Gjermani që jeton në Zvicër, çka i pëlqen dhe çka jo?

0
Shpërndaje lajmin

Gjermanja Sascha Möller prej gati një viti jeton në Zvicër. Ai është entuziast për jetën e tij të re, “sepse shumë gjëra këtu janë thjesht më të mira, më të strukturuara”, thotë ai në një intervistë për “Focus”. Dallimi midis Gjermanisë dhe Zvicrës është “ekstrem”, thotë Möller.
Çfarë do të thotë saktësisht emigranti?
Banimi
Apartamenti i tij aktual në Schaffhausen, ku Möller prej disa muajsh punon si menaxher shitjesh për një botues mediash arsimore, është pak më i vogël se apartamenti i tij në Gjermani, “por unë kam ende 90 metra katrorë”. Ai gjithashtu jeton në një shtëpi që është ndërtuar vetëm pak vite më parë. “Standardi është relativisht i lartë,” thotë gjermani, shkruan 20minuten.
Koha e lirë
“Njerëzit jetojnë më shumë këtu dhe e shijojnë jetën pak më shumë,” entuziazmon Möller. Ai thotë për “Focus” se i ka bërë përshtypje bukuria dhe natyra në këtë vend. “Është shumë e këndshme kur mund të jesh në qoshet më të bukura të botës brenda një ore.”
Paratë
Paratë nuk ishin arsyeja e parë e Möller-it për të emigruar. Ky nuk ishte “nxitja e madhe”, thotë ai. Megjithatë, ai është i kënaqur që me të njëjtat kosto fikse ka më shumë në llogari në fund të muajit.
Politika
“Shteti përmbush detyrat e tij thelbësore këtu. Dhe ai të lë të qetë”, thotë Möller. Procesi i përditshëm politik në Zvicër është “shumë më i qëndrueshëm, shumë më i gatshëm për kompromis dhe më i orientuar drejt zgjidhjes”, pohon 36-vjeçari. Sigurisht që ka edhe tendenca populiste majtas dhe djathtas, por në atdheun e tij është shumë më keq në këtë drejtim: “Unë shoh kohë shumë të errëta që vijnë për Gjermaninë”, përcjell albinfo.ch.
Infrastruktura dhe transporti
Më pëlqen edhe pastërtia e qyteteve. Ju ndiheni shumë më të sigurt. I gjithë transporti publik është shumë më përpara sesa në Gjermani. Për më tepër, administrata këtu është e dobët, por efektive.”
Çfarë kritikon veçanërisht Sascha Möller për Gjermaninë?
Pavarësisht taksimit të lartë, “shumë gjëra thjesht nuk funksionojnë më”, thotë Sascha Möller. “Megjithëse Gjermania është kampionia morale e botës dhe gjithashtu do të bënte mirë të ofronte ndihmë për vendet më të varfra,” thotë ai, qeveria nuk duhet të harrojë “që ju gjithashtu duhet të bëni biznes në mënyrë të arsyeshme në vendin tuaj dhe të siguroni një atmosferë harmonike”.
Emigranti është veçanërisht i mërzitur për kontributet e sigurimeve shëndetësore në vendin e tij. “Ju pyesni se ku shkojnë të gjitha paratë sepse ju duhet të uleni te mjeku i familjes për orë të tëra derisa t’i merrni më në fund.”
 
Infrastruktura publike në vendin e tij është gjithashtu një gjemb në këmbë. Sidomos në sektorin e arsimit, thotë Möller. “Është e frikshme në çfarë niveli janë.” Kur bëhet fjalë për politikën në Berlin, gjermani ka pak shpresë: “Për momentin nuk shoh se gjërat do të përmirësohen së shpejti”, thotë ai, shkruan 20minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *