Fiton apelin pasi i është mohuar shtetësia zvicerane për shkak të një aksidenti automobilistik

Shpërndaje lajmin

Burri, i quajtur në mediat zvicerane si Orhan T, u përplas me një shtyllë kur po shkonte në shtëpi nga puna në gusht 2020. Mediat zvicerane raportojnë se ai tundi kokën në timon pasi kishte punuar disa ditë të gjata në javët e mëparshme, transmeton albinfo.ch.
Pas aksidentit, burri u gjobit me 900 CHF për “drejtimin e një automjeti në gjendje të padrejtë”. Nuk ka sugjerime për të pasur alkool apo drogë.
Kur aplikonte për natyralizim, autoritetet në kantonin qendror të Schwyz e shtynë aplikimin e tij për pesë vjet të tjera (dy vjet provë dhe një periudhë pritjeje shtesë trevjeçare).
Orhan përndryshe dukej të ishte një kandidat ideal për natyralizim. Ai ka jetuar në Zvicër që nga viti 1994 – më shumë se dhjetë vjet minimal – dhe drejton një restorant që punëson disa staf, transmeton tuje albinfo.ch.
Gazeta zvicerane e lajmeve 20 Minutes raporton se restoranti i tij sponsorizon ekipin lokal të futbollit, Goldau FC, dhe mbështet një sërë klubesh dhe shoqërish lokale.
Ai gjithashtu mori referenca pozitive nga një numër përfaqësuesish politikë vendas në të gjithë spektrin politik, nga Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë deri te Social Demokratët e qendrës së majtë.
Në një vendim të dhënë më 30 mars 2022, Gjykata Administrative në Schwyz tha se aksidenti i burrit ishte një “gabim i vetëm” i cili nuk duhet të paragjykojë pretendimin e tij për shtetësi.
“Nuk është e qartë se si ky gabim i vetëm, në të cilin të gjitha kërkesat e tjera të integrimit vlerësohen si pozitive, mund të ketë një ndikim negativ në integrimin e suksesshëm.”
Gjykata vendosi që autoritetet kantonale duhet ta natyralizojnë njeriun përpara verës.
“Një ndryshim thelbësor në praktikën e natyralizimit”
Avokati i burrit tha se vendimi ka të ngjarë të ketë pasoja të rëndësishme për natyralizimin në Schwyz dhe ndoshta në Zvicër në përgjithësi, pasi incidentet e vetme do të kenë më pak ndikim në një kërkesë natyralizimi ku provat tregojnë se një person është i integruar qartë.
“Gjykata administrative po e bën të qartë se duhet bërë një vlerësim i përgjithshëm edhe nëse ka gabime të vogla. Prandaj, kriteret e ‘vrasësve’ nuk janë më të lejueshme – gjithmonë duhet të kontrollohet në mënyrë specifike nëse një person është i integruar apo jo”.
Historia e fundit zvicerane është e mbushur me shembuj të kandidatëve përndryshe të denjë që u rrëzuan për shkak të aspekteve relativisht të vogla.
Procesi i natyralizimit të Zvicrës është jashtëzakonisht i vështirë, me aplikantët që përballen me një sërë pengesash në të gjitha fazat e procesit.
Në shqyrtimin e një aplikacioni, një person jo vetëm që do të duhet të plotësojë kërkesat financiare dhe kohën minimale të jetesës në Zvicër, por ai do të duhet të plotësojë një sërë kërkesash të përcaktuara nga tre nivele të qeverisjes: komuna, kantoni dhe Konfederata.
Është në nivelin komunal ku gjërat mund të bëhen veçanërisht të pazakonta, me njerëzit të zhgënjyer sepse nuk dinë mjaftueshëm për kafshët lokale të kopshtit zoologjik, sepse nuk i pëlqejnë ecjet dhe preferojnë të pushojnë jashtë vendit dhe jo në Zvicër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *