January 27, 2022

Gënjeshtra e madhe dhe pasojat e saj

Shpërndaje lajmin

Duke treguar besnikëri ndaj Donald Trump pavarësisht gënjeshtrave të tij rreth zgjedhjeve të vitit 2020, Partia Republikane nuk po luan më thjesht për grupin e mbështetësve të tij. Duke vënë në dyshim vetë integritetin e sistemit zgjedhor të Amerikës, kjo tani përbën një kërcënim të hapur për rendin kushtetues të SHBA-së.

Presidenti amerikan Donald Trump. Foto: Flickr.

Kjo periudhë në historinë e SHBA-së mund të kujtohet si momenti kur sistemi demokratik i Amerikës për zgjedhjen e një presidenti – detyra më e rëndësishme e qytetarëve amerikanë – u prish, ndoshta përgjithmonë.

E vërtetë, premtimi dhe premisa qendrore e kushtetutës amerikane – se populli zgjedh presidentin – nuk është përmbushur kurrë plotësisht. Etërit Themelues të Amerikës nuk i besuan njerëzve të vegjël (ose skllevërve ose grave) për të zgjedhur personin që do të përmbushte detyrat më të rëndësishme të kombit. Pra, Shtetet e Bashkuara mbështeteshin te njerëz gjoja të mençur – kolegji elektoral – të cilët do të zgjidhnin presidentin.

Nën udhëheqjen e presidentit Donald Trump, problemi ishte nëse mbështetja te kolegji elektoral përfaqësonte apo jo vërtet votën popullore në shtetet e tyre. Ajo që është quajtur “Gënjeshtra e madhe” nuk ishte vetëm se zgjedhjet ishin “vjedhur” nga Trump, por gjithashtu përfshiu përpjekje për të legjitimuar mjete të ndryshme në përpjekje për të përmbysur rezultatin e vërtetë.

Në prag të zgjedhjeve të vitit 2020, drejtuesit e emisioneve televizive bënë shaka duke thënë se nëse Trump do të humbiste, ai thjesht mund të refuzonte të largohej nga Shtëpia e Bardhë. Por Trump kishte diçka më të përpunuar – dhe të rrezikshme – në mendje: nëse do të humbiste, ai do të deklaronte se numërimi i votave ishte i gabuar; se zgjedhjet ishin vjedhur.

Sipas The Washington Post, kjo strategji për një kandidat të dështuar kishte kohë që qarkullonte në qarqet e krahut të djathtë,  por kandidatët e mëparshëm për postin federal e kishin hedhur poshtë idenë. Megjithatë, Trump nuk ka qenë kurrë i shqetësuar për ndikimin e veprimeve të tij mbi të tjerët ose vendin. Ka pak prova që ai e kupton Kushtetutën.

Por të vihet në dyshim vërtetësia e rezultatit zyrtar të zgjedhjeve do të thotë të minohet supozimi i integritetit të sistemit zgjedhor. Megjithatë, një ish-president i turpëruar, i refuzuar, i fajësuar dy herë, ka bindur deri në tre të katërtat e Republikanëve për pretendimet e tij edhe pse pa prova.

Vlen të mendohet se si mund të ndodhë kjo. Një faktor i rëndësishëm është se koncepti i përdorimit të Gënjeshtrës së Madhe u pajtua jo vetëm nga Trump, por edhe nga një falangë aktivistësh të krahut të djathtë, me disa televizione që e përjetësuan atë. Trump ka aftësitë retorike të një demagogu të talentuar; batutat e tij janë të mbrujtura nga argëtimi. Gjithashtu, një pjesë e madhe e elektoratit amerikan është e keq informuar. Mësimi i civilizmit në thelb është shuar. Dhe Trump ka inkurajuar mosbesimin ndaj medias. Ai e ka kthyer të vërtetën në një lojë hidh e prit.

Duke pasur parasysh ndjekjen e madhe dhe të pasionuar që ai tashmë kishte kërkuar, natyrën e kënaqshme (për ta) të pretendimit të tij dhe pasi kishte hedhur mijëra gënjeshtra të vogla, Trump e kishte përgatitur terrenin për pretendimin e tij më absurd. Përmes përjashtimit, ai ka shtypur rivalët e mundshëm për udhëheqjen e partisë – Udhëheqësi i Minoritetit i Senatit Mitch McConnell u përpoq, por nuk ia doli mbanë, të thyente kontrollin e Trump.

Tani, nëse një Republikan në detyrë nuk arrin të shfaqë bindje të mjaftueshme, Trump mund të fillojë ta anashkalojë atë heretik duke mbështetur një Republikan tjetër për pozicionin e tij ose të saj. Kështu, një numër i madh republikanësh të zgjedhur që e dinë se pretendimet e tij zgjedhore janë të pabazuara (siç janë mohimet e tij se ai nxiti sulmin e 6 janarit ndaj Kapitolit) i mbështesin ato, sepse përveçse që të jenë të kujdesshëm ndaj Trump, ata i druhen gjithashtu zgjedhësve të tyre që e ndjekin atë. Mbi të gjitha, Trump është padyshim mbledhësi më i aftë i fondeve për partinë.

Ajo që e ka mbajtur Trump të mos jetë një rrezik edhe më i madh për vendin – humbja e tij në zgjedhjet e vitit 2020 të paktën ndaloi marshimin e tij drejt autoritetit qeveritar, i cili përfshinte kontrollin politik të Pentagonit dhe Departamentit të Drejtësisë, që të dy supozohet se kanë pak pavarësia nga Shtëpia e Bardhë – është se, me gjithë mendjemprehtësinë, këmbënguljen dhe vlerat e tij argëtuese, Trump bën idiotësi: ai gabohet kur dëshiron të bëjë shumë gjëra.

Për shembull, ai po rrezikon ligjërisht sepse u përpoq të tallte disa zyrtarë shtetërorë për të manipuluar rezultatet e zgjedhjeve. Kërkesat e tij që armiqtë e tij politikë të ndiqen penalisht u bënë të tepërta për prokurorin e përgjithshëm suprem të atëhershëm, William Barr. Ndarja e fëmijëve emigrantë nga familjet e tyre në kufi ishte një turp kombëtar.

Kërkesa e tij që Republikanët të hiqnin Liz Cheney si kryetare e Komisionit të Grupit Republikan, sepse ajo këmbëngulte me zell se gënjeshtrat e Trump për vjedhje të zgjedhjeve ishin një kërcënim për Kushtetutën, për t’u zëvendësuar nga një lajkatare, Elise Stefanik nga Nju Jor, e kanë bërë Cheney një armike shumë më të fuqishme. Në fakt, kishte diçka të vërtetë në argumentin republikan që ishte e vështirë që një nga tre liderët e partisë të ishte një kritik i hapur i pozitës mbizotëruese të partisë, por republikanët nuk mund të tregonin haptazi se ata po e asgjësonin disidencën – për një çështje themelore kushtetuese.

Skizma brenda Partisë Republikane për Gënjeshtrën e Madhe nuk ka të bëjë vetëm me të kaluarën. Ajo mund të vendosë për të ardhmen e partisë. Fitorja e Joe Biden në Kolegjin Zgjedhor ishte e ngushtë; një ndryshim prej vetëm rreth 43,000 votash në tre shtete (Xhorxha, Uiskonsin dhe Arizona) do ta kishte përmbysur rezultatin. Dhe tani, republikanët në nivel shtetëror po kërkojnë të miratojnë një legjislacion të krijuar për ta bërë më të vështirë që njerëzit me ngjyrë të votojnë, pasi që, pavarësisht të gjithave, shtypja e votuesve është konsideruar nga Republikanët si çelësi i fitores presidenciale. Këto ligje mund ta bëjnë të vështirë që Biden ose një tjetër demokrat të kopjojë hartën zgjedhore të vitit 2020.

Ne Amerikanët pretendojmë se jemi një vend i përkushtuar ndaj sundimit të ligjit. Por një demokraci nuk mund të ketë sukses pa bashkëpunim vullnetar, besim dhe përmbajtje. Ligjet nuk janë vetë-ekzekutuese dhe ka një arsye të mirë pse emërimet e Gjykatës Supreme tani janë subjekt mosmarrëveshjesh të mëdha. Megjithëse ndonjëherë i ka vendosur kufij teprimeve të tij, si rezultat i presidencës së Trump, Gjykata është e vendosur në pasjen e një kontrolli konservator.

Nëse figurat kryesore vazhdojnë të veprojnë me keqbesim, në fund ligjet nuk do të na mbrojnë dot më. Prandaj Trump dhe ato që ai ka nisur përbëjnë një kërcënim për demokracinë tonë kushtetuese.

Marrë me autorizim nga Project Syndicate. Nuk mund të ripublikohet pa lejen e Project Syndicate. The Big Lie and Its Consequences


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published.