Eksperti zviceran: Popullsia e Zvicrës pritet të ulet, jo të rritet

Shpërndaje lajmin

Për shkak të rritjes së numrit të emigrantëve që kanë mbërritur në vend në dy dekadat e fundit, popullsia e Zvicrës pritet të kalojë 9 milionë njerëz këtë vit dhe të arrijë në 10 milionë disa vjet më vonë, përcjell albinfo.ch.
Këtë tregojnë parashikimet e ndryshme të popullsisë, por disa ekspertë parashikojnë tendencë të kundërt.
“Ne flasim shumë për Zvicrën me 10 milionë banorë; por dyshoj se do ta arrijmë ndonjëherë këtë numër,” sipas Hendrik Budliger, themelues dhe drejtor i Qendrës së Kompetencës për Demografinë në Bazel.
“Aktualisht, ka përshtypjen se Zvicra, me nivelin e saj të lartë të pagave dhe ekonominë e saj të lulëzuar, do të mbetet përjetësisht tërheqëse për emigrantët”, tha ai. “Por kjo është e rreme”.
Skenari i Budliger bën thirrje që “popullsia zvicerane të zvogëlohet”, veçanërisht kur gjithnjë e më shumë njerëz dalin në pension dhe popullsia në moshë pune zvogëlohet.
Kjo situatë do të “shkaktojë probleme të mëdha”, veçanërisht pasi më pak të ardhura nga taksat do të gjenerohen nga fuqia e pakët punëtore, tha ai.
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *