Gjëja e parë që njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale bëjnë kur janë nervozë

0
Shpërndaje lajmin

Që nga koha e Frojdit, psikologët kanë besuar se mënyra më e mirë për të menaxhuar emocionet e forta, veçanërisht zemërimin, është përmes katarsisit. Mendojmë se duhet të shfryjmë, jo ta mbajmë zemërimin brenda, të flasim drejtpërdrejt. A është e vërtetë kjo, vërtet?
Hulumtimi i publikuar në Slate shpjegon se si njerëzit me një EQ të lartë i shmangin këto shpërthime. “Të shprehësh zemërimin tënd është si të përpiqesh të shuash zjarrin duke përdorur benzinë”, shpjegoi autori i studimit. Ai përdori këtë metaforë të veçantë, në fakt, sepse zjarri ka një tendencë të përhapet dhe të djegë gjithçka në rrugën e tij.
Të bërtiturit kur jeni të zemëruar shkakton varësi. Sa më shumë e bëjmë, aq më shumë e ndiejmë, nuk e lehtësojmë presionin, por ndjejmë gjithnjë e më shumë inat.
Në vend të kësaj, njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale preferojnë të përqendrohen te vetja dhe të shprehen me qetësi. Në vend që të bërtasin, ata së pari shikojnë se çfarë i zemëron. Më pas ata e pranojnë situatën dhe e rregullojnë atë, pa u përpjekur t’i bëjnë ata që i rrethojnë të paguajnë për të./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *