Energjia elektrike do të shtrenjtohet edhe më shumë në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Energjia elektrike ndoshta do të jetë edhe më e shtrenjtë vitin e ardhshëm. Bazuar në informacionin e dhënë nga anëtarët e saj, Shoqata e Kompanive Zviceriane të Energjisë Elektrike vlerëson se tarifat do të rriten mesatarisht me 12% në vitin 2024. Shoqata u mbështet në informacionin e dhënë nga 135 anëtarë të saj, njoftoi sot ajo. Midis tyre, furnizuesit kryesorë bazë të energjisë elektrike. Megjithatë, të dhënat përfundimtare nuk do të dihen para fundit të gushtit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Një rritje prej 12% nënkupton një tarifë shtesë prej 3 cent për kilovat-orë (kWh).
AES thekson se kjo është një vlerë mesatare. Prandaj, gjysma e furnizuesve të anketuar ka të ngjarë të rrisë normën me 12% ose më shumë. Për gjysmën tjetër, rritja mund të jetë më e vogël. Prandaj, një familje prej katër anëtarësh do të duhet të paguajë mesatarisht 30 cent për kWh vitin e ardhshëm. Rritja merr në konsideratë të gjithë komponentët e çmimeve: tarifat e energjisë, tarifat për përdorimin e rrjetit të transmetimit të rrjetit zviceran, duke përfshirë kostot e masave të urgjencës dimërore të qeverisë federale (“rezerva dimërore”), për kantonet dhe komunat dhe suplementin e rrjetit për të promovuar energjitë e rinovueshme, saktëson njoftimi për shtyp.
Tarifat e energjisë elektrike janë rritur mesatarisht 27% këtë vit, ose 6 cent për kWh, dhe çmimi mesatar është 27.2 cent për kWh, sipas VSE. AES e justifikon rritjen e re me vazhdimin e krizës energjetike. Çmimet e energjisë elektrike në tregun me shumicë – shpjegon ai – u rritën në vitin 2021 dhe me luftën në Ukrainë dhe thatësirën në të gjithë Evropën, situata u përkeqësua më tej, duke arritur një maksimum historik në gusht 2022. Prandaj, furnizuesit duhej të blinin energji për vitin 2024 dhe vitet pasuese me çmime shumë të larta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *