Gjatë 10 viteve janë shkrirë rreth 3 miliardë tonë akull

0
Shpërndaje lajmin

Ndryshimi global i klimës shkaktoi shkrirjen e 2 miliardë e 720 milionë tonëve akull në 10 vjet. Cryosat, sateliti i çmontuar i Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA), gjurmoi 200 mijë ose më shumë akullnaja në periudhën 2010-2020.
Hulumtimi global është bërë mbi gjendjen e akullnajave duke analizuar imazhet nga Cryosat. Në hulumtimin, i cili arriti në përfundimin se ndryshimet klimatike shkaktuan shkrirjen e 2 miliardë e 720 milionë tonëve akulli brenda 10 viteve, u konstatua se masa e humbur e akullnajave korrespondon me 2 për qind të akullnajave në botë.
Në studim u konstatua se 89 për qind e akullnajave u shkrinë për shkak të temperaturës së lartë atmosferike ndërsa 11 për qind për shkak të ujit të ngrohtë të oqeanit ose liqenit. Në hulumtim thuhet se më shumë se 80 mijë tonë akullnaja janë shkrirë në Alaskë, ku është regjistruar humbja më e madhe e akullnajave, thuhet se kjo është shkaktuar nga moti i nxehtë.
Duke theksuar rëndësinë e vëzhgimit të shpejtësisë së ndryshimit të akullnajave, nga të cilat miliona njerëz varen për ujin e pijshëm dhe ujitjen në bujqësi, u tha se ngjyra e lehtë e akullnajave, e cila konsiderohet afër së bardhës, reflekton rrezet e diellit dhe mbështet ftohjen e botës.
I pajisur me një “altimetër radar” që mbledh të dhëna për ndryshimin e lartësisë dhe masës së akullit, Cryosat u përdor për të matur shtrirjen e ngrohjes globale dhe kapakëve polare të akullit. Rezultatet e hulumtimit janë publikuar në “Geophysical Research Letters”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *