December 4, 2021

Gjeneva do të fikë dritat natën

Shpërndaje lajmin

Parlamenti kantonal i Gjenevës ka miratuar një ligj për të reduktuar ndriçimin e jashtëm gjatë natës në një lëvizje mjedisore. Por ka përjashtime dhe jo të gjithë janë të lumtur.

Ligji, i miratuar të enjten, kufizon përdorimin e tabelave të ndriçuara të jashtme dhe ndriçimit gjatë natës të dukshme nga jashtë ndërtesave jorezidenciale. Do të zvogëlojë ndriçimin në Gjenevë nga ora 1 e mëngjesit deri në 6 të mëngjesit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Por parashikon edhe përjashtime. Tabelat dhe ndriçimi i natës në objektet e urgjencës mjekësore, zjarrfikësit dhe vendet me interes të lartë turistik nuk do të preken. E njëjta gjë vlen edhe për hotelet dhe ndërtesat e tjera, ku biznesi vazhdon përtej orës 1 të mëngjesit. Ndriçimi i rrugës nuk është prekur.

Ligji synon të kursejë energjinë elektrike duke reduktuar emetimet e CO2 dhe ndotjen gjatë natës, tha parlamentarja e Gjenevës, Amanda Gavilanes e partisë Social Demokrate të shumicës. Anëtari i qeverisë kantonale Antonio Hodgers i Partisë së Gjelbër, i cili mban portofolin e energjisë, tha se kjo do të kursente 1% të konsumit total të energjisë elektrike të kantonit.

Iniciatori i lëvizjes, anëtari i krahut të majtë të parlamentit Rémy Pagani, tha se projektligji fillestar ishte zbutur shumë dhe kishte shumë përjashtime. Ai e quajti atë si mungesë ambicie dhe premtoi se do të rikthehej me një faturë të re.

Nga ana tjetër, Partia Radikale Liberale e qendrës së djathtë mendon se ligji është ende shumë kufizues. Deputeti kantonal i partisë Alexis Barbey tha se fikja e dritave mund të dëmtojë bizneset duke reduktuar dukshmërinë e markave të tyre dhe gjithashtu turizmin, për aq sa ndriçimi i një qyteti gjatë natës është pjesë e identitetit të tij. Ai pretendoi se kjo mund të jetë gjithashtu e dëmshme për sigurinë publike.

Në fund ligji u miratua me 69 vota pro dhe 23 kundër.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *