Gjermani: Reagimi i të huajve pas miratimit të ligjit për dyshtetësi

0
Shpërndaje lajmin

Pas vonesave të përsëritura, ligji historik i koalicionit që lejon shtetësinë e dyfishtë për personat e natyralizuar si gjermanë ka kaluar në parlament. Të huajt që jetojnë këtu na thonë se janë të emocionuar, të lehtësuar dhe pak të shqetësuar për pritjet e gjata – të gjitha në të njëjtën kohë.
Më parë, shtetësia e dyfishtë ishte kufizuar përgjithësisht, me disa përjashtime të lejuara. Këto përfshinin njerëz me pasaporta të BE-së, refugjatë ose njerëz që kanë lindur si shtetas të dyfishtë të Gjermanisë dhe një shteti tjetër. Në përgjithësi, njerëzit nga vendet jo anëtare të BE-së që donin të natyralizoheshin si gjermanë duhej të hiqnin dorë nga pasaporta tjetër për t’u bërë gjermanë.
Reforma e së premtes tani lejon shtetësinë e dyfishtë për të gjithë dhe redukton kohën që dikush do t’i duhet për të banuar në Gjermani përpara se të natyralizohet nga tetë vjet në pesë – me disa njerëz veçanërisht të mirëintegruar në gjendje të natyralizohen pas tre vjetësh.
Në mënyrë të ngjashme, gjermanët që jetojnë jashtë vendit dhe dëshirojnë të natyralizohen ku jetojnë mund ta bëjnë këtë dhe të mbajnë pasaportën e tyre gjermane pa pasur nevojë të aplikojnë më parë për leje nga qeveria – me kusht që vendi ku ata jetojnë të lejojë gjithashtu shtetësinë e dyfishtë.
I kam rregulluar të gjitha dokumentet e mia, në një dosje, e cila ishte lënë e ftohtë në vitin 2023 kur nuk pranuan më aplikimet. Pastaj dëgjova për reformën e shtetësisë së dyfishtë dhe vendosa se ia vlente pritja gjithsesi. Nuk mund të besohet se më në fund po ndodh!
“Unë do të aplikoj dhe do të jem krenar që më në fund do të bëhem gjerman,” thotë Joe Del Borrello, një menaxher ndërtimi dhe dizajni me qendër në Berlin për The Local. Del Borrello është një australiano-italian i dyfishtë, i cili jeton në Gjermani për afro dhjetë vjet.
Pa këtë reformë, aplikimi për t’u bërë gjerman do të kërkonte që Joe të hiqte dorë nga kombësia e tij australiane – vendi ku lindi dhe u rrit. “Një pasaportë gjermane është ajo për të cilën jam përpjekur që kur kam mbërritur në Gjermani. Ky vend më përfaqëson mua si person, ku jam sot, vendi që tani e quaj shtëpi dhe vendi ku e shoh veten në të ardhmen. Por atje janë arsyet që unë dua të ruaj shtetësitë e mia të tjera, kjo është trashëgimia ime dhe gjithashtu që kam familje që jeton në ato vende.”
Do ta marr me kënaqësi. Ky vend më ka pranuar, më ka mësuar shumë, tani është pjesë e asaj që jam.
Ashtu si Joe, për shumë të huaj që The Local ka dëgjuar, Gjermania është vendi ku ata tashmë e kanë bërë shtëpinë e tyre prej vitesh dhe ku synojnë të qëndrojnë. Por ata gjithashtu e kuptojnë se mund të ndodhin ngjarje të papritura të jetës.
“Nëse diçka ka ndodhur me familjen time, unë duhet të jem në gjendje të shkoj në shtëpi dhe kjo mund të jetë më e vështirë nëse heq pasaportën time,” thotë Elizabeth, një inxhiniere e lartë amerikane, e cila banon në Gjermani për 20 vjet. “Jam i emocionuar. Ka qenë një problem për një kohë të gjatë.”
Matt Bristow, nga grupi i fushatës britanike në Gjermani, thotë se ndryshimi i ligjit do të jetë një lajm i mirë për qytetarët britanikë, shumë prej të cilëve nuk u lejuan të mbanin pasaportën e tyre britanike kur u bënë gjermanë për shkak të ndryshimit të rregullit kur Britania u largua nga BE.
“Nga këndvështrimi britanik, dhjetëra mijëra u nxitën nga Brexit të bëheshin gjermanë dhe ishin me fat që mundën të mbanin të dyja shtetësitë. Por për shumicën e britanikëve që mbërritën në Gjermani pas vitit 2012, kjo nuk ka qenë e mundur deri në ndryshimin e sotëm në ligji.
“Duke folur personalisht, jam i kënaqur që shoh këtë ligj të miratuar përfundimisht”, shtoi ai. “Si një qytetare e BE-së, gjithmonë kam ndjerë se i përkisja Gjermanisë, por Brexit më bëri të ndihem i huaj për herë të parë. Unë tashmë e kam aplikuar për nënshtetësinë time për një kohë dhe kështu shpresoj të jem një nga të parët që Përfitoni nga rregullat e reja për dyshtetësinë. Kam gishtat e kryqëzuar se do të mund të votoj në zgjedhjet e Parlamentit Evropian në qershor!”.
Për disa, të bëhesh gjerman është në nota personale.
“Kjo do të thotë që unë mund të lidhem vërtet me trashëgiminë time gjermane,” thotë Rick Hoffmann, i cili punon në arsimin ekzekutiv në Berlin dhe ka jetuar në Gjermani për më shumë se pesë vjet. “Familja ime u shpërngul në Shtetet e Bashkuara nga Gjermania në vitet 1850. Kjo do të thotë gjithashtu stabilitet, pasi unë tashmë jetoj, punoj dhe paguaj taksat në Gjermani për më shumë se pesë vjet, por duke mos pasur atë ndjenjë të përhershme, duke qenë gjithmonë i lidhur me një lloj vize të përkohshme”.
Shtetësia e dyfishtë dhe diversiteti gjerman
Për Joe Del Borrello, reforma e së premtes dërgon gjithashtu një sinjal tjetërsi po ndryshon Gjermania.
“Është një hap pozitiv në drejtimin e duhur për Gjermaninë dhe shpresoj se do të inkurajojë një ndjenjë të zgjeruar të komunitetit,” thotë ai. “Kjo demonstron njohjen e Gjermanisë se vendi përbëhet nga njerëz të kombësive, racave dhe prejardhjeve të ndryshme.”
Moslejimi i shtetësisë së dyfishtë në Gjermani qëndron shumë në kuptimin e kombësisë si një test/pemtim besnikërie. Identitetet me viza (që janë të zakonshme në SHBA, për shembull) nuk pranohen lehtësisht në Gjermani. Le të shpresojmë se do të shohim një hap të fortë drejt ndryshimit të kësaj sot.
“Pjesëmarrja në procesin demokratik është e rëndësishme”
Të huajt që na shkruajnë thonë se janë kryesisht të emocionuar për dy gjëra pasi të kenë pasaportën gjermane – shtetësinë evropiane dhe të drejtat e lirisë së lëvizjes së BE-së, dhe të drejtën për të votuar.
“Ky është një hap kaq pozitiv për emigrantët dhe refugjatët që ndihen sikur mund të marrin pjesë aktive në demokracinë e Gjermanisë dhe të mbajnë lidhjet e tyre me vendin e tyre të origjinës, duke kontribuar në proceset politike atje,” thotë Dini Silviera, një konsulent braziliano-kanadez që ka jetuar. si në Këln ashtu edhe në Berlin gjatë qëndrimit të saj dhjetëvjeçar në Gjermani. Edhe pse Brazili nuk e lejon heqjen dorë nga shtetësia, Dinit do t’i duhej të hiqte dorë nga shtetësia e saj kanadeze për t’u bërë gjermane përpara kësaj reforme.
Dini Silviera, një rezident braziliano-kanadez në Gjermani për më shumë se dhjetë vjet, mezi pret të aplikojë për nënshtetësinë gjermane. Foto: Dini Silviera
“Sigurisht që do të votoj! Pjesëmarrja në procesin demokratik është e rëndësishme!” thotë Rick Hoffmann.”Mendoj se është ende e rëndësishme të votosh në Shtetet e Bashkuara si për mua ashtu edhe për familjen time, por gjithashtu dua shumë të marr pjesë në procesin e votimit në Gjermani pasi vendimet e marra këtu ndikojnë drejtpërdrejt në jetën time dhe ata që janë afër meje këtu”.
‘Vota ime vlen’: Si i sheh zgjedhjet legjioni i ri gjerman i votuesve të huaj
Frikë për kohën e pritjes
Megjithatë, së bashku me eksitimin, vjen frika për kohën e afërt të pritjes. Të huajt me të cilët kemi folur u themi, aftësia për të mbajtur pasaportën e tyre të mëparshme nuk do të shkurtojë kohët e gjata të përpunimit – vite në disa raste – për aplikimet për shtetësi në vende si Berlini në Mynih.
Unë i kam gati të gjitha dokumentet dhe jam vërtet i shqetësuar se sa kohë do të zgjasë përpunimi në Berlin!
“Do të marrë absolutisht përgjithmonë,” thotë lexuesja e The Local Elizabeth. “Por të qenit e mundur është hapi i parë.”
Matt Bristow tha se kishte shqetësime se ligji i ri “nuk e zgjidh problemin e aplikimeve që shpesh duhen vite për t’u përpunuar, veçanërisht në qytete dhe qytete më të mëdha”.
Ai shton: “Bundesländer (shtetet gjermane) do të duhet të ndërmarrin veprime urgjente për të siguruar që zyrat lokale të kenë staf të mjaftueshëm për të pastruar problemet ekzistuese si dhe për të përballuar rritjen e kërkesës për natyralizim.”
Caitlin Hardee, një qytetare amerikane me qendër në Berlin, thotë për The Local: “Pas kaq shumë vitesh në harresë me këtë çështje, ndjenja mbizotëruese për mua është përgjithësisht një cinizëm i caktuar, i kalitur me momente shprese të vërtetë dhe lumturie të kujdesshme. Më duhet të kujtoj Unë vetë se për një kohë të gjatë, nuk kam llogaritur kurrë që shtetësia e dyfishtë të bëhej e mundur fare”.
Caitlin tha se Gjermania duhet seriozisht të kuptojë se si t’i lëvizë aplikacionet më shpejt.
“Çfarë dobie ka të lejohesh teknikisht të bëhesh shtetas pas pesë vjetësh, nëse e di se vetëm aplikimi yt do të marrë dy deri në tre vjet për t’u përpunuar? Unë, unë jetoj dhe punoj në Berlin për më shumë se 11 vjet vjet në këtë pikë, dhe do të dorëzoj kërkesën time për shtetësi kur ligji i ri të bjerë, por do të habitesha të gjeja veten duke mbajtur një pasaportë gjermane përpara vitit 2026.”/The Local

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *