Grupet e udhëtarëve zviceranë duan njohjen zyrtare të “gjenocidit kulturor”

0
Shpërndaje lajmin

Organizatat që përfaqësojnë komunitetin zviceran të udhëtarëve kanë kërkuar që vendosja e detyruar e fëmijëve të njihet si “gjenocid kulturor”.
Sipas projektit “Bamirësia për Fëmijët e Rrugës”, organizata bamirëse zvicerane Pro Juventute mori qindra fëmijë Yenish dhe Sinti larg familjeve të tyre. Anëtarët e këtyre minoriteteve gjithashtu u sterilizuan dhe u internuan, shkruan swissinfo.
Vlerësohet se 2,000 fëmijë u prekën, por numri i saktë nuk dihet, thanë organizatat Yenish në një letër të hapur drejtuar Ministres së Drejtësisë Elisabeth Baume-Schneider të botuar të hënën. Qeveria ka persekutuar edhe Yenish dhe Sinti në mënyra të tjera, veçanërisht duke i internuar për “endacak”, shton letra, transmeton albinfo.ch.
Pavarësisht kërkimit të faljes dhe dëmshpërblimit të paguar, qeveria tani duhet ta njohë fushatën “Bamirësi për Fëmijët e Rrugës” si gjenocid kulturor nëse synon të marrë përgjegjësinë për veprimet e saj. Viktimat nuk janë vetëm personat e përfshirë drejtpërdrejt, por edhe pasardhësit e tyre, të afërmit e tyre, familjet e tyre dhe i gjithë populli Yenish dhe Sinti, sipas tekstit.
Letra e hapur u nënshkrua nga Radgenossenschaft der Landstrasse, organizata ombrellë e Yenish në Zvicër, shoqata transnacionale Yenish Chefft Quant dhe organizata Jenische-Manouche-Sinti, e cila është aktive në Zvicrën frëngjisht-folëse.
“Bamirësia për Fëmijët e Rrugës” ishte aktive midis viteve 1926 dhe 1973. Qëllimi i saj ishte të sistemonte me forcë fëmijët udhëtarë. Ata u vendosën në shtëpi, familje kujdestare, azile psikiatrike dhe burgje. Një studim i udhëhequr nga profesori i Cyrihut Roger Sablonnier dhe botuar në 1998 ishte shumë kritik ndaj projektit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *