Inflacioni në Austri: Vjena rrit çmimet e pishinave publike

Shpërndaje lajmin

Pishinat e Vjenës po rrisin çmimet e hyrjes për herë të parë në tre vjet. Rritja e normës prek të gjithë gamën e shërbimeve, si në pishina të brendshme ashtu edhe të jashtme.
Një biletë ditore tani kushton 7 € – një rritje prej 13 përqind krahasuar me 6,20 € më parë.
Sipas administratorit të pishinave publike Wiener Bädern, rritja është për shkak të valës aktuale të inflacionit. Përveç kësaj, rritja e tarifave duhet të sigurojë funksionimin e vazhdueshëm dhe kostot e rinovimit të pishinave, të cilat arrijnë deri në 6 milionë euro në vit.
Austria e mbylli vitin 2022 me inflacion vjetor me rritje prej 8.6 për qind, i nxitur kryesisht nga energjia shtëpiake dhe karburantet, sipas Statistikave të Austrisë. Norma ishte më shumë se tre herë më e lartë se në vitin 2021 (2.8 përqind) dhe vlera më e lartë që nga viti 1974 (9.5 përqind), transmeton albinfo.ch.
“Arsyeja kryesore ishte zhvillimi i çmimeve të energjisë shtëpiake, karburanteve, ushqimit dhe restoranteve. Rritja e çmimeve humbi vrullin në fund të vitit dhe inflacioni u ngadalësua pak në një nivel të lartë,” tha Drejtori i Përgjithshëm i Statistikave të Austrisë, Tobias Thomas.
Shkolla private noti dhe pishina të reja publike
Pishinat private të Vjenës kanë parë gjithashtu rritje çmimesh, raportoi transmetuesi ORF. Shkollat e notit po paguajnë nga dhjetë deri në pesëmbëdhjetë për qind më shumë për kurset e tyre.
Në pishinat publike, kurset e notit për fëmijë kanë ruajtur çmimet e vitit 2021, kështu që dhjetë mësime kushtojnë 100 euro dhe janë gjithsej 150 vende për klasat e shkurtit.
Në vitet e ardhshme, Qyteti i Vjenës planifikon të investojë 115 milionë euro në zgjerimin e gamës së pishinave që ofrohen. Në dy vitet e fundit, tashmë ka filluar puna për modernizimin dhe përmirësimin e vendeve ekzistuese, që përfshin ndërtimin e kopshteve të lojërave me ujë, zgjerimin e zonave dhe krijimin e zonave të aksesueshme për karriget me rrota, përcjell albinfo.ch.
Qeveria planifikon të ndërtojë pesë pishina të reja publike deri në vitin 2030. Dy pishinat e para të brendshme duhet të hyjnë në funksion në vitin 2024 në Großfeldsiedlung dhe Simmering.
Pas kësaj, Laaerbergbad dhe Höpferlbad – të dyja pishina të jashtme – do të zgjerohen për të marrë nga një pishinë të brendshme secila. Përveç kësaj, një pishinë krejtësisht e re e brendshme do të ndërtohet në Seestadt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *