Emrat më të shpeshtë të fëmijëve në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Çdo vit, Zyra Federale e Statistikave Zvicerane (FSO) publikon emrat më të përhapur që u jepen foshnjave të lindura në Zvicër.
Vini re se këta emra iu dhanë të gjithë fëmijëve të lindur në vend në vitin 2022 – shtetas zviceranë dhe të huaj, shkruan The Local.
Për djemtë, Noah është në vendin e parë në nivel kombëtar, si dhe individualisht në kantonet zvicerano-gjermane dhe zvicerano-franceze.
Përjashtim bën Ticino që flet italisht, me Leonardo në krye dhe Noah në vendin e katërt.
Në vendin e dytë, Liam është emri i preferuar në të gjithë Zvicrën, si dhe në rajonet gjermane dhe italishtfolëse, ndërsa Gabriel është në pozitën e parë në Suisse Romande që flet frëngjisht.
Në vendin e tretë kombëtarisht gjejmë Matteo, i cili edhe pse është emër italian, nuk është i preferuari në Ticino; atje, Alessandro në vendin e tretë.
Leon është i preferuari në pjesën gjermanishtfolëse dhe Liam në Suisse Romande, përcjell albinfo.ch.
Po vajzat?
Emma mbretëron në përgjithësi në Zvicër, por rajonalisht Emilia është në vendin e parë në pjesën zvicerane-gjermane, Alice në kantonet zvicerano-franceze dhe Sofia në Ticino.
Më tej, Mia-n e gjejmë në pozicionin e dytë kombëtar si dhe në atë gjermanishtfolës. Në Suisse Romande, Ema zë vendin e dytë, dhe në Ticino, është Aurora.
Në vendin e tretë kombëtar, favoritja zvicerane është Sofja.
Malea është më e popullarizuara në pjesën zvicerane-gjermane, Olivia në zvicerane-franceze dhe Emily në italishten zvicerane.
Në përgjithësi, të gjithë emrat e mësipërm nuk janë saktësisht novator: ata kanë qenë ndër më të njohurit në Zvicër për 10 vitet e fundit, shkruan The Local.
Ligji zviceran i ndalon prindërit t’u vënë emra të çuditshëm pasardhësve të tyre.
Vite më parë, prindërit e rinj duhej të zgjidhnin një emër për të porsalindurin e tyre nga një listë zyrtare.
Rregullat janë më të relaksuara në ditët e sotme, me të vetmen që një emër nuk mund të jetë aq i çuditshëm sa të dëmtohet mirëqenia e fëmijës.
Duke marrë parasysh këtë, autoritetet zvicerane do të shikojnë nëse “fëmija do të ekspozohet ndaj talljes për shkak të emrit të tij”.
Bazuar në këtë, ndër emrat aktualë që autoritetet zvicerane kanë refuzuar gjatë viteve (dhe për një arsye të mirë) ishin Satani, Kaini dhe Luciferi.
Rose Heart, Princi Valiant dhe Puhbert gjithashtu u refuzuan, përcjell albinfo.ch.
Mbiemrat më të njohur të Zvicrës
Studimi i FSO zbuloi gjithashtu mbiemrat më të zakonshëm në Zvicër.
Ne do të donim të thonim se ka ‘Müller’ në horizont, por kjo do të ishte e gabuar.
Në fakt, ky është mbiemri më i përhapur në të gjithë Zvicrën, me 53,410 persona që e mbajnë atë.
Më pas është Meier (32,856) dhe Schmid (30,424).
Por në Zvicrën që flet frëngjisht, një emër portugez, da Silva, është në vendin e parë. Në Ticino, është Bernasconi, shkruan The Local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *