Gjermania do të braktisë rregullat e rrepta të ndërtimit

0
Shpërndaje lajmin

 
Referuar të dhënave, qeveria gjermane ka rënë dakord për një paketë masash për të mbështetur sektorin e vështirë të ndërtimit dhe strehimit, përcjell albinfo.ch.
Thuhet se qeveria gjermane miratoi të hënën një plan prej 14 pikash për të trajtuar krizën e strehimit në vend.
Marrëveshja erdhi në ditën e një takimi vendimtar midis industrisë së ndërtimit dhe udhëheqësve të qeverisë dhe kancelarit Olaf Scholz, pasi industria e ndërtimit dhe banesave është në krizë.
Berlini do të pezullojë për një kohë të pacaktuar planet për të vendosur standarde më të rrepta për izolimin e ndërtesave. Kjo do të nënkuptonte një largim nga standardi i kursimit të energjisë EH40, sipas dokumentit të parë nga disa agjenci lajmesh.
Koalicioni qeveritar i socialdemokratëve të qendrës së majtë (SPD), të Gjelbërve ambientalistë dhe Demokratëve të Lirë neoliberalë (FDP) kishin rënë dakord që EH40 të bëhej normë deri në vitin 2025. EH40 do të thotë një kërkesë prej 40% të energjisë së një ndërtese të krahasueshme. Standardi aktual është EH55.
“Duke pasur parasysh kushtet e vështira që mbizotërojnë aktualisht në sektorin e ndërtimit dhe strehimit për shkak të normave të larta të interesit dhe kostove të ndërtimit, futja e EH40 si standard ligjor i detyrueshëm për ndërtesat e reja “nuk është më e nevojshme gjatë kësaj legjislature dhe do të pezullohet”, thuhet në informacione të ndryshme.
“Normat e larta të interesit dhe inflacioni janë një barrë e rëndë për industrinë e ndërtimit”, tha ministri gjerman i Ekonomisë, Robert Habeck, të hënën, cituar nga agjencia e lajmeve Reuters. Ministri vuri në dukje se masat izoluese, për të cilat industria e ndërtimit tha se do të zbehin një treg tashmë të dëshpëruar, “mund të presin”. “Unë nuk shoh se si mund të futet gjatë kësaj legjislature ky standard i ri ,” tha Habeck-u.
Masa të tjera përfshijnë zgjerimin e qasjes në kredi të përballueshme dhe “subvencionimin e klimës” që synon zëvendësimin e sistemeve të ngrohjes që përdorin lëndë djegëse fosile me sisteme miqësore me mjedisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *