Gratë në Afganistan do të ndalohen të shikojnë Kupën e Botës në publik

Shpërndaje lajmin

Gratë dhe vajzat në Afganistan nuk do të jenë në gjendje të shikojnë Kupën e Botës në publik për shkak të kufizimit të litive të tyre nga talebanët.
Kështu ka deklaruar udhëheqësi i opozitës, i cili ka vizituar Britaninë e Madhe.
Ali Maisam Nazary, kreu i Marrëdhënieve me Jashtë për Frontin e Rezistencës Kombëtare (NRF), mbërriti dje në Londër me një paralajmërim se sundimtarët e vendit po “bëhen më të radikalizuar nga dita në ditë”.
Nazary tha se Katari, i cili është në qendër të vëmendjes së botës përpara ndeshjes së parë në turneun e FIFA -s të dielën, duhet të mbyllë zyrën ndërlidhëse të talebanëve në Doha.
“Ky është një grup shtypës, terrorist që ka frenuar të gjithë popullsinë, dhe veçanërisht gratë,” tha Nazary.
“Ata nuk i gëzojnë më të drejtat e tyre si qenie njerëzore dhe qytetarë të atij vendi. Një ndryshim nga viti i kaluar është se sporti ka humbur mbështetjen e qeverisë me grupin terrorist aktual që kontrollon vendin.”
“Shumë nga stadiumet nuk funksionojnë dhe gratë nuk do të jenë në gjendje të shikojnë Kupën e Botës në hapësira publike siç bënin më parë.”
“Vetëm disa ditë më parë, talebanët njoftuan se gratë nuk lejohen të vizitojnë restorante, kafene, ndonjë vend publik të këtij lloji,” tha Nazary.
“Nuk lejohen më të vizitojnë parqet, të përdorin banjat publike, kanë paralajmëruar masa të ashpra, ka ndodhur që nga viti i kaluar dhe së fundmi është bërë shumë më e rëndë”.
OKB-ja dha vlerësimin e saj të zymtë të diskriminimit gjinor nën sundimin e talebanëve pasi Perëndimi u tërhoq në gusht të 2021.
Një raport zbuloi se “gratë afgane tani janë kryesisht të kufizuara për të punuar jashtë shtëpisë, ato duhet të mbulojnë fytyrat e tyre në publik dhe duhet të shoqërohen nga një shoqërues mashkull kur udhëtojnë”.
Në tetor 2022, një raport i Dhomës së Komunave zbuloi se shumica e shkollave të mesme mbetën të mbyllura për vajzat pasi militantët morën pushtetin.
Ekstremizmi është një tjetër shqetësim që është theksuar nga NRF, e cila pretendon se janë 21 grupe terroriste aktive në vend.
/Abcnews.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *