Gjeneva dhe Vaud bëjnë plan për të përballuar të nxehtit

0
Shpërndaje lajmin

Autoritetet kantonale në Vaud dhe Gjenevë kanë hartuar plane në mënyrë që tu ndihmojnë qytetarëve për të përballuar valën e të nxehtit në Zvicër.
Në kantonin Vaud zbatohen planet për valët e të nxehtit të institucioneve socio-sanitare dhe komunave. Bashkitë do të organizojnë vizita në shtëpi ose telefonata për njerëzit më të rrezikuar. Kjo do të jetë një mundësi për të ofruar këshilla praktike për të moshuarit dhe për t’u siguruar që ata po ecin mirë, thuhet në një deklaratë të enjten, shkruan RTS.
Nga ana e saj, Qendra Telefonike për Mjekët e Kujdesit (CTMG) po forcon sistemin e saj në mënyrë që të drejtojë shpejt personat me simptoma ose kritere rreziku.
Institucionet socio-sanitare – EMS dhe CMS në veçanti – po rritin masat e tyre parandaluese për pacientët, banorët dhe përdoruesit e tyre.
Në Gjenevë, shërbimi i mjekëve kantonal (SMC) ngre alarmin për valën e të nxehtit nga e enjtja dhe të paktën deri të mërkurën e ardhshme. Ky nivel i alarmit, i ekzekutuar pa kaluar në paralajmërimin e zakonshëm, parashikon aktivizimin e planeve përkatëse institucionale dhe komunale, thekson kantoni në komunikatën e tij për shtyp, përcjell albinfo.ch.
Gjatë motit të nxehtë, rekomandohet që e gjithë popullata të ftohet, të pijë rregullisht dhe të hajë pak për të parandaluar tretjen e një vakti të rëndë që të shkaktojë rritje të temperaturës së trupit.
Rreziku është më i lartë për të moshuarit, fëmijët e vegjël, gratë shtatzëna dhe njerëzit me një sëmundje ose në një situatë të pasigurt. Marrja e drogës ose alkoolit është një rrezik shtesë, shkruan RTS.
Ndërkaq, pritet që të rregullohen edhe oraret e punëtorëve që punojnë në ambiente të jashtme.
Shenjat paralajmëruese janë marramendje, lodhje, dhimbje koke, dhimbje trupi, frymëmarrje e shpejtë, etje ekstreme dhe urinë me ngjyrë të errët, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *