Emigracioni, ‘shpëtim’ nga mungesa e punëtorëve zviceranë

0
Shpërndaje lajmin

Numri i pozitave të paplotësuara me kohë të plotë në sektorin e restoranteve dhe hotelerisë është rritur në nivele rekord, raporton SonntagsBlick.
Shumë sektorë të ekonomisë do të vazhdojnë të luftojnë për të gjetur staf, pasi popullsia po plaket dhe emigracioni pritet të ngadalësohet apo edhe të bjerë, thekson një demograf.
“Për Zvicrën, ka të ngjarë të bëhet më e vështirë në të ardhmen për të rekrutuar [nga] jashtë”, tha Hendrik Budliger, kreu i firmës së pavarur demografike Demografik në Bazel. Pas kësaj tendence, shtoi ai, qëndron një nivel imigrimi që pritet të bjerë nga viti 2026 dhe një valë e ardhshme e daljes në pension të punëtorëve të rritjes së foshnjës.
Mungesa aktuale e punëtorëve po ndihet në sektorë të ndryshëm, përfshirë industrinë e mikpritjes.
Mbi 60% e hoteleve në Zvicër nuk janë në gjendje të rekrutojnë staf të mjaftueshëm, sipas një sondazhi nga Gastrosuisse, organizata ombrellë për hotelet dhe restorantet. Me rritjen e vazhdueshme të qëndrimeve gjatë natës, numri i pozicioneve të paplotësuara me kohë të plotë në këtë sektor shërbimi është rritur në nivele rekord, raporton SonntagsBlick: nga 2,000 në 2015 në një total aktual prej 8,500 pozicionesh vakante, transmeton albinfo.ch.
Duke pasur mundësitë e shterura për të rekrutuar në nivel lokal, bizneset po kërkojnë drejt vendeve fqinje. Por në Evropë numri i njerëzve në moshë pune po bie me gati tre milionë në vit, tregojnë përllogaritjet e Demografik.
“Nëse ekonomia [zvicerane] vazhdon të rritet me të njëjtin ritëm si në 20 vitet e fundit, do të ketë një mungesë prej rreth 1.3 milionë punëtorësh të kualifikuar në vitin 2050,” i tha gazetës Marco Salvi i grupit të ekspertëve Avenir Suisse. “Për shkak se punëtorët e kualifikuar po bëhen të paktë në Evropë, Zvicra duhet të rrisë migrimin e fuqisë punëtore nga vendet e treta., përcjell albinfo.ch. Anëtarët e shoqatave të industrisë së mikpritjes kanë bërë presion për një qasje të ngjashme.
Bisedimet në Bernë, megjithatë, duket se po shkojnë në drejtim të kundërt, me Partinë Popullore Zvicerane të krahut të djathtë, duke vënë sërish në pikëpyetje lëvizjen e lirë të personave me Bashkimin Evropian.
Këtë verë partia planifikon të nisë një nismë “qëndrueshmërie” për të kufizuar rritjen e popullsisë dhe migrimin në Zvicër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *