Gjithçka që ndryshon gjatë korrikut në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Korriku është një muaj tradicional i pushimeve në Zvicër dhe pjesa më e madhe e vendit është në ndalesë (në të njëjtën mënyrë si Italia dhe Franca në gusht). Edhe qeveria është në pushim, kështu që edhe jeta politike ngadalësohet, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Për më tepër, një numër zyrash punojnë me një orar të reduktuar, kështu që mund të duket se asgjë nuk ndodh fare në vend këtë muaj, por në fakt – shumë ndryshime dhe ngjarje të tjera janë duke u zhvilluar:
1 korrik: Marrëveshjet e reja për të lehtësuar punën në distancë për punëtorët ndërkufitarë hyjnë në fuqi
Zvicra kohët e fundit ka lehtësuar rregullat për punonjësit ndërkufitarë që punojnë nga shtëpitë e tyre në Francë.
Një marrëveshje e ngjashme do të lehtësojë gjithashtu rregullat për punonjësit që banojnë në Gjermani dhe Austri.
Kjo do të thotë se, me kusht që të mos punojnë nga shtëpia më shumë se 40 për qind të kohës së tyre, udhëtarët ndërkufitarë do të paguajnë taksa vetëm në Zvicër.
Një marrëveshje e tillë nuk është arritur ende në lidhje me punëtorët italianë ndërkufitarë.
1 korrik: Orari fleksibël i punës dhe periudhat e pushimit do të hyjnë në fuqi në disa kompani
Këshilli Federal do të lehtësojë dispozitat për orarin e punës dhe pushimin për kompani të caktuara.
Rregulli i ri do të lejojë më shumë fleksibilitet për kompanitë aktive në teknologjitë e informacionit dhe komunikimit, si dhe për kompanitë e shërbimeve në fushën e auditimit, veprimtarisë fiduciare dhe këshillimit tatimor.
Sipas Këshillit Federal, punëtorët në kompanitë që kryejnë mandate me afate, mund të përfitojnë orar të zgjatur.
Përveç kësaj, kohëzgjatja e periudhës së pushimit ditor mund të shkurtohet në nëntë orë në vend të 11 orëve aktuale.
“Ky fleksibilitet ka një rëndësi të madhe në ekipet e projektit në të cilat bashkëpunojnë njerëz nga disa vende,” tha qeveria.
1 dhe 2 korrik: ‘Open house’ në Bernë
Parlamenti, si dhe institucionet e tjera federale do të jenë të hapura për publikun në dy ditët e para të korrikut.
Ndër ndërtesat jashtëzakonisht të aksesueshme për popullsinë do të jetë Pallati Federal, i cili është selia e qeverisë së Zvicrës, si dhe Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB), ku merren të gjitha vendimet monetare që ndikojnë në jetën e të gjithëve në vend.
Këto ditë të hapura organizohen në kuadër të 175 vjetorit të Kushtetutës Federale.
Gjuetia e ujqërve
Nëse jeni gjuetar, duhet të dini se ligji i vitit 2022 që lejon që ujqërit të pushkatohen para se të sulmojnë bagëtinë, do të hyjë në fuqi më 1 korrik.
Kjo goditje ‘parandaluese’ do të lejohet edhe në rastet kur një ujk ose një tufë ujqërish i afrohen zonave të banuara dhe njerëzve në mënyrë kërcënuese.
Megjithatë, kantonet duhet së pari të marrin miratimin e Zyrës Federale për Mjedisin për të zbatuar këto masa në territoret e tyre.
Shkollat ​​publike mbyllen për pushime verore
Megjithëse datat ndryshojnë midis kantoneve, fëmijët në të gjithë Zvicrën do të pushojnë përafërsisht gjashtë javë.
Ndërsa jeta në qytete do të ngadalësohet gjatë kësaj kohe, ky nuk është rasti për aeroportet…
Çfarë duhet të prisni në aeroportet zvicerane këtë muaj
Të gjithë aeroportet ndërkombëtare të Zvicrës do të jenë më të ngarkuar këtë verë – por disa masa janë zbatuar për të mbajtur udhëtarët të lëvizin në mënyrë efikase.
Për shembull, nëse jeni duke fluturuar në aeroportin e Cyrihut ose duke kaluar tranzit nëpër të, prisni radhë më të shkurtra dhe kohë më të shpejtë përpunimi në përgjithësi.
Koha mesatare për të kaluar kontrollin e sigurisë, për shembull, është shkurtuar nga 16:38 minuta në prill dhe 13:23 minuta në maj, në 9:57 minuta në qershor.
Ndër arsyet kryesore për kohën më të shpejtë të përpunimit janë gjenerata e re e pajisjeve të kontrollit teknik të cilat janë më efikase se modelet e vjetra, si dhe më shumë personel i trajnuar për t’i përdorur ato.
Në Gjenevë priten 3 milionë pasagjerë këtë verë.
“Ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për t’u garantuar pasagjerëve tanë një shërbim ajror të qëndrueshëm dhe paqësor gjatë verës së vitit 2023,” sipas André Schneider, drejtori menaxhues i aeroportit.
Ai megjithatë pranoi se “ka faktorë të jashtëm mbi të cilët kemi pak ose aspak ndikim, si dobësitë e disa aeroporteve, bllokimet në hapësirën ajrore, grevat apo kushtet e motit”.
Nga cilido aeroport do të fluturoni në ose jashtë (dhe që përfshin EuroAiport të Bazelit), mbërrini të paktën dy orë para nisjes së fluturimit tuaj.
15 korrik: Rregulla për drejtuesit e rinj
Këshilli Federal miratoi një seri të dytë masash që synojnë optimizimin e trajnimit fillestar të shoferit, veçanërisht në lidhje me rregulloret në lidhje me provimet praktike dhe heqjen e patentës së drejtimit.
Seria e masave, të shpjeguara në detaje këtu, do të hyjë në fuqi me faza nga 15 korriku.
Nëse qëndroni në Zvicër, ose po e vizitoni këtë verë, mund të merrni pjesë në disa ngjarje interesante, duke përfshirë dy festivale muzikore me famë botërore: Montreux Jazz (30 qershor deri më 15 korrik) dhe Paléo (18 korrik deri më 23 korrik).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *