëjnë njerëzit të flenë.

Gjashtë ndryshime të ajrit në orë rekomandohen për një dhomë 9m2 me 3 ose 4 persona në të. Një studim sugjeron që një normë prej nëntë herë në orë uli përhapjen e SARS, MERS dhe H1N1 në një spital të Hong Kongut. 

Për të rritur mundësinë që shkollat ​​dhe zyrat të freskojnë ajrin në ndërtesat e tyre, Task Forca Shkencore Kombëtare Zvicerane COVID-19 po rekomandon menaxherët e ndërtesave të instalojnë njehsorë CO2 që sinjalizojnë kur cilësia e ajrit ka arritur një nivel jo të shëndetshëm, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch. 

Task Force e Shkencës argumenton se sensorët e CO2 përfaqësojnë, veçanërisht në shkolla, një frut të papërdorur, me varje të ulët në luftën kundër pandemisë Covid-19. Ideja është të shmangni frymëmarrjen e ajrit që ka qenë në mushkëritë e dikujt tjetër dhe CO2 është një masë e mirë e kësaj. 

Sidoqoftë, monitorimi i CO2 nuk është perfekt. Të kënduarit, të bërtiturat, stërvitja e rëndë fizike, të gjitha aktivitetet me emision të lartë të aerosolit, mund të krijojnë përqendrime të larta të aerosolit edhe kur nivelet e CO2 janë të pranueshme, shkruajti Task Force në një raport. 

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *