Është plot me baktere, mos bëni gabim ta porosisni sërish këtë pije në një kafene

Shpërndaje lajmin

“A mund të pini një gotë ujë me një fetë limoni?” Një pyetje që nuk duhet ta bëni dhe më poshtë gjeni “pse-në”.
Pavarësisht nëse futet në ujin tuaj, koktejin, çajin ose ujin e thartë, një fetë limoni është një shtesë e zakonshme e pijes.
Megjithatë, a keni menduar ndonjëherë se ku ishte në të vërtetë? Ato copa limoni në restorant nuk janë aq të pastra sa do të dëshironit të ishin.
Ato i japin pijes suaj një shije, por mund të ofrojnë edhe një mori gjërash të tjera.
Në fakt, një studim i vitit 2007 tregoi se pothuajse 70% e fetave të limonit në restorante janë të mbuluara me deri në 25 lloje të ndryshme mikrobesh. Këto përfshijnë: lëndën fekale, Escherichia coli dhe kontaminimin nga mishi i papërpunuar. Sakaq, nuk ishin vetëm lëkurat e limonit, tuli në 29% të limonëve të pistë ka gjithashtu baktere.
Limonët mund të kontaminohen për një sërë arsyesh. Nuk ka asnjë garanci që kamerierët në restorantin tuaj të preferuar do të lajnë secilin veç e veç, ose duart e tyre pas një pushimi në banjë.
Thikat dhe të njëjtat dërrasa prerëse mund të bëjnë që mikrobet të përhapen shpejt.
Limonët dhe frutat e tjera agrume janë veçanërisht të ndjeshme sepse janë të mbuluara me pore, duke i dhënë baktereve sipërfaqe shtesë për t’u shumuar.
Por, përpara se të hiqni dorë tërësisht nga feta, duhet të kemi parasysh se nuk ka pasur shpërthime sëmundjesh të lidhura me limonët e kontaminuar në pije.
Më mirë të kërkoni feta në një pjatë të vogël. Më pas shtrydhni lëngun e limonit direkt në ujë dhe mos hidhni të gjithë fetën në gotë.
Mund të mos ju mbrojë plotësisht, por do të zvogëlojë ndjeshëm ekspozimin tuaj ndaj baktereve të padëshiruara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *