Inflacioni i Eurozonës shënon ulje më shpejt se sa ishte parashikuar

0
Shpërndaje lajmin

Norma vjetore e inflacionit në vendet që përdorin monedhën euro ra më shpejt se sa pritej në mars, treguan të mërkurën të dhënat zyrtare.
Çmimet e konsumit në Eurozonë u rritën me vetëm 2.4%, nga 2.6% në shkurt, tha zyra statistikore e BE-së Eurostat.
Nga ana e saj, Gjermania regjistroi një normë vjetore inflacioni në mars prej 2.2%, duke rënë nga 2.7% në shkurt.
Parashikimet e analistëve për eurozonën kishin variuar nga pa pasur fare rënie, në një rënie më të vogël në 2.5%.
Inflacioni në zonën e monedhës së vetme ka rënë ndjeshëm nga kulmi prej 10.6% i arritur në tetor 2022 pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt të atij viti, me efektet e tij në kostot e energjisë në Evropë.
Megjithëse norma e inflacionit po i afrohet objektivit prej 2% të synuar nga Banka Qendrore Evropiane (BQE), ekspertët nuk presin ulje të normave të interesit në mbledhjen e radhës të politikës monetare më 11 prill.
Ulja e parë e kostove të huamarrjes nuk pritet deri në qershor.
Midis korrikut 2022 dhe shtatorit 2023, BQE rriti në mënyrë drastike normat e interesit në një rekord prej 4% për të frenuar inflacionin në rritje që u shfaq pas pushtimit rus, por i ka mbajtur ato në një nivel të qëndrueshëm që nga tetori 2023.
Normat më të larta të interesit luftojnë inflacionin duke e bërë kredinë për të blerë gjërat më të shtrenjta. Kjo redukton shpenzimet dhe lehtëson presionin mbi çmimet.
Megjithatë, rritja e normave mund të ngadalësojë gjithashtu rritjen ekonomike, prandaj qeveritë janë në ankth që BQE të shpallë fitoren mbi inflacionin dhe t’i ulë përsëri ato./DW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *