January 21, 2022

Ilaçet në Zvicër, më të shtrenjtat në Evropë

Shpërndaje lajmin

Një studim i fundit nga Interpharma dhe Santésuisse tregon se sa shpejt çmimet e barnave janë rritur në Zvicër për 10 vjetët e deri më 2020.

Midis 2010 dhe 2020, çmimet e ilaçeve janë rritur me gati 37% në Zvicër. Për më tepër, kostoja e sigurimit bazë shëndetësor është rritur me 3 herë më shumë se norma e PBB-së gjatë së njëjtës periudhë.

Ekzistojnë tri arsye kryesore për çmimet e larta të ilaçeve zvicerane, sipas raportit: shumë ilaçe gjenerike, marzhe të tepërta dhe çmime të larta të fabrikës, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Vetëm 23% e ilaçeve të shitura në Zvicër janë gjenerike. Përqindjet e njëjta në MB (85%), Gjermani (82%) dhe Holandë (76%) janë të gjitha shumë më të larta. Mesatarja e OECD është 52%.

Gjenerikët janë shumë më të lirë se ekuivalentët e tyre të markës. Për shembull, Paracetamol i markës në Zvicër (Dafalgan) është 47% më i shtrenjtë se sa një ekuivalent pa markë. Një pjesë e problemit është se shitësit me pakicë përfitojnë nga shtyrja e produkteve të markës. Në një shembull, në raport, një farmaci bën CHF 13,59 në një kuti Dafalgan, por vetëm CHF 9,09 në një kuti ekuivalente të Paracetamolit pa markë.

Nëse klientët krijojnë një zakon të kërkojnë gjithmonë produkte gjenerike në receta dhe në farmaci, kjo mund të shtojë një kursim të konsiderueshëm kolektiv.

Përveç mungesës së produkteve gjenerike, Zvicra vuan nga çmimet e fryra të fabrikave. Për shembull, një pako me ilaçin Atorvastatin, një statinë e marrë për të ulur nivelet e lipideve në gjak, kushton 8 herë më shumë në Zvicër sesa në Belgjikë, përcjell albinfo.ch.

Raporti rekomandon ndryshime që mund të ulin kostot e kujdesit shëndetësor në Zvicër me 780 milionë CHF në vit. Kjo do të ulte primet e sigurimeve shëndetësore me 2.3%, një kursim prej afro 85 CHF për person në vit.

Për të arritur këto kursime do të kërkohej ulje e çmimeve të shitjes me pakicë përmes një sistemi evropian të referencës së çmimeve që llogarit një çmim referimi bazuar në kombet e tjera evropiane (-350 milionë), kufijtë e reduktuar të shitjes me pakicë (-330 milionë) dhe rishikimet vjetore të të cilave ilaçe do të mbulohen nga sigurimi i detyrueshëm shëndetësor (-100 milionë).

Raporti gjithashtu rekomandon dhënien e kompanive më të mëdha të sigurimeve shëndetësore për të sfiduar çmimet.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *